Det gastronomiske Hven

, ,

Foruden historien om den berømte astronom Tycho Brahe tilbyder den svenske ø Hven naturoplevelser, gamle huse og specialiteter på gourmetniveau. Her kan smages både gedeost, brød af durummel, hjemmelavet is, røget fisk og whisky og anden spiritus produceret på basis af lokale råvarer. Og så er der på Hven mulighed for restaurant- og cafébesøg på endags- eller weekendture fra København, hvorfra sejltiden kun er halvanden time. Men egen sejlbåd kan også bruges.

 

FET__Hven_Bilder-209

 

Hvens idyl kan man ikke undgå at falde for med gule rapsmarker og kornmarker i sommerens løb. Øen, som for 350 år siden var dansk, er en lidt ukendt perle i Øresund. Let at komme til men ikke overrendt. 30.000 rejser hver sommer til og fra København med båden fra Havnegade, der kan have 250 ombord. Antallet af danskere (som kun er en tiendedel af rejsende fra Landskrona på Skånesiden) kunne dog sagtens være større både for endagsture og miniferier.

Passende er en weekendtur med overnatning for eksempel på Hotel Back- fallsbyn på øens nordlige del, hvor man også tilbyder hytter. Er man til det mere enkle, er der vandrehjemmet i havnebyen Bäckviken. Eller campingpladsen med hytter og teltpladser ved Husvik. For ikke at tale om mulighederne for at leje feriehus i flere kategorier.

På øen med 30-40 meter høje kystskrænter og 45 meter som det højeste punkt venter gode gastronomiske oplevelser og lokale specialiteter, man ikke bør snyde sig selv for. Der er for eksempel Hvens Gedeost på Landsvägen, hvor Ninna og Glenn Björne fremstiller ost af mælk fra egne geder, der græsser på gårdens marker. Lidt længere fremme når man til Jöns Möllares Väg, hvor der dyrkes durumhvede.  Fra et lille bagerudsalg sælges brød, boller mm af det samme durummel, som males fra korn inde i bageriet.

 

Urter fra egen have

Et besøg værd er også Pumpans Café, en gård med vegetarisk restaurant drevet af Urban Claréus og hans danske hustru Kirsten. De maler også selv kaffe til servering på stedet sammen med hjemmebag og til at købe med hjem. Ved et besøg på Tycho Brahe Museet midt på øen kan maden spises og kaffen drikkes i Café Tycho Brahe. Et alternativ er

Turistgården med hotel og restaurant ligger i nærheden ved Landsvägen, som er den brede vej midt på øen.

Frokost eller middag kan også spises på Hvens største hotel i Backfallsbyn på Norreborgsvägen i Sankt Ibb med restaurant og Nordeuropas største whiskybar, spa og destilleri for spiritus lavet på lokale urter. Flaskerne må ikke sælges uden for Systembolaget men kun som drinks i baren. De kan dog erhverves for 450 kr. på vejen hjem på skibet til København. Et andet gastro-  nomisk højdepunkt, hvis man er til fisk og skaldyr, er Restaurang Ella på Kyrckbackans havn. Den lille intime restaurant med både indendørs og udendørs servering er med i White Guide, Sveriges svar på Michelin guiden.

 

På havnen findes også Fiskboden med frisk røget fisk.

Efter en dags rundtur på Hven er det en god idé at aflevere sit køretøj og ankomme til havnen i god tid. Man kan stoppe ind til nybagte hjertevafler i Nova Harmonia på Mildahns Väg eller købe kaffe og kage hos Café Bäckviken, hvor man kan sidde ude og kigge på havnelivet. En hjemmelavet is fra udsalget til Hvens Glassfabrik kan også anbefales. Her fremstilles på daglig basis kvalitets- is i familiens tidligere fiskehus med lokale smagsvarianter som hyldeblomst og honning og uden konserveringsmidler. Ejer Kaj Webarg tager hvert år til den førende ismesse i Rimini, Italien, for at blive inspireret til nye måder at lave is på.

 

FET__Hven_Bilder-220

Den gulmalede Turistgården på Landsvägen er i typisk svensk stil. Et ældre, renoveret og tilbygget hotel med restaurant midt på øen.  

