En frugtrig efterårshave

, ,

For Anne Egelund er havesæsonen på sit højeste om efteråret. Da har hun stor glæde af at nyde det lune vejr og de mange planter, som stadig blomstrer. Og på denne årstid er hun travlt beskæftiget med at sylte, bage, henkoge og fryse frugt og bær af egen avl, som vælter frem.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Her bor …

Anne Egelund Larsen, 54 år, sygeplejerske, Petter Hvitfeldt-Larsen, 54 år, operativ leder. To sønner på 21 og 23 år. Huset fra 1917, med nyere tilbygning, er beliggende Roskilde Fjord i Frederikssund, og har en 800 m2 grund med velplejet have, som fortrinsvis er Annes fortjeneste.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Huset fra 1917 har fået en terrasse mod vest. Langs hegnet vokser lavendler, som klippes tilbage om vinteren. 

 

Tagterrassen ved soveværelset er Annes favoritspot til langt ud på efteråret. Herfra ses Roskilde Fjord og skoven ved Jægerspris Slot.

 

Indtil for nylig havde Anne Egelund lagt flade marksten sirligt i cirkler uden om sin haves træer i græsplænen. Men da nogen syntes, det var for pænt i den i forvejen yderst velholdte have, tog hun stenene væk for at satse på en mere romantisk og mindre pyntet havestil. Sammen med sin mand er hun dog fortsat ejer af en have ud til Roskilde Fjord i Frederikssund, hvor alt har sin rette velovervejede plads, og hvor intet bliver overset eller ubemærket slår rod.

Men sådan har det ikke altid været i haven, som i dag er brugbar og kommer til sin ret året rundt – ikke mindst om efteråret. Da parret købte deres gamle hus, som dødsbo efter en kunstner i 1989, var haven et forsømt vildnis, den tidligere ejer for længst havde opgivet at holde trit med. Hele to år tog det for Anne at rense for skvalderkål og fjerne anden ukrudt på de 800 m2, uden om det markante hus bygget som sommerhus i 1917.

Selv da familien blev forøget med to sønner, fandt Anne tid til at sætte skik og personligt præg på haven. Enkelte gamle frugttræer og buske som pibeved, benved og figen stammer fra fortiden og blev bevaret, opstammet og beskåret. Resten af det sammenvoksede blev fældet, trukket op, skåret ned og erstattet med ny beplantning. Ikke mindst en kæmpestor, skyggende blågran måtte lade livet for at skaffe lys og luft. Visse buske er befriet for de nederste grene, så naboen kan være i fred for indsyn. Imens får familien et værdsat kig til fjordens blå vand og skoven på den modsatte bred.

 

Æbletræet har Anne fået med fra sit barndomshjem for 35 år siden. Høsten fra træet er på 80-90 kg Ingrid Marie. Rundt om træet vokser bladrabarber.

 

Blå druer under værkstedets udhæng hører efteråret til. 

 

Hegnet skærmer terrassen mod vind og indkig. I læ heraf vokser oliven, lyng og sedum i zinkbeholdere.

 

Nogen egentlig haveplan har Anne aldrig betjent sig af, så stedet har udviklet sig undervejs efter lyst og interesser. Senest har hun og manden planer om udskiftning af en udtjent træterrasse med en ny og større af slagsen. Og inden længe vil de føre drømmen om et orangeri af genbrugsmaterialer ud i livet, som erstatning for en rosenoverdækket, men ikke helt vandtæt pergola i et skyggefuldt hjørne af haven.

”Nogle lidt for gamle og krogede solbærbuske måtte vi erstatte med nye – og supplere med brombær, blå vindruer og italienske sveskeblommer. Og så har vi æbletræet fra mit barndomshjem i Ølstykke. Det fik jeg lov at få med, da jeg flyttede hjemmefra først i 80’erne”, husker Anne, som i sin fritid sylter, hen- koger bær og frugt til gelé, æblemos, chutney, blommer i rom m.m.

