Man skal ikke flygte til udlandet, man skal flytte!

,

Når man som cykelrytter rejser ud i verden efter oplevelser, så har man brug for professionelt udstyr og gennemtestet udfordrende terræn.
Det er nu muligt på Mallorca, som må siges at være en af verdens bedste og mest besøgte cykeldestinationer.

 

FET_Udenlandsdanskeren_Mallorca_ATEADSC01136FINALLITE copy

 

FET_Udenlandsdanskeren_Mallorca_Brian Dandanell

 

Om Udenlandsdanskeren: Brian Dandanell 
Brian Dandanell, 51 år, bosat i Spanien, nærmere betegnet på Mallorca. Iværksætter og sammen med sin kone Gitte, indehaver af Dandanell Bike Rental. Cykelsporten har været omdrejningspunkt i Brians liv siden 1979 og har taget ham rundt i store dele af verden. Både som rytter og senere i funktion af dopingkontrollant.
Brian og hans hustru Gitte havde i mange år talt om at ændre hverdagen hjemme i Danmark,uden dog rigtigt at få gjort noget ved det. Først i forbindelse med nogle arrangerede cykelture til Mallorca tog planerne fart. Brian erfarede, at professionel cykeludlejning ikke var letat finde og ej heller optimal i forhold til den faglige service, man som cykelrytter har brug for.
Heraf opstod idéen til Dandanell Bike Rental. 
www.dandanellbikerental.com

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Hvorfor Mallorca?

”Cykelmotionister besøger øen fra hele Europa og USA. Op mod 500.000 kommer for at cykle hvert år og diversiteten er stor. Alt fra uøvede til top professionelle kvinder og mænd, unge som ældre. De kan få bjerge, natur og strand uden at skulle køre langt, og hertil det gode vejr selvfølgelig.

Mallorca har den fordel i forhold til nord Europa, at man kan træne i fine vejrforhold hele året rundt samt at man sjældent punkterer, da der her på Mallorca ikke findes flintesten.

En klar forudsætning for at kunne starte en forretning er, at der skal være et kundegrundlag. Intet sted i verden samles der således flere cykellister end på Mallorca. Jeg har gennem mange år brugt Mallorca til trænings ophold og kom hertil første gang i 1984, hvorjeg var på træningslejr med det danske cykel landshold.”

 

Hvad kan Mallorca som Danmark ikke kan?

”Mallorca kan tilbyde væsentligt bedre og mere pålidelige vejrudsigter end Danmark.

Man har endog på Mallorca en specifik lovgivning med hensyn til cykler og bilers færden. Alle der kommer hertil for første gang for at opleve terrænet fra sadlen af en cykel oplever, at der blivertaget et enormt hensyn til cykellister. Et eksempel er, at bilister skal passere cyklister med en afstand på minimum 1,5 m. Enhver der har kørt cykel på de danske landeveje ved, at det ikke helt er forholdene i Danmark.

Mallorca tilbyder terræner til alle niveauer, hvilket gør at alle cykellister kan blive udfordret på eget niveau, om man tæller km og højdemeter eller “bare” vil have en fantastisk og anderledes cykeloplevelse. Dertil får man mulighed for at besøge det lokale Mallorcinske køkken, samt smage den lokale vin. Her skal man vove sig lidt væk fra turist områderne og ikke være bange for at give sig i kast med menuen på Spansk eller Mallorcinsk.”

 

3-5 must see´s i dit nærmiljø?

”Restaurant Es Verger, Alaro, med udsigt til Castel d’Alaro. Den er en del af et forsvarsanlæg fra ca. år 1250. Restauranten har åben 365 dage om året fra kl. 10:00 – 20:00. De serverer de bedste lammeskuldre på Mallorca og har en fantastisk udsigt set fra ca. 500 meters højde, udover det centrale og naturskønne Mallorca. Sa Calobra skal ligeledes opleves som cykelturist. En fantastisk naturoplevelse og en anderledes strandoplevelse. Torrent de Pareis er for de vandrende en mulighed for at tage turen hele vejen op til Lluc klosteret. En Mountainbike tur ad Camino de Massanella til toppen af Puig de Massanella i 1365 meters højde. Her bliver man udfordret på både krop og sjæl og kan stærkt anbefales. Denne tur kan tillige tages til fods. Et besøg hos en eller flere af de mange lokale vinmagere, hvor de ældste i vores nærområde kan dateres helt tilbage til omkring år 950. Tiden under Mauerne og hvor Selva/Inca var det andet største vinområde. Der findes vinområder på nordvest kysten, der kan dateres tilbage til romersk tid. Man kan besøge vinkældre der har sin oprindelse før år 1000 hos Son Bordils, lige udenfor Inca. Og i Consell skal man besøge Bodega Ribas, der har været i samme familie eje i nu 13 generationer. De er garant for den klassiske Mallorcinske vin tradition.

Sidst, men ikke mindst, skal man tage turen fra Alaro op til Orient og derfra ned til Bunyola. I Bunyola stiger man på toget, der kører over bjerget til den solbeskinnede kløft, hvori byerne Sollér og Puerto de Sollér ligger. Fra Sollér kører der mange gange i timen en veteran sporbane ned til Puerto de Sollér. En utrolig smuk tur.”

