Langt fleksibelt møbel

Møbler, som ikke er for stationære men kan flyttes rundt efter behov, er efterspurgte i danske hjem. Sådan en praktisk og dekorativ klassiker som chaiselongen, der har sin historie flere tusinde år tilbage, har fået et comeback både i små og store boliger. Såvel fritstående og som sektion til modulsofaer.

Pauline Wiesauer er dekoratør og indretningsarkitekt i Charlottenlund. Hun bruger jævnligt chaiselonger i sine indretningsopgaver:

”Nogen af mine kunder har arvet en chaiselong, de gerne vil beholde, da møblet har affektionsværdi for dem. Jeg foreslår ofte ompolstring for at skabe et nyt look. Det kan være i velourstof, og så bliver trærammen også malet. Min holdning er, at det giver personlighed til en indretning at genanvende et par møbler, man allerede har. Og netop den lange, behagelige stol er oplagt til et hjørne, hvor man vil sidde behageligt og læse”.

Indretningsarkitekt, Marina Lykkesteen, som driver Indret.nu i Gentofte, bruger chaise lounger i sine indretninger, fordi de har oplagte fordele og efterspørges af kunderne. Især det ekstra sofamodul, som ikke sidder fast og kan flyttes rundt, er oppe i tiden. Og modulsofaer med chaiselong-del er bedre end hjørnesofaen, som er ufleksibel og har sine begrænsninger:

”Chaiselongen har en bedre siddekomfort og kan også bruges fritstående i soveværelse, hall eller walk in-closet. Den fungerer som en forstørret, polstret møbelagtig puf og kan godt, hvis den er bred, rumme to personer. Og så kan en chaiselong fungere som sofabord til at stille noget fra sig”.

 

Liggende romere

En chaiselong er en lang polstret hvilestol til én person, som er lang nok til at understøtte benene.  Nogen forbinder chaiselongen med Freuds psykoanalyse, hvor klienten lå ned under terapien.  Stolen kræver en del plads og har i moderne boligindretning fået konkurrence fra daybedden, en slags polstret bænk.

Så vidt man ved, stammer den første blanding af stol og briks fra det gamle Egypten. De tidligst kendte modeller var udført at palmestammer bygget sammen af snor eller læder. De gamle grækere skabte kunst, hvor guder og gudinder lå på den type sengestole. Det blev også længe før Kristi fødsel almindeligt at spise liggende.

Romerne brugte også ”liggestole” til at hvile sig på i dagtimerne og endog til at sove på om natten. Udviklet fra den græske prototype udviklede romerne møblet med træudskårne eller bronzerede ben og spiste også, mens de lå på langs!

Kilde: Wikipedia m.fl.

 

FET_Chaiselonger_Wanscher-daybed_klip

 

Elegant

I familie med chaiselong: Daybed designet af Ole Wanscher designet i 1949 og produceret af Carl Hansen & Søn. Træ med læder til 25.870 kr.

 

FET_Chaiselonger_Soft-pad

 

Soft pad

Soft Pad Chaise blev skabt af Charles & Ray Eames i 1968 for vennen, filminstruktør Billy Wilder, som savnede en blød hvilestol. Materialer er aluminium og læder til en pris af 44.900 kr. Producent er Vitra, fås hos Paustian.

 

FET_Chaiselonger_Barok-chaise-lounge

 

Kongelig

Barokt: Baroque.com sælger møbler i barokstil – eller rokoko om man vil – med moderne twist som farvestrålende stof, træ i guld, sølv mm. Modellen betrukket med lilla velour hedder Italy og koster 5000 kr.

 

FET_Chaiselonger_Daybed-House-Doctor

 

Helt rå

chaiselongens søster: Addition hedder den læderbetrukne daybed fra House Doctor. Pris 12.250 kr.

 

FET_Chaiselonger_Eilersen-Control

 

Flere farver

Control hedder Eilersen chaiselongen designet af Jens Juul Eilersen. Fås i flere farver men her er stolen i vinrød velour til 21.682 kr.

 

FET_Chaiselonger_Fatboy2

 

Den er fed!

Fatboy er mere end sækkestole til børneværelset. Som denne model T Sjonge, der ligner en moderne chaiselongen og fås i flere farver til 2899 kr.

 

FET_Chaiselonger_Le-Corbusier

 

Ikonisk

Le Corbusiers ikoniske chaise lounge LC4 er designet i 1928 og produceres i dag af italienske Cassina. ”Vuggen” er af krom og sædet med sort læder til 39.618 kr. Fås også polstret med ponyskind hos bl.a. Paustian.

 

FET_Chaiselonger_Kivik2

 

Kaffebrun 

Kivik chaiselongen fra Ikea kan også bruges som sektion til et større siddemøbel. Den fås i flere farver som denne kaffebrune og koster 2399 kr.

 

FET_Chaiselonger_Blixen-i-miljø

 

Nostalgi

Blixen nostalgi chaiselonge fra Ilva måler 119 cm og koster 4999 kr. Kan både bruges både inde og ude.