 

Have som stue

Anne har sørget for at sætte stauder, som blomstrer hele sæsonen, til glæde for familien. Ikke mindst i røde, gyldne og intense lyngfarver i september og oktober. Men hyggelige hjørner med møbler og detaljer med gamle ting og diverse udstyr er heller ikke uvæsenlige elementer for Anne. Hun bruger sten fra lokale marker, og vandkanten ved fjorden til at bygge smukke kanter og trin i haven.

Og så har hun møbler fra butikker som Zinkspanden, Honning & Flora , Acantus Antik i Liseleje og loppemarkeder– og små fuglebure fra Middelhavet på husmuren. I krukker vokser opstammede oliven, lyng og husløg – og i bede er der stadig blomst på roser, lavendler, Sankthansurt og Hortensia. Og så ejer Anne 25 antikke zinkvandkander – hun har samlet gennem en årrække – og som står rundt om i haven, dog er der enkelte på fjernlageret i haveskuret.

Haven er omkranset af en smuk bøgehæk – og Anne opstammer snart sagt alt. For hende er det vigtigt, at ”efterhøsthaven” er designet til også at kunne bruges til ophold og afslapning både i det tidlige og sene efterår. Hun er udemenneske og bruger haven dagligt helt frem til midt i december, hvor havearbejdet får en midlertidig ende.

”At være flittig med lugning først på sommeren og med at rive visne blade op om efteråret, gør tingene nemmere resten af året. Så alle blade skal væk inden jul”.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Annes brombærtærte

600 gram brombær
150 gram sukker
2 spsk Maizena
125 gram mel
60 gram smør eller Kærgården
2 spsk. sukker
3 tsk. vaniljesukker
2 dl kokosmel

Fremgangsmåde

Sukker og Maizena blandes og lægges i et smurt ildfast fad med brombærrene ovenpå.  Mel, sukker, kokosmel, vaniljesukker smuldres med smørret og fordeles på bærblandingen. Bages ved 200 grader, i 40 minutter.

Flødeskum blandet med et par skefulde skyr,serveres til.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Antikke jernstole står i havens fjerneste hjørne under en pergola med tag af Sankt Helenae-roser, som stadig blomstrer om efteråret. 

 

Bag huset er plantebord under et stort figentræ. Her potter Anne om og arrangerer blandt antikke zinkkander og lerkrukker. 

 

Insekthotellet er sat op på raftehegnet ved pergolaen.

 

Hortensia vokser foran den frodige bøgehæk. Granittruget stammer fra 1700-tallet og er købt i Den Gule Længe i Lønstrup.

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Blommechutney

1,3 kg blommer
350 gram rørsukker
½ liter hvidvinseddike
100 gram rosiner
Reven skal af en økologisk citron
2 fed hvidløg
30 gram frisk ingefær
1 løg
25 gram salt
1 tørret chili
Atamon

Fremgangsmåde

Blommerne skæres i mindre stykker. Hvidløg, ingefær og løg hakkes fint. Alt kommes i en gryde, – resten tilsættes. Bringes langsomt i kog og koger cirka halvanden time, til det tykner. Tilsæt cirka 1 spsk. Atamon og hæld chutneyen i Atamonskyllede glas, som lukkes til. Opbevares køligt og mørkt.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

4 spørgsmål til Anne

Hvad er dit yndlingssted i haven?

”Tagterrassen, hvor vi kan kigge ud over fjorden og se haven oppefra”

Hvilke nye planer har du?

”Planer vælter ud! For eksempel et orangeri af genbrugsmaterialer”

Hvad er værst ved haven?

”Højsommerens hedebølge. Men der er svalt under pergolaen”

Hvad er mest krævende?

”Vanding af stauder og blomster i krukker med opsamlet regnvand”

Hvilket haveønske har du?

”Udskifte bøgehæk med noget, som kun genererer få visne blade”

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Hvornår skal æblet plukkes?

Når kernerne rasler i kernehuset.

Når æblet sidder løst på grenen. Skal det tvinges af, er det ikke modent.

Nedfaldsæbler kan bruges, når de lige er faldet.

Smid rådne æbler ud, ellers kommer der hvepse og andre insekter i. Ryd løbende op.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….