 

Var din udlængsel af karrieremæssige grunde eller blot et ønske om nye oplevelser?

”Siden jeg startede med at cykle seriøst i 1979 har jeg rejst i hele verden. Jeg har beskæftiget mig med cykling i hele mit voksne liv. De sidste 4 år inden opstarten på Mallorca rejste jeg verden rundt og foretog dopingprøver. Det var en super spændende tid, men et liv i en kuffert uden at vide hvad dagen i morgen vil bringe, ude eller hjemme, er hårdt for både familien og en selv.

Da min hustru Gitte og jeg i flere år havde gået med ideer og tanker om at bygge vores egen virksomhed, tog vi springet da muligheden meldte sig. Dog kun med mig til en start, men målet er, at vi skal arbejde sammen så hurtigt som overhovedet muligt. Det kræver en del af vores ægteskab, at vi opholder os i hver sin ende af Europa, store dele af året.”

 

Ud over: Just Do It, har du så tre ting man skal overveje inden man rykker teltpælene op og lytter til udlandet?

”Gør op med dig selv om du er parat til at leve i en anden kultur, på godt og ondt. Hvis ting ikke fungerer hvor du er, kommer de heller ikke til at fungere i et andet land. Man flygter ikke, man flytter og man skal være klar til at arbejde personligt med sig selv hele vejen.

Når man så har taget en fælles familiær beslutning om at flytte, så er det en god idé at investere tid i, at forberede sig så godt som muligt selv, i forhold til det nye hjem, de nye omgivelser og det der generelt venter dig i udlandet. Det kræver, at man forholder sig til de nye omgivelser og systemer, således at man ikke lander et sted og skal starte helt fra bunden af. Stor og grundig forberedelse inden endelig afgang, gør processen meget lettere og succesfuld.

Når det så er sagt, så kommer man til et punkt, hvor det føles lettest at forblive hjemme i de vante omgivelser og fortsætte med hvad man nu gør. Det er så hér, at man skal slippe sikkerhedslinen og springe ud i det.

Man skal ikke flytte til udlandet, hvis ikke man er klar til de udfordringer der måtte komme. Men har man forberedt sig og gjort sit forarbejde fornuftigt er det bare om at komme afsted.”

 

Hvordan ser dit liv anderledes ud, i forhold til da du boede i Danmark?

”Jeg er langt fra min familie og mine venner og deraf væk fra mange af de sociale ting mange tager for givet. Jeg har fra marts til november, svært ved at deltage i fødselsdage og andre familie begivenheder i Danmark. Det kan godt være et savn.

Men med den teknologiske udvikling er kontakten til venner og familie i Danmark blevet meget lettere. Nu er de kun et tale og/eller et video opkald væk. Selvfølgelig ikke det samme som at være fysisk sammen med dem, men dog lettere og bedre end hvis kontaken skulle vedligeholdes via post. Dagligdagen er derudover baseret på turister og derfor opdelt i sæsoner. Det er ikke et normalt 8:00 – 16:00 job.

Livet er generelt anderledes primært grundet den anderledes kultur og vejret. På den anden side ligner det nok de fleste andre iværksætteres liv, med de friheder og samtidige udfordringer, der nu engang er ved at være selvstændig.”

 

FET_Udenlandsdanskeren_Mallorca_Banyalbufar_den lille by ved havet_privat foto

Selva i vores nærområde er porten til Tramuntana bjergkæden og er med deres kirke fra 15. hundrede tallet og viet til Sant Llorenc, et vigtigt samlingspunkt for de lokale og folk omkring. Selva har bla med deres vand været en vigtig brik i forbindelse med vinproduktion i mere end tusinde år.

 

FET_Udenlandsdanskeren_Mallorca_Selva_privatfoto

Banyalbufar, hvis Mooriske navn er ”lille by ved havet”. Med de forskellige niveauer, den snoede bjergskråning og omgivet af havet, er denne by bestemt et besøg værd. Det er også i Banyalbufar at man kan købe vinen med den kendte Malvasia drue.

 

FET_Udenlandsdanskeren_Mallorca_DSC02592 copy

 

FET_Udenlandsdanskeren_Mallorca_ATEADSC01158LITE copy

 

FET_Udenlandsdanskeren_Mallorca_ATEADSC01154LITE copy

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Udenlandsdanskeren- serie i Liebhaverboligen

 

Tanken om at flytte sig selv, sin familie og forretning ud over landets grænser har på et tidspunkt nok ramt en del danskere. En ting er tanken, en anden er at handle på idéen og drømmen om at skabe et nyt liv i et andet land. Vi kan forberede os til det meste og forestille os, hvordan det bliver, men når huset er pakket ned, og vi står i vores nye liv, er virkeligheden måske en anden. Har man sin familie med, skal alle have tid til at lande bedst muligt. Alt føles anderledes, og ingenting er, som det plejer. Men med mod og fokus på at vi selv har ansvaret for at få det bedste ud af det, kan det blive en fantastisk ny start uden for Danmark, for dig, din familie og for din virksomhed.

“Udenlandsdanskeren” er en serie med spændende danske personligheder, der af den ene eller anden årsag, har valgt at bosætte sig i udlandet.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….