Rør i gryden

Det siger stjernekokkene

gryderpeoplecat

Anita Klemensen og Lars Thomsen, der driver restauranterne Den Røde og Den Gule Cottage i Klampenborg, har deres favoritter inden for kogetøj.
Af vane bruger de og deres medarbejdere fortrinsvis rustfrit stål til at lave mad på gaskomfurene. Men de griber en støbejernspande, når der kræves en hård stegeskorpe på for eksempel kammuslinger, and eller kylling. Skal der derimod steges grisehaler, tages en aluminiumspande med Teflon-belægning ned fra krogen:
– Kobber bruger vi ikke, fordi det ikke passer til restaurantens udtryk. Og så skal det pudses jævnligt for at forblive pænt. Derhjemme har jeg et par kobbergryder men bruger dem kun til servering, ikke til at stege eller koge i. Pudsning kræver tid, jeg ikke har til overs, forklarer Anita Klemensen.

gryder11

Alsidig Eva Trio-serie

Eva Trio serien fås både i rustfrit stål, aluminium og i en multi-udgave med trelagskonstruktion med fem mm aluminiumsplade mellem to lag rustfrit stål. Derved fordeles varmen jævnt, og materialers egenskaber kombineres. Alle bunde på Eva Trio gryder er magnetiske, hvilket gør, at gryder og pander kan bruges på alle varmekilder også induktion. Eva Trio serien findes også som aluminiumsgryder og -pander med Slip-Let®-belægning, som gør stegning og rengøring nem. White Line-serien er aluminiums-gryder beklædt med keramisk belæg-ning på ydersiden, som er hård og stærk til alle former for tilberedning og tåler op til 450 grader – og maskinopvask. Eva Trio Dura Line er af anodiseret aluminium med hård overflade, indvendig belagt med Slip-Let®-belægning. Serien fås i flere størrelser med håndtag, som ikke bliver varme. Priseksempel for Eva Trio White Line sauterpande med keramisk belægning 24 cm 699 kr.

hos www.evasolo.com

gryderblaa

Le Creuset støbejern

De franske støbejernsgryder i stærke farver holder på varmen i lang tid og fordeler den godt. Gryderne er tunge, robuste og tåler høje temperaturer, uden at belægningen tager skade. Gryderne er i høj grad til gourmeter og folk med mad som hobby. Er uegnet til opvaskemaskine.

Pris for en 4,2 liters gryde på 24 cm i diameter er 1336 kr. hos www.hwl.dk

gryder8

Praktisk ovnfast Scanpan

Scanpan Classic chefpanden til servering på bordet er af let aluminium med non-stick belægning, så man kan stege uden fedt og bruge alle typer redskaber inklusiv metal uden at ødelægge noget. Panden kan bruges til alle slags komfurer på nær induktion. Er del af en ovnfast serie med flere pander og gryder, hvor også låg og håndtag kan tåle op til 260 grader.

Pris for en model på 32 cm i diameter er 1050 kr. Nærmeste forhandler oplyses hos www.scanpan.dk

gryder10

Romantisk emaljegryde

Firmaet Ib Laursen sælger de østeuropæiske emaljegryder i feminine pastelfarver som hvid, lyserød, lyseblå og lys grøn med cremefarvet inderside. På grund af den tynde bund risikerer maden let at brænde på. Fordele er at emalje kan bruges til alle varmekilder, kun vejer lidt og er prisbillig. Skal dog vaskes op i hånden.

Serien med gryder og kasseroller koster 119-199 kr. En 2,6 liter gryde med låg fås for 199 kr. i vejledende udsalgspris, nærmeste forhandler oplyses på www.iblaursen.dk

gryder52

Dyr Alliance kobbergryde

De kostbare, franske kobbergryder har stål på indersiden, som har afløst fortidens fortinning, som var giftigt og blev slidt af. Gryder og pander kan bruges til alle varmekilder på nær induktion. Kobber er en suveræn varmeleder og – fordeler og har en æstetisk værdi, hvad enten det bliver pudset eller bevarer sin patina. De tunge gryder, som bruges langt mere i amerikanske hjem end i europæiske, er klart for feinsmekkere. En otte liter fransk Alliancegryde på 28 cm i diameter koster 4461 kr. hos www.hwl.dk

gryderold

Støbejern med kant

Copco grydeserien både i sort støbejern og i emaljeret blev designet på Bernadottes & Bjørns fælles tegnestue fra 1959 af svenske Jan Trägårdh og senere af Rolf Andersen. Især de sorte støbejernsgryder med låg og en lidt kantet facon var populære i 1980´erne lige som seriens tunge pander med isolerende træskafter. Morsø opgav af flere årsager produktionen i 1997 og solgte rettighederne til et engelsk firma i Birmingham.

www.kristinalyngsoe.dk

Norsk emaljeikon

Lotus-serien var emaljerede jerngryder med karakteristisk stiliseret bladmønster blandt andet med blå eller orange på hvid bund. Det kom fra jernværket Cathrineholm i Sydnorge og var yderst populært fra midt i 1960´erne og ti år frem.

Gryder, pander og andet køkkenudstyr i samme serie blev designet af Grete Prytz Kittelsen, som oprindelig var guldsmed. Serien er i dag i høj kurs og sælges brugt til høje priser på flere hjemmesider blandt andet www.altdetdejlige.dk