Det perfekte øjeblik

Det perfekte øjeblik har altid været omdrejningspunktet for Remee. Det gælder, når dansegulvet koger på natklubben ARCH, det gælder, når han hjælper en talentfuld kunstner i X Factor, som til januar ruller over skærmen for sidste gang i DR regi.

 

FET_Remee_Xfactor

 

Lige tilføjelsen ’i DR regi’ er vigtig. Konceptet er nemlig fortsat værdifuldt, så man ved aldrig.

– X Factor har været DRs
største seersucces, men det er politiks ukorrekt, at det er så kommercielt. Selvfølgelig tænker jeg; wow, det er
sidste gang vi sidder i studie 5, en epoke er slut. På den anden side: et show, der kan samle halvanden million seere, har da en fremtid på en kommerciel station, siger Remee.

Lige nu glæder han sig over endnu en tur i manegen i selskab med sin gamle kompagnon – og nu konkurrent – Thomas Blachman og rocklegenden Sanne Salomonsen.

 

Den oprindelige X Factor stjerne

– Det er ikke så meget navnet Sanne, der imponerer – vi har haft andre store stjerner i showet – men Sanne Salomonsen er jo den oprindelige X Factor-stjerne: hun stillede op til audition til ”Hair” som bare 15-årig! Og som vores talenter har hun hele sin karriere igennem sunget både sine egne og andres sange og gjort dem til sine. Hun har drive, personlighed, magnetisme. Sanne er som en fisk i vandet i X Factor konceptet. Hun brænder simpelthen igennem og er så morsom. Hun sidder i midten i panelet og får os andre til at blegne!

Og hvad Blachman angår, tilføjer Remee:

– Det har nok ændret vores forhold, at vi sidder i konkurrence med hinanden. Når en sæson er slut, går vi bare hver til sit. Det er på en måde lidt synd, for vi kunne måske skabe noget fantastisk sammen igen, men uanset hvad vi måtte ønske, så bliver det pik-måleri at være X Factor-dommere.

 

Fremmede, der giver os gåsehud

– Men det er da et genialt koncept; det er TV, der samler os i en tid, hvor vi ellers deler os op og streamer hver vores indhold. Og så kan vi sidde og forelske os i en buttet dreng fra Herning eller en flamboyant homoseksuel fra Odense – folk vi ellers ikke ville møde. De kan give os gåsehud, få os til at grine og græde og forelske os i dem.

Remee understreger, at X Factor ikke skaber stjerner. Det tror han slet ikke, man kan. Men showet kan finde den næste stjerne. Et godt eksempel er Martin.

– Han er et gudsbenådet talent, siger Remee. – Da han i sin tid vandt, lavede Thomas Troelsen og jeg nogle sange, der ville fungere med den, han var der. Men vi vidste også, at han skulle gro sit eget talent. Han var tålmodig, brugte pengene fra sit album til at uddanne sig i musik og købe instrumenter. Og så ventede han. Hans comeback som Saveus er et flot eksempel på, hvordan det skal gøres … men han kunne jo ikke gøre et comeback, hvis han ikke først havde været Martin!

 

Remee lever livet

I sit liv ved siden af X Factor er Remee ved at genetablere sig som sangskriver. Han har fungeret bedst i samarbejder, og de seneste 10 år, er der 3 ’parforhold’, der har haft deres tid – med Cutfather, med Thomas Troelsen og med Chief One.

– Lige nu har jeg ikke fundet et nyt team, men jeg arbejder på det. I mellemtiden er jeg mig selv og er medejer af Social Works (et social media selskab)og har 120 ansatte i ARCH … og har en familie med både en teenage-datter, en lille datter og en kæreste, der har travlt med sin egen karriere. Men jeg prøver at holde fast i, at livet ikke lever mig – jeg lever livet! >

På den måde har han et meget afslappet forhold til begrebet succes. For Remee er det at være sund og rask og have frihed til at være den, han er.

