Rengøring og kontrol

Sundhed flytter ind i køkken og badeværelse, hvor fitnessredskaber, avanceret digital selvtest for sygdomme, individuelle sundhedsplaner, diverse
kosttilskud og ikke mindst hygiejne får en fremtrædende plads inden for et par år.

 

FET_118627_Svane_nyhedskollektion_S19_Scene_02_cam_02_skov_groen

 

Det er slut med henslængt naturlighed, hvor man tager afslappet på rengøring og hygiejne. I hvert fald hvis man spørger fremtidsforsker, ejer og direktør af fremtidsinstituttet Future Navigator, Liselotte Lyngsø. Hun har sammen med sine medarbejdere brugt de seneste måneder på at forske i, hvordan coronanedlukningen kommer til at påvirke boligindretningen og vores forhold til køkken og badeværelse. Og det bliver på mange måder et skift. Mest af alt hvad angår udadvendthed, som forvandles til forsigtighed, forklarer hun:

”Når fitnesscentre lukker, flytter vi håndvægte, måtter og spejle hjem til badeværelset. Også hospitalerne holder vi os væk fra for at undgå smitte. Fra indlæggelse går vi til hjemlæggelse og telemedicin. Inden for et par år vil vi have smartere måleenheder i hverdagen, så vi måler på os selv for at teste helbred og symptomer. Når folk kommer på besøg, vil de ikke kun være nysgerrige efter, hvad vi har i stuen, men også på vores sundhedsfokus i badeværelse og køkken. Vi vil kombinere det lægefaglige med det alternative som at sove under en pyramide, arbejde med lyssætning, duft og lyd, der gør os glade, tage kosttilskud og få lavet individuelle kostplaner.”

Sundhed flytter ind i køkken og bad og udvides til også at være social og psykisk sundhed. Vi skal selv designe rammerne for en hverdag, som for mange indebærer øget hjemmearbejde på en måde, som giver os overskud og forebygger. Vi vil holde kontakt til vores nærmeste og kollegerne på distancen. Ansvaret for egen sundhed tages hjem til privaten, hvor man får støtte og vejledning fra en digital butler. Ved hjælp af mønstergenkendelse vil mobiltelefon og smarte højtalere i hjemmet samt fitnessarmbånd hurtigt kunne opfange både toneleje og udseende i spejlet om morgenen. Hjælpemidlerne kan fastslå, om man er glad, angst, stresset eller har feber – og foreslå at gøre noget ved det. Flere vil få kortlagt deres gener for at finde ud af, hvad de har brug for rent helbredsmæssigt:

”Vi bruger allerede nu mere tid hjemme, hvor vi ikke kun opholder os i ulvetimen. Vi gør mere ud af rammerne, når kolleger skal se os online i vores køkken. Vi vil lægge vægt på hygiejne med overflader, der kan gøres rene. Vi vil få øjnene op for at skifte klude ofte og have desinficerende midler parat.” 

 

FET_10338_TMK_Svane_Scene01_Cam02

 

Ægte og ærligt køkken

Køkkentendenserne vil tage afsæt i tre tendenser: Smukke naturmaterialer, funktionel enkelthed og snedkeri. Naturen står øverst på dagsordenen, som vi har set det i boligindretningen længe – forstærket år for år. Varme, værdi og autenticitet står stærkt og udtrykker en søgen tilbage til vore rødder og et ønske om at genskabe relationen til naturen. Ærlighed er også vigtig: Det ægte, det håndlavede, det lokale, det holdbare, det praktiske og det nødvendige. Der kommer mere fokus på gennemtænkte løsninger, der forener praktik og æstetik. Køkkenet skal kæle for øjet og stimulere sanseapparatet og være til at føle på i en stadig mere digital og uhåndgribelig verden. Træ er populært – gerne med nye tonede overfladebehandlinger. Træ er forbundet med håndværk med fokus på detaljer, samlinger og forarbejdninger. Især lokalt produceret træ er i høj kurs, fordi det er det mindst miljøbelastende byggemateriale, der findes. Nye materialeteknologier vinder også frem.

Kilde: Rolf Birk, arkitekt hos Svane Køkkenet i boligindretningsportalen Houzz

Badtrends der hitter

New Yorker-vinduer, mathvide møbler, -vaske og -badekar, eventuelt med sort egetræ eller rå natureg og blandet med marmorfliser, sildeparket-fliser og betonfliser. Kontraster kan være armaturer af messing, matsort eller rustfrit stål – altså et miks mellem naturmaterialer som vandhaner af rå poleret messing og møbler af naturtræ. Badeværelset skal også være rengøringsvenligt, holdbart og slidstærkt. Derfor er Corian og SolidTec med blød overflade populært. Stilen er simpel, nordisk enkelthed og lyse farver og stilrent med en blanding af de nyeste trends – hvor især matsorte vandhaner og tilbehør hitter. 

Kilde: Henrik Staunstrup, administrerende direktør, Bad & Stil

 

FET_21035160971_98820d4a93_k

 

I løbet af ganske få år bliver hjemmet vores sundhedshus med særlig vægt på badeværelse og køkken, forudser fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

 

FET_grab2-copy

 

Træ og naturfarver på køkkenet genskaber relationen til naturen, mener arkitekt og designer Rolf Birk, Svane Køkkenet.