Helheden betyder alt på golfbanen

, , ,

Der er flere hundrede golfbaner i Danmark. Der er dem, man altid taler om, og så er der de fantastiske baner, der ikke er så kendte, men som på deres måde bestemt er et besøg værd.

Der er delte meninger om, hvad der gør en bane værd at besøge, men vi har spurgt golfarkitekten Philip Spogárd om hans mening:

”En god golfbane er for mig en bane, der helt naturligt blander en fantastisk landskabs- og natur- oplevelse med nogle varierede, sjove og udford-rende golfhuller. Rent jordbundsmæssigt er det ideelle underlag for en golfbane sand. Det sikrer god dræning, og er det bedste udgangsmateriale,” fortæller Philip Spogárd, der er golfbanearkitekt og ejer af Spogárd & VanderVaart Golf Course Architects.

Når han skal designe en bane, analyserer og kigger han efter eksisterende features, som kan inddrages i golfbanens design.

”Mit udgangspunkt er, at den færdige bane skal se ud som om, den er dikteret af naturen – og ikke omvendt. Det er et helt grundlæggende ‘designmantra’, da en stor naturoplevelse gør det muligt at få en stor golfoplevelse. Det modsatte er næsten umuligt. Ved at inddrage naturlige features – det kan være sig høje, dale, kløfter, skove, åer, kig over vand, og så videre, optimerer man potentialet, hvilket sikrer den bedste oplevelse og holder omkostning- erne nede. Såfremt der ikke er nogle nævneværdige features, prøver vi at skabe dem, så de fremstår naturlige – og som om de altid har været der – og at banen ‘bare’ er lagt ud omkring dem. Hvert hul skal gerne have sin egen karakter, men alligevel være en sammenhængende del af helheden. Oveni dette skal hullerne gerne udfordre spillere på forskellige niveauer, så både begyndere og elitespillere har det sjovt. Forståelsen af dette er kunsten i godt banedesign,” siger Philip Spogárd.

 

I Danmark har der i mange år været en tendens til at banerne har været meget ens, men den tendens er ved at vende. 

”Nu er der mere fokus på, hvordan man skiller sig ud fra sine konkurrenter. Dette, tror jeg, er en meget positiv ting, da klubberne er nødt til at fokusere mere på deres eget unikke potentiale. Danske baner er underlagt strenge miljøkrav, og timelønnen er relativ høj, så plejeniveauet er ikke altid, som man ser det mange steder i udlandet, hvor miljøkravene er mindre strikse, og hvor timelønnen tillader flere ansatte. Rent designmæssigt er mange danske baner forholdsvis uinteressante, men det er mit indtryk, at mange klubber gør noget ved det nu,” fortæller Philip Spogárd.

Men hvis ikke plejen af banen er i top, kan designet næsten være lige meget.
”Når man arbejder med banedesign og vedligeholdelse, er det i alles interesse, at banen designes, så den kan holdes i optimal stand. Kunsten er så at finde nogle designfeatures, der giver banen skønhedsværdi og karakter, men samtidig er mulige at vedligeholde. Jeg plejer at sige til greenkeeperne, at det er mit arbejde at få dem til at se godt ud – og her tænker jeg selvfølgelig på deres evne til at præsentere banen flot,” siger Philip Spogárd.

Vi har set nærmere på nogle af Danmarks særegne golfbaner – og hvad der gør, at netop de baner er et besøg værd denne sommer.

 

FET_Golf_Vejen_Golfklub_Billede-435

 

Vejen Golfbane – naturperle i det sydjyske

Golfbanen i Læborg ved Vejen ligger lige midt i en helt særlig naturperle, hvor det kuperede terræn er en del af den istidsskabte sydjyske højderyg, og de højeste punkter ligger 90 meter over havets overflade. Nogle kalder i golf-slang banen for en Mickey Mouse bane, mens andre bare vil kalde banen for helt almindeligt udfordrende med blinde slag og flere spændende forhindringer undervejs, som for eksempel dog-leg huller, træer og søer.

Den meget velholdte bane er især noget særligt på grund af beliggenheden i det bakkede og skovrige terræn samt en fantastisk udsigt, hvor det siges, at man kan se helt til Lillebælt i klart vejr. Samtidig siger mange, at banen byder på en nærmest sydlandsk stemning.