– Jeg er glad og tilfreds, når jeg kan yde et bidrag til verden, og når jeg ikke er slave af ydre omstændigheder, f.eks. en slave af tal – penge. Materiel succes kan være det største fængsel. Man kan blive fanget af sit selvbillede (det kender jeg fra mig selv) af succes. Vi bliver tiltrukket af det, der glitrer og blinker; det forfører os, men det kommer med en klausul skrevet med småt!

Ikke mindst, når succesen indtræffer tidligt i ens liv, kan det være let at overse den klausul:

– Hvis du ikke føler du fortjener det, så er det farlig med den tilbedelse, man kan opleve som ung stjerne. Det er intet menneske skabt til. Så har man brug for en ’modgift’, og den nemme løsning er stoffer. Selv er jeg vokset op med en frygt for stoffer, så jeg har aldrig prøvet (andet end lidt pot). Det er ellers udbredt nok i branchen. Selvværd og selvrespekt er efter min erfaring de bedste våben mod den fristelse.

 

De unge imponerer

Det paradoksale er, at de unge også indeholder det største potentiale – de har i hvert fald adgang til en anden umiddelbarhed. Det mærker Remee tydeligt som dommer i X Factor:

– Den unge kategori i X Factor er den mest imponerende. Den måde de smiler, det de udtrykker og udstråler. De har en uskyld, der umiddelbart appellerer. Når vi når et vist punkt, så bliver vi satte: hvor blev legesygen af? Hvor blev naiviteten af? Vores ’ældre’ kategori er fra 23 og op … og jeg er 20 år ældre! Min mission er at finde ud af, hvordan vi bevarer eller genskaber vores glow.

Men økonomiske interesser lurer altid i baggrunden:

– Der er også et kommercielt aspekt i det med alder; hvis Stones udgiver et nyt nummer, så vil folk i vores alder måske streame det 5-10 gange. Når Justin Bieber udgiver et nyt nummer streamer de unge det 1000 gange!

– Spørgsmålet er hvorfor vi ’visner’ med alderen, fortsætter Remee. – Nogle gange bliver jeg spurgt om jeg ikke bliver træt af at have min natklub, men for mig er det et koncept for livsglæde. Det holder mig motiveret. Det er også anstrengende hele tiden at skulle bygge energien op til at være på næste dag. Men at skabe det elektriske øjeblik i klubben, hvor endorfinerne ruller, hvor jeg kan se det ske i folks øjne, det moment giver mig et fantastisk kick – og så får jeg lyst til at skabe det igen.

 

Hvis det er rigtigt, kører det økonomisk

– At jeg har økonomisk succes er en bivirkning af at ramme rigtigt. Om det er ARCH, om jeg skriver et hit, om jeg er med i X Factor; hvis det er rigtigt, så kommer det også til at køre økonomisk. Så det er ’det perfekte øjeblik’ der drager mig. Det er omdrejningspunktet. Så for mig er livet en serie af den slags momenter.

– Det skræmmer mig, at mange mennesker går i stå og betaler ind til pensionen, mens deres liv bliver en lang gentagelse indtil de dør. Jeg føler ikke selv, at jeg er ved en ’endestation’ hverken i karrieren eller livet. Jeg er i proces.

Men en ting er, hvordan Remee har det med sig selv, en anden, hvordan verden ser ham. Det sker ikke mindst gennem medierne, hvor han ikke altid kan genkende det billede den kulørte presse tegner af ham:

– Jeg har vist fået en overdosis af at være celebrity, siger han. – Jeg laver kun få interviews.
Man bliver lidt vingeskudt af at få sine grænser krænket. Det har gjort mig en smule menneskesky. Helst ville jeg undgå sladderbladenes journalister, som jeg oplever som brutale i en kynisk jagt på click-bait. Jeg forstår ikke, at de har det godt med sig selv ved at behandle andre mennesker på den måde, bare fordi de er ’kendt fra TV’. Men jeg skal nok overleve de røvhuller, der har skrevet om mig.

