Hæng stolen op i loftet

Der er noget særlig skulpturelt og beroligende ved hængende stole – både indendørs og i haven. Med en hængende stol, vugge eller tøjstang udnyttes boligens muligheder også opad, og gæster trækker på smilebåndet over at opdage det usædvanlige og humoristiske indslag.

 

FET_SD-E380-MC-Renoir-moccachino_horisontal-(2)

Renoir hedder den klassiske hængestol af ægte rattan, som fås både i natur, sort og grå hos www.hoejgaardbrugskunst.dk til 2695 kr. Stolen har fjederophæng, vejer 7,8 kg og er testet til en brugsvægt på 150 kg.

 

“Jeg elsker at bruge boligens fulde potentiale ud i alle hjørner. Det er derfor ikke umuligt, at jeg på et tidspunkt vil anskaffe sådan en æggeformet hængestol til et bestemt hjørne af stuen. Et hængende møbel er et nyt og forfriskende element, som giver et løft til de stående møbler, som hviler tungt i rummet. Og så har hængende møbler et glimt i øjet og tilfører humor i en ellers ret forudsigelig boligindretning.”

Sådan siger Kuno Bonne, som er tømrer, snedker, bagmand bag sitet Handyman.dk samt håndværker på Aftenshowet på DR1 og flere andre tv-programmer med fokus på boligindretning og gør det selv på flere kanaler. Han ejer selv flere hængende møbler som for eksempel stole, hængekøjer, træningsudstyr og boksepude i sin have i Hellerup og ser også gerne meget snart en hængende stol indendørs. Ude kan møblerne hænge i træernes tykkeste grene, men inde er det mere kompliceret. Med synlige eller fritlagte bjælker er det nemt nok at forankre en svævende stol sikkert, så den kan klare vægten af en tung person på over 100 kg. Og betonen i nyere huse er også guf at hænge tunge emner forsvarligt op i, hvis man bare har en borehammer til rådighed.

Udfordringen kommer, hvis man som de fleste bor med gipslofter eller lette brædde- eller listelofter. Her gælder det om at få fat i de tværgående
bjælker, som gemmer sig oppe under det synlige loft:

”Mange instrumenter fra de store værktøjsudbydere lover at kunne lokalisere bjælker, rør m.m. Men jeg har ikke fuld tillid til deres evner og foretrækker den gammeldags metode. Den går i al sin enkelthed ud på at bore huller i forsøget på at finde frem til de faste punkter oppe under det lette loft og dermed få fingre i en solid bjælke til lange skruer og nogle kraftige kroge. Man kan selvfølgelig ringe efter en professionel byggekyndig, men vedkommende vil bruge samme metode, så måske er det ikke nødvendigt. De huller, man borer forgæves, før man finder fast grund, kan jo altid repareres med filler og maling bagefter”, lyder det fra Kuno Bonne.

”Da mine børn var små, lå de i hængende vugger. Det er selvfølgelig en kort fornøjelse men har mange fordele, når babyer skal vugges til ro. Og så siges det endda at forebygge køresyge senere i livet og stimulere barnets sanser, når det har ligget i sådan en vugge,” fortæller Kuno Bonne.

 

FET_bloomingville-hangstoel-naturlig-55x33cm[2]

Hængestolen af en træramme betrukket med bomuld er mest velegnet inde eller et overdækket sted i haven. Stolen fra Bloomingville koster cirka 1192 kr. hos www.livingandcompany.com

 

FET_9aa7ffa1-786f-4f1a-937a-91610543e23f[1]

Den multistribede Amazonas Belize Vulcano hængestol har en bæreevne på 120 kg og koster 239 kr. hos www.frishop.dk.
Stolen kan bruges inde, men er mest oplagt som supplerende møbel i haven. 

 

FET_Collection-1900-de-Fermob-balancelle-a-volutes-(2)

Fermob 1900-serien har en hængestol i dekorativ nostalgistil. Stolen vejer 8,8 kg og er udført af stål med Anti-UV pulverlakering, som ikke falmer i solen. Prisen er 2880 kr. hos www.livingtrendoglivsstil.dk

 

FET_hk-living-rattan-haengende-stol-sort[3]

Som skulpturel loungestol til stuen er den sorte rattan-stol fra HK-Living hængt op i kæde og krog ideel. Stolen koster cirka 1492 kr. hos www.livingandcompany.com.

 

FET_hk-living-rattan-haengende-stol-swing-naturlige-bo[1]

Den kugleformede, hængende stol fra hollandske HK-Living er af naturfarvet rattan holdt oppe af en kæde. Stolen til cirka 3712 kr. er fra www.livingandcompany.com

 

FET_hk-living-wicker-handvaevet-haengekoje[1]

Sukkerrør kan også bruges til at flette hængekøjer af som denne håndlavede model Wicker fra HK-Living til cirka 1942 kr. fra www.livingandcompany.com. Hængekøjen måler 2200 cm i længden og 75 cm i bredden.  

 

Populært materiale

Rattan er bøjelige op til tre cm tykke stængler fra sydasiatiske,
klatrende og tornede lianer, der kan blive over 100 meter. Stænglerne forarbejdes især i
Malaysia og eksporteres til fremstilling af møbler, kurve m.m.
Polyrattan er kunstrattan lavet af plast.    

 

FET_kuno_bonne

Professionel handyman Kuno Bonne råder til at prøve sig frem og bore huller i loftet for at finde en bjælke, som kan bære en hængende stol eller andet møbel.