Vola blev født i Nationalbanken

De rørformede armaturer, hvor kun greb og udløb er synlige, mens resten er bygget ind i væggen, blev designet af Arne Jacobsen til Nationalbanken i 1971. Siden har de eksklusive armaturer, som gennem årene er dukket op i flere farver og metaller, været at finde i mange danske hjem. Serien, der med årene er udvidet med nye produkter, blev til i et frugtbart samarbejde mellem producent og arkitekt allerede fra 1961.

Ti år før Nationalbanken stod færdig i 1971 vandt Arne Jacobsen en arkitektkonkurrence om byggeriet. Samtidig blev han kontaktet af fabrikant Verner Overgaard med forslag til, hvordan armaturer til toiletter og køkkener i den nye og moderne Nationalbank kunne komme til at se ud. Verner Overgaards tanke var, at samtlige rør burde bygges ind i væggene, så alene greb og udløb var synlige. Det var noget helt nyt og fremsynet dengang i begyndelsen af 60’erne og var indledningen til et frugtbart samarbejde mellem designer og producent. En øvelse Arne Jacobsen havde prøvet før blandt andet ved byggeriet af SAS Royal Hotel med møbler, han selv havde designet, og som blev produceret af Fritz Hansen.

Allerede ti år før Nationalbankens indretning i 1971 gik Arne Jacobsen i gang med at designe Vola-armaturserien i samarbejde med den århusianske fabrikant Verner Overgaard.

 

Arne Jacobsen gik energisk ind i samarbejdet om de nye armaturer. Typisk for den succesfulde arkitekt blev alt overflødigt under vejs skåret bort for at opnå enkelthed og helhed i udtrykket. Ideen om en helt ny og hidtil uset form for armatur forekom ham derfor interessant, hvorfor han helhjertet gik ind i designarbejdet med at udforme armaturet. Da behovet for tilbehør til Nationalbanken meldte sig, ønskede Arne Jacobsen tilbehør, der i stilen passede til armaturet, så alt interiør fremstod som et harmonisk hele.

Andre tog over

Efter Arne Jacobsens død på året for indvielsen af den nye nationalbank fortsatte Vola A/S samarbejdet med formgiver Teit Weylandt, som havde været medarbejder på Arne Jacobsens tegnestue og derfor kendte tankerne bag den rørformede armaturserie. Siden indledte Carsten Overgaard, næste generation i firmaet, et samarbejde med Aarhus Arkitekterne A/S om at videreudvikle Vola-serien.

Vola armaturerne blev de første mange år fremstillet på en lille fabrik i Aarhus, der siden 1968 har fremstillet vandhaner, armaturer og tilbehør. I 1999 flyttede produktionen til en ny fabrik i Horsens, hvor man i dag gør brug af en blanding mellem skandinavisk håndværk og moderne teknologi. Vola hed i øvrigt tidligere I. P. Lund og var grundlagt i 1873. I dag er firmaet drevet af Overgaard-familien. Navnet kommer af Verner Overgaard Lund Armaturer, som det hed før. Arne Jacobsens serie vandt i 1969 ID Prisen for fremragende design – sidenhen efterfulgt af flere internationale priser!

Arkitekt Arne Jacobsen var optaget af enkelthed, hvor alt overflødigt var skåret væk. Sådan var tanken også bag de rørformede vandhaner.

Volas mest kendte model er et-grebsblanderen på 12 cm, som fås i flere farver til små 3.600 kroner samt i flere forskellige overflader.

De senere år er metaller som kobber og messing også blevet populære i Vola-serien.