 

Ordentlige mennesker

Nu ser han det som sin opgave, at få de unge mennesker til at vokse:

– Jeg tror, det er en konstant, at vi, når vi bliver ældre, føler at de unge helt har tabt småkagen. Men måske har de en større begavelse, en større indsigt end min generation. Det jeg ser efter, handler ikke om generationer. For mig handler det om tilstedeværelse. Det er et sjældent råstof – at være 100% i nuet.

Det gælder også de unge, han har tættest på i sit liv:

– Jeg er stolt af min store datter, Emma. Hun er et ordentligt menneske; rummelig, kærlig og udstyret med en ret god bullshit-detektor. Hun har været tæt på mange faldgruber, men hun er ikke faldet i. Jeg skal huske at tilføje, at det udelukkende er hendes egen fortjeneste. Jeg var nærmest selv et barn, da jeg fik hende, så der går ingen credit til mig der.

– Så har jeg et bedre skud her i anden omgang, hvor jeg nærmer mig voksenalderen. Min mindste er jo en kærlighedsbombe. Det, vi som forældre kan gøre, er at lære dem at være kærlige, ordentlige, taknemmelige og respektfulde. Og så tror jeg på den menneskelige natur – på at det gode regulerer det dårlige.

Med det håbefulde budskab kan vi så se frem til, hvad Remee kan præsentere i X Factor fra januar måned.

 

FET_Remee_Xfactor_00B9651

 

Blå Bog

Remee (Remee Sigvardt Jackman – Sigvardt efter adoptivfamilien, Jackman efter hans biologiske far) er født i 1974. Han fik pladekontrakt allerede i 1989, men blev for alvor kendt som en del af dance-trioen Sound of Seduction fra 1992. Sideløbende indledte han et samarbejde med Thomas Blachman i dennes fusionsprojekt, der blandede jazz og hiphop. Siden har han især udmærket sig som sangskriver og producer af både danske og udenlandske hits. Remee har udgivet og komponeret mere end 500 sange, solgt over 30 millioner plader, vundet Ivor Novello Awards, Grammyer, X Factor 4 gange (3 år i træk, som den eneste dommer i verden i alle tre kategorier), Melodi Grand Prix 2 gange i Danmark og 1 gang i Tyskland. Remee var dommer i første udgave af X Factor og er siden blevet forbundet med det samt med sine natklubber – lige nu ARCH, som er ved at udvide. Ejer også social media selskabet “Social-Works” (influenceragency.com) 

Privat har Remee netop friet til sin kæreste (og mor til datteren Kenya) Mathilde Gøhler … og hun har sagt ja. Han har desuden datteren Emma fra et tidligere forhold.

 

FET_Remee_Xfactor_00B9680

 

Remees hjertebarn

Remee skrev hittet ”Hvor små vi er” som støtte til tsunamiens ofre i 2004. Det er han stadig stolt af, men han hørte aldrig mere om, hvad der egentlig skete med millionerne. For at opleve en større kontinuitet engagerede han sig derfor i SOS Børnebyerne som ambassadør, 

– Det blev livsændrende for mig, siger Remee. – I slummen i Nairobi løber tusinder af børn rundt i Disney-kostumer, karnevalstøj doneret fra Europa, for det er det eneste, de har. For 5 kroner om dagen kan sådanne børn få et hjem og et liv i Børnebyerne med en ’mama’ – en plejemor – og ni ’søskende’ per hus.

Det talte direkte til Remee, der selv blev afleveret på en politistation som 3 måneder gammel. Han var heldig. Det er alle børn ikke. Samtidig talte projektet til musikmennesket i ham:

– De har et hus og en plejemor, men jeg tænkte, ’hvad nu hvis de havde en musikskole? Et bibliotek? En fodboldbane?’ Så jeg har fået min egen konto hos SOS Børnebyerne, hvor pengene går direkte til disse ting, som kan give børnene glæde og måske redskaberne til at skabe sig selv en bedre fremtid. Musikskolen er færdig, biblioteket mangler stadig computere, og boldbanen skal laves. Engagementet har ført til flere ture til Kenya … og en lille bonus:

– Min datter blev undfanget på den første tur dernede – det er derfor hun hedder Kenya!

