Terrazzo er ikke kun sort-hvidt

Terrazzo er ikke kun sort-hvidt

Det er blevet almindeligt med præfabrikeret terrazzo, som leveres i plader eller fliser efter ønsket mål.

Terrazzo produceres på to måder: In-situstøbt, som det kaldes, hvor gulvet støbes på stedet, slibes og poleres. Denne metode forbindes oftest med klassisk sort-hvid terrazzo, som ses i badeværelser fra 1930´erne til 60´erne. Gulvet er både elsket og hadet!

Gulvtypen leveres dog også som præfabrikeret terrazzo i store plader eller som fliser efter ønsket mål. Her støbes store terrazzoblokke, der skæres ud i plader. Teknikken giver nye designmæssige udtryk og muligheder.

Terrazzo leveres ofte i blokke, der skæres ud i plader eller fliser. Mønstre og farver fås i et væld af kombinationer i lyst og mørkt.

På badeværelser er der ofte fokus på at undgå synlige fuger, og terrazzo er god til at skjule samlinger på grund af de naturlige irregulære former på marmorskærver og stenstykker:

”Vælger man terrazzo, har man et gulv for livet, så længe man vedligeholder det”, siger Toke Winther-Baaring, direktør for Herrljunga Terrazzo Danmark.

Vasken i badeværelset kan være støbt af terrazzo. Men man kan også nøjes med en stænkplade mellem vask og spejl eller under vasken.

Haandvaerker.dk tilføjer, at terrazzo er slidstærkt, da det består af cement blandet med småsten af granit, marmor, kalksten eller grus. Det er udseendet, som har gjort terrazzo populært, da kun fantasien sætter grænser for dets farver og mønstre.

Toke Winther-Baaring tilføjer, at alle terrazzogulve kan repareres, hvad enten det er in-situ eller præfabrikerede. Forskellen består i kompetencerne, som kræves til at udføre det. In-situ kræver specialiseret ekspertise for at få et pænt resultat. Reparationer på præfabrikeret terrazzo laves typisk ved at udskifte fliser, som job for en murer.

Mørkt giver stemning

”Hvilke farver, man vælger til hvilke baderum, er udelukkende et spørgsmål om subjektiv vurdering og smag. Det er en udbredt mening, at små badeværelser bør holdes i lyse farver. Men ofte kan det efter min mening skabes en helt anden stemning, hvis man vælger mørkere farver. Også til et lille rum”, mener Toke Winther-Baaring.

Med terrazzo har man et gulv for livet, mener direktør Toke Winther-Baaring fra Herrljunga Danmark.

Terrazzo kan også monteres op ad vægge. Her er det nemmest og billigst at bruge præfabrikeret terrazzo, som kan leveres i tyndere plader og som fliser. Det gør både opsætning og håndtering væsentlig nemmere for håndværkerne.

Trods det svenske firmanavn fremstilles firmaets præfabrikerede fliser i Italien og Portugal. In-situ produceres derimod i Danmark. Terrazzo leveres i alt fra afdæmpede nordiske toner til mere iøjnefaldende farverige kombinationer. Der er et utal af varianter og mange anvendelsesmuligheder til for eksempel trapper, køkkengulve og -borde.

Sådan rengøres terrazzo

Til daglig renses terrazzogulv med gulvmoppe og lidt varmt vand. Ved grundigere rengøring vaskes med sæbespånevand, natursæbe eller brun sæbe. Vask gulvet rent og vent ti minutter, før der skylles af med koldt vand. Tør gulvet af til sidst. Ind i mellem bør der bruges universalrengøringsmiddel, så gulvet ikke bliver fedtet eller glat.

Som alternativ til fliser kan gulvet og en del af væggen i bruserummet beklædes med terrazzo fra især Italien og Portugal.  

Kalk renses af terrazzogulv med produktet Kalcinol. Ved voldsomme belægninger bruges det ufortyndet. Skrub på kalkpletterne med skurenylon eller svamp. Skyl straks efter med rigeligt vand.

Brug ikke kalkfjerner, syreholdige og eller affedtende rengøringsmidler eller eddike, som ætser, opløser gulvet og efterlader det med ru overflade. For at forebygge kalkskjolder bør gulvet skrabes og tørres efter hvert bad. Med års mellemrum slibes og poleres gulvet af en fagmand.