Mere end bare et køkken

I over 50 år har italienske Boffi været eksponent for enkelthed, luksus og tidløshed. Firmaets køkkener, skabe og badeværelsesmøbler, sanitet, armaturer, lamper og sågar et multimotionsredskab udspringer af design fra først i 1960´erne. Gennem årene har over 40 formgivere medvirket til at udvikle grundformen i nye retninger.

 

FET_Boffi_Brompton-p.-160-161-bytommasosartori-(2)

 

I en radius af kun 20 km i Nord-italien findes en række producenter, som er specialiseret i møbler og virker som magneter på talentfulde designere. På den måde er Milano-området unikt, lige som Torino er det for bilindustrien, der tiltrækker ingeniører og teknikere. Boffi den eneste køkkenproducent, og der er tale om et firma med en særlig historie.

Piero Boffi var ansat i flyindustrien, da han i 1934 fandt på at springe ud som selvstændig. Produktet, der blev hans skæbne, blev valgt ved en tilfældighed, da han byggede en buffet til service som gave til sin søsters bryllup. Den gang var skabe og køkkenelementer noget ganske ukendt, da et italiensk køkken som oftest kun bestod af et ildsted og måske en vandpost, hvis man var heldig. Skabe til bestik, porcelæn og glas måtte man selv skaffe.

Firmaet blev hurtigt en succes, og i 1953 kom næste generation, de nytænkende og visionære sønner Piero Ugo, Paulo og Dino til. De fremsynede brødre begyndte at invitere arkitekter, designere og andre kreative ind udefra til at designe køkkener, skabe med mere. Og den sidst tilbageværende bror, 77-årige Paolo Boffi, kommer stadig hver dag på sit kontor for at følge livsværket.

1960´erne var prime time for de kvalitetskøkkener, skabe, badeværelsesmøbler med mere, firmaet er førende på i dag. Dengang var designet forud for sin tid med indbygningsovn, nedsænket integreret komfur og skuffer og skabe uden ydre greb. Dele af disse grundformer er stadig basis for nye designs. Også designeren Joe Colombos flytbare minikøkken fra 1963, som står på Museum of Modern Art i New York, er en klassiker fra en tid, hvor ikke alle boliger var født med et køkken til opbevaring og madlavning.

Ikke kun italienere

Perioden herefter og mange år frem var en innovativ, hvor blandt andet det første badeværelsesmøbel gjorde badet til et wellnesrum og ikke kun et sted at vaske sig. Senere kom de første skabssystemer og køkkener i fabriks- og gourmetstil a la restaurantkøkkener til. Og til dette blev indgået et samarbejde med mesterkok Pepe Tanzi, som kendte til vigtigheden af ergonomi i et køkken. I 1986 kom den 30-årige designer Piero Lissoni til Boffi. Han er stadig en af topdesignerne og har desuden indrettet firmaets forretninger verden over.

I begyndelsen var Boffis designere italienere, men senere kom de fra flere lande, herunder Tyskland, Spanien, Holland og Japan. Designerne har navne som Luigi Missoni, Antonio Cittero, Piero Lissoni, Mark Akukit, Giuli Gianturo, Claudio Sylvesten, Marcel Wanders, Norbert Wangel, Naoto

Fukasawa, Victor Vasilev og Patricia Urquiola – sidst- nævnte var den første kvinde, som designede for Boffi. Samlet har 40 designere arbej det for producenten for at videreføre og udvikle samme designideologi, hvor håndværk blandes med industrifremstilling og involverer underleve- randører. Lige fra plastgiganten Dupont til den lille lokale stenhugger. Dertil kommer partnerskaber med andre producenter om at løse konkrete opgaver såsom armaturer, rørføring med mere.

 

Køkken af moseeg

Boffi har cirka 300 medarbejdere, og salget er fordelt på 71 procent til køkkener, 24 procent til badeværelser og resten til skabe. Hvor firmaet for 25 år siden især leverede til det italienske marked, er det i dag lige omvendt og med U.S.A. som største aftager. Skandinavien køber tre procent af produktionen. Der er 190 forhandlere af custom made køkkener, badeværelser mm verden over. 

Materialerne er alt fra stål, aluminium, granit og sandsten til træ fra certificerede plantager, marmor, corian, gummi, antikke kakler og mange andre materialer. Sågar cirka 8000 år gammel østeuropæisk moseeg præserveret af jord og mudder er blandt de materialer, som gør køkkenerne unikke og autentiske. 

bofficopenhagen.com

 

FET_Boffi_B14-p.50-51-byTommasoSartori_high-(2)

FET_Boffi_Aprile-p.6-7-byTommasoSartori-high-(2)

FET_Boffi_Antibes_Greene-p.-48-49-bytommasosartori-(2)

FET_Boffi_Antibes-p.-6-7-bytommasosartori-(2)

FET_Boffi_Iceland-p.268-69-byTommasoSartori_high-(2)

FET_Boffi_Flyer-p.112-13-byTommasosartori_high-(2)

FET_Boffi_Piero-Lissoni

Piero Lissoni, født 1956 i Italien og designer for Boffi siden 1986.

 

FET_Boffi_Patricia-Urquiola

Patricia Urquiola, født i Spanien i 1961 og designer for Boffi siden 2015

 

FET_Boffi_Norbert-Wangen

Norbert Wangel, født 1962 i Tyskland og designer for Boffi siden 2003.

 

FET_Boffi_XILA-ST-p.296-97-byTommasoSartori-high-(2)

FET_Boffi_Xila-p.266-67-byTommasoSartori-high-(2)

FET_Boffi_Xila-p.260-61-byTommasoSartori-high-(2)

FET_Boffi_Salinas-p.184-85-byTommasoSartori-high-(2)

FET_Boffi_PHW-p.282-byTommasoSartori_high-(2)

FET_Boffi_K14-p.98-99-byTommasoSartori-(2)

FET_Boffi_Salinas-p.230-31-byTommasoSartori-high-(2)

FET_Boffi_A45-p.38-39-byTommasoSartori-high-(2)

FET_Boffi_A45-Compact-p.22-23-byTommasoSartori-high-(2)