Bliv bare i Hellerup i weekenden

,

Mangler du idéer til seværdigheder i Hellerup på en lørdag eller søndag, så se her! På et lille område er der både mulighed for at besøge strand, park, museer, udstillinger, arkitektur, restauranter og meget mere.

 

FET_Hellerup_Mindelunden

 

Mindelunden

I Mindelunden, Tuborgvej 35, bliver faldne danske modstandsfolk fra Anden Verdenskrig husket. Stedet ligger på det tidligere militære øvelsesterræn for Ingeniørkasernen i Ryvang- en. I sommeren 1945 begyndte arbejdet med at etablere området som mindeplads, og fem år senere blev Mindelunden indviet.  Siden er anlægget udvidet flere gange, senest i 1990. Det står dog stort set som i 1950 med indgangsportal udført af professor Kaj Gottlob og haven anlagt af stadsgartner Axel Andersen.

Svanemøllens kaserne blev i august 1943 overfaldet af det tyske militær og brugt til indkvartering af tropper. Øvelsesterrænet blev henrettelses- og begravelsesplads for danske modstandsfolk. Først efter befrielsen gik det op for offentligheden, hvad der var foregået, og en del af området blev helliget de faldne. 106 dræbte blev i kister kørt fra Christiansborg Ridebane og begravet ved en højtidelighed overværet af kongehus, regering, pårørende og repræsentanter for modstandsbevægelsen. Undervejs var alle flag i byen på halv, og alle kirkeklokker ringede.

www.mindelundenryvangen.dk

 

 

FET_Hellerup_Studiebyen

 

Studiebyen

Studiebyen er opført på vejene Rygårds Allé, Sømarksvej, Lundeskovsvej, Lundekrogen og Skovlæet i 1920-24. Bebyggelsen er gemt bag den lille park Søholm Lund, opkaldt efter land-
stedet Søholm. Bebyggelsen består af 104 enkelt- huse, dobbelthuse og rækkehuse tegnet af 24 af datidens førende arkitekter – blandt andre Kay Fisker, Edvard Thomsen, Tyge Hvass, Anton Rosen og Ole Falkentorp.

Byggeriet skulle belyse forskellige hustyper økonomisk, indretningsmæssigt og materialemæssigt. Bygherre var boligselskabet KAB med den fremsynede direktør Boldsen, hvis forbillede var engelske havebyer. I begyndelsen af 1920´rne tog han initiativ til flere lave bebyggelser i hovedstadsområdet. Ideen var at skabe bedre boliger til menigmand uden for byen med lys og luft. Siden har Studiebyen været en landsby i storbyen, hvor boliger går i arv eller tildeles lejere med tætte relationer til kvarteret.

www.studiebyen.dk

 

 

FET_Hellerup_Lydolphs isbar

 

Lydolphs Isbar

Et af vadestederne i Hellerup er Lydolphs Isbar, Strandvejen 167. Isbaren har lange køer ud på fortovet på varme sommerdage. Men publikum – både lokalt og langvejs fra – kommer også i weekenderne på køligere årstider. Isbaren er lille men med et udvalg på 20 forskellige slags flødeis, sorbet og diverse ispinde. Lydolphs tager ikke imod betalingskort, så husk at medbringe kontanter, så du ikke skal stå forgæves i kø.

www.lydolphs.dk

 

FET_Hellerup_Rest Address 2

 

Address

Address er navnet på restauranten i Kongelig Dansk Yachtklubs moderne bygning, Tuborg Havnepark 15, tegnet af arkitekt Thomas Scheel fra Vilhelm Lauritzens Tegnestue. Address ligger på den sydlige kaj ud til havnens liebhaverboligblokke.  Restauranten er både stamrestaurant for de lokale beboere i området og for folk udefra, som kommer ind til frokost og aftensmad i ugens løb.

Address kalder sig en moderne version af Langelinje Pavillonen og ligger i sammenhæng med yachtklubbens klubhus. Træ er et fremtrædende element i indretningen. Her er gulve af massive planker og loft af trælameller som kontrast til glas og stål. Foruden maden giver et besøg på restauranten i Tuborg Havn mulighed for en spadseretur i havneområdet med udsigt over Øresund.

www.addresstuborghavn.dk

 

 

FET_Hellerup_Hellerup Strand

 

Hellerup Strand

Hellerup har sin egen bystrand, som er overskuelig og børnevenlig. Stranden strækker sig 100 meter fra Onsgårdsvej 100 til Lille Strandvej.  Her kan man henlægge en del af søndagsgåturen uden for sæsonen og til sommer bade, soppe og solbade. Stranden er oplagt til de mindste, da vandet er lavt det første stykke. Desuden er her legeplads og badebro samt adgang til Rosenhaven og Staudehaven bagved. Sidstnævnte når man til nogle få mener forbi Helle- rup Sejlklub og ned ad Strandparksvej. Selve stranden findes ved at tage Onsgårdsvej over for Hellerup Apotek med skilt mod Hellerup Havn.