 

FET_Hven-brød

På Jöns Möllares Väg er Britta Oslar – barnefødt på Hven – både møller og bager af brød, boller mm af durummel dyrket på nabogården Kungsgården. Hun har tidligere solgt pasta men holder en pause med det.

 

FET_Hven-restaurant

Restaurang Ella er opkaldt efter ejeren, Henrik Ljungquists mor, som driver øens campingplads. Her på Kyrckbackens havn er specialiteterne fisk og skaldyr, og mange gæster er lystsejlere fra Rungsted, Vedbæk og København.

 

FET_Hven-pizza

Urban Claréus driver Pumpans Café med pizza og andre vegetariske retter. Råvarerne er økologiske, herunder ruccula og urter fra egen have. Han er tidligere steward i SAS og fagskolelærer men søgte roen på Hven med sin danske hustru.

 

FET_Hven-is

Kaj Webarg driver sammen med datteren Lotta Hvens Glassfabrik med tilhørende iskiosk på havnen i Bäckviken.  Råvarerne er hovedsagelig lokale som for eksempel hyldeblomst, brombær, hasselnødder og honning.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Hven-oppefra

 

En stjerne i Øresund

Øen Hven i det nordlige Øresund steg op af havet 4500 f.kr. og har været beboet siden stenalderen og senere af vikinger.

Øen oplevede en storhedstid frem til begyndelsen af 1800-tallet med produktion af teglsten, som blandt andet gik til byggerier i København.

Hven har siden 1959 hørt under Landskrona Kommune og har 360 indbyggere på de 11,7 km2.

Her er kirke, skole op til sjette klasse og tre havne, hvor den ene året rundt er besejlet fra Landskrona (tager også biler med). I sommer- halvåret sejles desuden fra Raa på Skånekysten og fra Havnegade 39 i København med skibet Jeppe, en tidligere sundbus fra Helsingør.

På Hven er der tre mindre bebyggelser: Bäckviken, hvor bl.a. københavnerfærgen lægger til, og havnene Norreborg og Kyrkbacken fortrinsvis for lystsejlere. Rundt på øen kan man komme i rutebil, i lejet golfvogn, med traktortræk, hestevogn eller taxi – hvis man ikke vil gå eller cykle.

Seværdigheder er naturen, de idylliske huse, havne og restauranter, enkelte strande, golfbane og minigolf og Tycho Brahe Museet i den nedlagte Allehelgenskirke midt på øen. Her havde den verdensberømte astronom og videnskabsmand af skånsk adelsslægt (1546-1601) sit observatorium Stjerneborg og slottet Uranienborg. Man kan ledsaget af en multimedieudstilling se de underjordiske rester af bygningen, hvor Tycho Brahe (egentlig Tyge Ottosen Brahe) opdagede blandt andet Supernova-stjernen i stjernebilledet Cassiopeia. I forbindelse med disse museer er også anlagt en renæssancehave beplantet med blomster og urter som i datiden.

Oprindelig hørte Hven til Sjælland, Birkerød Sogn, Kronborg Len, men i 1654 blev øen tilført Helsingborg Len. Hven var dansk indtil freden i Roskilde i 1658, hvor Riget måtte afstå Skåne, Halland og Blekinge. En lang årrække var øen den største leverandør af tegl til det skånske område takket været en leret undergrund. De senere år har øen, hvis største indtægtskilde er turisme, markeret sig gastronomisk. Man satser på dyrkning af durumhvede, hjemmelavet is med hovedsagelig lokale råvarer, moderne destilleri til whisky, gin, vodka og snaps af lokale råvarer, honningproduktion, kafferistning og meget mere.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Hven-rapsmark

FET_Hven-havn-og-kirke

FET__Hven_dollos

FET__Hven_cykler

FET__Hven_Bilder-225

FET__Hven_Bilder-224

FET__Hven_Bilder-223

FET__Hven_Bilder-221

FET__Hven_Bilder-219

FET__Hven_Bilder-218

FET__Hven_Bilder-215

FET__Hven_Bilder-211

FET__Hven_Bilder-205

FET__Hven_Bilder-202