 

FET_Remee_Xfactor_00B9686

 

Hvad er dit yndlingsnummer med Sanne Salomonsen?

Det bliver ”Hvis du forstod”

 

Hvilken sang – i hele verden, til alle tider – ville du gerne have skrevet/produceret?

Én af dem kunne være Randy Crawfords ”One Day I’ll Fly Away” – og ellers inden for Lennon-Stevie Wonder-Prince-Michael Jackson-kataloget.

 

Den bedste julesang – ever?

Fra mit eget lager er det ”Let Love Be Love”- fordi den er skrevet til min
datter, Emma. Ellers er det nok en sang som ””Last Christmas”, der har haft størst impact … og i min ungdom var det ”Jul det’ cool” – jeg var stor fan af Nikolaj Peyk.

 

Hvordan holder du jul?

Hvis der er mulighed for det, stikker vi ud af landet og holder jul uden jul. Ellers er det meget traditionelt – jeg har en meget stor familie, så jeg må vælge en fraktion at holde jul med.

 

Den bedste gave, du nogensinde har fået?

At der blev holdt et surprise party for mig! Jeg arrangerer en masse for andre, så jeg ved, hvad det indebærer, at nogen havde gjort sig den umage for at gøre noget for mig …

Musikken er blevet dit liv, men hvis ikke – hvad så?

Jeg vil ikke sige mit liv, men musikken er mit sprog. Jeg laver det, jeg har lyst til, men jeg lytter ikke så meget til musik. Jeg har en sjæleligt connected liv, så jeg tænker noget, hvor jeg kunne dyrke det sjælelige. Jeg holder mig ung ved at være til stede i nuet og ved at være taknemmelig og arbejde med noget, der inspirerer.

 

Er der en beslutning, du fortryder?

Hvis jeg er til stede i nuet og er glad for den, jeg er og kan blive, og er taknemmelig for det, så er alt, der er sket mig til nu en del af det, og så er der intet at fortryde.

 

Hvem var din bedste kammerat i skolen – har I stadig kontakt?

Der skete jo det, at jeg fik kontrakt allerede som 15-årig og flyttede ind til København og turnerede med Dr. Baker, senere med Thomas Blachman og Sound of Seduction. Så jeg hang ud med voksne hele mit ungdomsliv. Jeg optrådt foran 10.000 mennesker på Roskilde Festival som 16-årig. Det var en unormal ungdom. Eller jeg sprang den simpelthen over. Det ville måske have været sundt for mig at gå på handelshøjskolen, så jeg havde lært at passe på mine penge. Jeg fik min første royalty check, inden jeg havde lært det, så det tog mange år, før jeg lærte at respektere penge. Måske det dummeste sted, jeg har sparet penge, var, da jeg var for nærig til at fortsætte med min amerikanske advokat. Det kostede mig i længden.

 

Du fik lidt ry som den følsomme dommer – hvad får dig til at græde?

Jeg tror ikke, jeg er mere følsom end
Thomas – vi reagerer bare forskelligt. Det, der rører mig, er det menneskelige gennembrud; at opleve en 100% ærlig, 
100% oprigtig stemme. Det trigger mig.

 

Hvornår grinede du sidst – altså rigtig skraldgrinede?

Det er jo den store gave ved små børn. De griner med hjertet. Så min
hjerteligste latter, hvor jeg er opløst i tårer af grin og glæde, er med min datter.

 

Hvad gør du, når du skal slappe helt af?

Jeg ville ønske, jeg kunne sige min yoga, men det er noget, jeg har forsømt det seneste år. Men jeg nyder at gå til 52 body-SDS.

 

Hvornår skal du selv lave et album – eller bare en single?

Det er et overstået kapitel. Jeg er ikke villig til at give det, der skal til som artist, længere. Men man skal aldrig sige aldrig.

 

FET_Remee_Xfactor_BH20120

X Factor holdet under optagelser til den kommende sæson, der skulle være den uigenkaldelige sidste sæson af X Factor. Eneste ændring i forhold til tidligere er at Sanne Salomensen er blevet kvinden i ”centrum”.