 

 

FET_Hellerup_Experimentarium

 

Experimentarium

Under en rejse til U.S.A. besøgte Egmont Fondens formand Esben Dragsted flere science centre, hvor publikum kunne afprøve fysiske fænomener. Inspireret heraf nedsatte han en projektgruppe, som tog verden rundt for at
studere science centre, hvor naturvidenskabelig forskning blev formidlet via aktiviteter og oplevelser.

Tuborg stillede en nedlagt tappehal på Tuborg Havnevej til rådighed. Efter flere donationer kunne Experimentarium åbne i 1991. Udstil-
lingerne har siden 2014 haft midlertidigt til huse på Papirøen i København, mens Experimentarium i Hellerup om- og udbygges. Det nye center får et udstillingsområde på 11.500 m2 og genåbnes 15. september i år med interaktive udstillinger inden for naturvidenskab og teknologi. Der vil blandt andet være mulighed for at gå på opdagelse i sanserne og eksperimentere med vand og sæbebobler mm.

www.experimentarium.dk

 

FET_Hellerup_Brandmuseum

 

Gentofte Brandmuseum

Gentofte Brandvæsens 85 års jubilæum blev i 1987 markeret ved indvielsen af et brandmuseum, som viser materiel og historie i form af gamle brandbiler, brandsprøjter, uniformer mm. Museet ligger i den gamle brandstation fra 1909 på Hellerupvej 5B og viser udviklingen fra midten af 1800-tallet med håndkraftsprøjter fra gamle sprøjtehuse. Man kan se Nordeuropas ældste, danskbyggede automobilsprøjte fra 1919, Triangelsprøjter fra 1930´rne og en officersvogn fra 1946.

Publikum kan kigge på genstande som brandspande, slanger af læder, brandhager og -haner, strålerør, røgmasker og beskyttelsesdragter. Museet drives af ulønnede, frivillige medarbej- dere fra Museumsforeningen, som modtager sponsorstøtte og donationer.

www.gentoftebrandmuseum.dk

 

FET_Hellerup_Blidah park 2

 

Blidah Park

Blidahl Park i det nordlige Hellerup var arkitektonisk nyskabende, da bebyggelsen med 20 lave lejlighedsblokke blev opført 1933-35. Ved Phistersvej gav seks af datidens toparkitekter – blandt andre Edvard Heiberg og Acton Bjørn – deres bud på en personlig funkisstil. Parken med de oprindelige træer og med græsplæner og flisegange stod havearkitekt H.C. Sørensen for. Her lå før landstedet Blidah opkaldt efter en oase i Algier.

Flere eksperimenter blev afprøvet. Således blev de nymodens boliger indrettet med centralkøleanlæg, centralvarme og affaldsskakter. Det gule murværk har visse steder striber, altaner og forskellige detaljer som arkitektens personlige fingeraftryk. Bebyggelsen var tænkt som en socialt boligbyggeri, men lejlighederne var store med værelser til tjenestefolk. I dag er boligerne mere eftertragtede end nogensinde og har inspireret bebyggelser i ind- og udland siden.

www.blidahpark.dk

 

Peter Bangs Vej 145  - 2000 Frederiksberg   DK

Peter Bangs Vej 145 – 2000 Frederiksberg D

Øregård Museum

Øregård Museum på Ørehøj Alle 2 åbnede for offentligheden i 1921 efter at have været landsted for den københavnske familie Søbøtker siden1808. Ejendommen er tegnet af den franske arkitekt Joseph-Jacques Rameé. Parken åbnede allerede i 1918 med en skulpturudstil-
ling, og alle skulpturerne findes stadig på deres pladser.

Øregård Museums hovedbygning stod i 2010 færdig efter en istandsættelse. For to år siden blev sidste etape af renoveringen fuldent. Museets samling rummer mere end 3000 værker i form af grafik og malerier fra 1750 til 1930. Dertil kommer en samling af møbler, sølv og porcelæn fra årtierne omkring 1800, da landstedet blev bygget. I museets anneks er café, hvor besøget kan afsluttes.

(Foto: Ole Haupt – måske kan dette foto være det bærende, krokus passer til årstiden!)

www.oregaard.dk