Frederiksbergs grønne lunge

Landbohøjskolens Have ved Bülowsvej og Thorvaldsensvej er en grøn oase, hvor man kan nyde og fornemme fortidens ro midt i en fortravlet storby.  

 

FET_Landbohøjskolens_Have

 

Frederiksberg har altid været rig på grønne oaser. En af de mest charmerende er Landbohøjskolens Have, som ligger godt gemt inde på hjørnet af Bülowsvej og Thorvaldsensvej. Når man træder ind i haven på en solbeskinnet forårssøndag, viser den sig frem på smukkeste vis. Forårsløgene er stadig i blomstring, græsplænen er blevet grøn, og træer med hvide, lyserøde og rosa blomster på grenene er sprunget ud i en eksplosion af farver, mens solhungrende frederiksberggensere soler sig på bænkene, i græsset eller lunter fredsommeligt rundt på de anlagte stier. Her ånder fred og ro trods beliggenheden midt i storbyen, som dog også virker for nedsat kraft denne herlige søndag.

Det landskabelige anlæg har krumme stier, der gør spadsereturen gennem haven til en oplevelse på lige fod med naturen. Udformningen er et godt eksempel på 1800-tallets romantiske haveanlæg med en dam, en bæk, en stenhøj, en rosenhave, en skov, lunde og åbne arealer, tæppebede og blomsterbede etc. I dag hedder den centrale del af haven Den Romantiske Have og ligger stadig stort set uforandret, som da haven blev skabt for godt 160 år siden.

Floraens forunderlige verden

Haven er ud over et grønt fristed også stedet, hvor studerende fra Københavns Universitet lærer om floraens forunderlige verden. Dens formål er nemlig også at være studiehave og universitetspark samt at levere planter til undervisningen. Haven er i dag ejet af Københavns Universitet og drives af Institut for Plante- og Miljøvidenskab. Den blev anlagt i 1858, samtidig med at den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole blev opført. Helt frem til 2007 var Landbohøjskolen et selvstændigt universitet, men i 2007 blev skolen fusioneret med Københavns Universitet.

I modsætning til Botanisk Haves mange vilde planter i indre by, er der primært fokus på forædlede planter i Landbohøjskolens have, det vil sige planter, som dyrkes i haver og parker. Der findes omkring 6000 forskellige planter i haven.

Der er forskellige plantesamlinger rundt om i haven såsom stenhøjen med alpine planter, rosenhaven med at væld af roser, surbundsbede med azalea, rododendron og lyng, skyggehøjen med bregner og skovbundsplanter, staudegangen med flere.

Sækkepibe forstyrrer roen

Når man slentrer rundt i haven, finder man hurtigt ud af at opdele de forskellige typer, der nyder den grønne oase. Her er det unge par på en romantisk tur, børnefamilien med barnevogn, singlen på et medbragt tæppe, pensionistparret, der gerne slapper af på en bænk, mens de betragter de flotte planter og folkelivet, flaskesamleren, der metodisk gennemsøger affaldsstativerne samt forskellige udlændinge, der bare leder efter et sted at slappe af. Der har i tidens løb været mange pudsige havegæster og ikke alle har været lige populære – som eksempelvis ham, der gik rundt og spillede sækkepibe. Den gamle pensionerede oberst var mere hyggelig, for han fyldte duefoder i sin ene lomme, og mens han gik rundt på stierne, dryssede han duefoder ud, og som en anden rottefænger fra Hameln fulgte duerne ham i lange rækker ifølge havens hjemmeside.

Stynede træer byder velkommen

En mur og en bøgehæk omkranser haven ud mod Thorvaldsensvej og Bülowsvej, mens Landbohøjskolens mange bygninger sørger for afskærmningen den anden vej. De atmosfærefyldte, gamle bygninger og forskellige grønne gårdmiljøer sørger for at skabe en intim stemning, der må være vidunderlig at færdes i til daglig som studerende eller ansat. Ved Grønnegårdsvej, der skærer sig ind midt i haven, bydes man velkommen af stynede træer, et roseespalier samt Café Væksthuset, der er indrettet i et drivhus med masser af klapstole i solen og parasoller udenfor med udsigt til grønne fornøjelser. Caféen åbnede i 2008 og byder blandt andet på lette frokostretter som Stjerneskud, Pariserbøf, suppe, tarteletter, sandwich, salat, kager, kaffe og forskellige øl og vand. De har åbent fra søndag til fredag fra kl. 10.00 til 17.30. Selve haven har åbent fra solopgang til solnedgang hele året, undtagen den 24. og den 31. december.

 

FET_Landbohøjskolens Have_Cafe-Væksthuset

Cafe Væksthuset

 

Haveanlæggets historie

Haveanlægget blev projekteret af haveselskabets gartner Julius August Bentzien, der fungerede som havearkitekt, og som fast havekarl blev ansat Wagenblast med de mærkelige fornavne Sørensen Christensen Johansen. Han havde reflekteret på følgende avertissement i Dansk Haugetidende april 1857: Ved det forestående Anlæg af Haugen til den kongelige Veterinair-og Landbohøjskole vil en ung gartner kunne erholde Ansættelse som Conduktør; Honeraret vil være 50 Rdl. Maanedligt. Plantematerialet blev for størstepartens vedkommende fremskaffet fra Hesede og Hørsholm planteskoler, men mange andre danske, tyske, hollandske og franske planteskoler var også leverandører.