18 huller + 9 hullers akademibane /  Par 72  / 5811 meter på 18 huller / www.vejengolfklub.dk

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Golf_GreveGolfklub-(7)

 

Greve Golfklub – anlagt af verdenskendte arkitekter

Selvom banen i Greve blev anlagt i 2005, og derfor er en af de nyere baner i Danmark, er der tale om en meget etableret golfbane.

Den er anlagt af de internationalt kendte arkitekter Hawtree Ltd., som siden 1912 har designet og redesignet nogle af de mest kendte golfbaner i verden, blandt andet de to British Open baner St. Andrews og Carnoustie. Banen er anlagt på et stort areal, der førhen var landbrugsjord, og er som én af få golfklubber i Danmark inspireret af de klassiske skotske links-baner, og her er naturligvis rigtig mange potbunkers. Den er anlagt som en indlandslinks-bane, da den ikke ligger ved kysten, men stadig byder på flade områder med store greens og mange bunkers.

18 huller + 3 hullers pay & play / Par 72 / 6213 meter på 18 huller / www.grevegolf.dk

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Golf_Nordvestjydsk_GolfKlub_Billede-112

 

Nordvestjysk Golfklub  – Danmarks sværeste

Lige midt i Nationalparken Thy i Nystrup Klitplantage finder du én af Danmarks måske smukkeste baner på grund af Vesterhavsnaturen, der omgiver den. Der er tale om en skjult skat, der byder på mange udfordringer i det kuperede terræn og hullerne er placeret inde i naturen og ikke omvendt. Den fred og ro, der følger dig på turen rundt, er enestående, og du føler dig isoleret fra omverdenen på turen rundt. Der er masser af udfordringer undervejs, og du skal være mere end dygtig for at spille godt i første forsøg. Høje nåletræer omgiver dig på store dele af ruten, og der er flere blinde slag undervejs, men også højt beliggende teesteder med et imponerende udsyn.

18 huller / Par 72 / 5675 meter på 18 huller /
www.nvgolf.dk

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Golf_Vestfyns_Golfklub_udsigt-fra-hul-10_26601522672_o

 

Vestfyns Golfklub – banen i skoven

Placeret smukt lige midt i godset Krengerupgårds gamle skovarealer blev Vestfyns Golfklub etableret i 1974 og er en af Danmarks ældste baner. Her danner de vestfynske marker og den danske bøgeskov kulisse om en smuk og udfordrende golfbane. Når du går banen, føler du dig ofte helt afskåret fra omverdenen, og kun dyrelivet er dine medspillere. Undervejs på banen er der naturlige søer ved over halvdelen af hullerne, og når du afslutter dagen, kan du nyde panoramaudsigten og flere af hullerne fra terrassen. Selvom det er en svær bane, så er der kræset for detaljerne. De fleste ressourcer går til at udvikle og vedligeholde banen og dens design, og det betyder en bane i altid høj kvalitet, som flere gange er kåret som Fyns mest attraktive.

18 huller / Par 72 / 5645 meter på 18 huller /
www.vestfynsgolfklub.dk

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Golf_Hornbæk_GolfKlub_P1020848

 

Hornbæk – En skjult juvel

På parkagtige arealer finder du Hornbæk Golfklub, der er ejet af medlemmerne og også delvist designet af dem og arkitekten Rolf Henning-Jensen. Det betyder, at her hersker en særlig klubånd, der sjældent er set andre steder. Fordelt over 6082 meter møder du et meget varieret terræn med svære doglegs og forhindringer som raviner, stenrøser, diger, tværgående gravede grøfter, en rislende bæk og meget mere. Især de afsluttende sidste syv huller giver både en natur- og en golfoplevelse ud over det sædvanlige. Også den nyere ni hullers par 3-bane er bestemt et slag værd. Der er ikke noget at sige til, at denne bane ofte har været på de danske top ti-lister.

18 huller + 9 hullers pay & play / Par 72 / 6082 meter på 18 huller / www.hornbaekgolf.dk

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Golf_Langesø_KlubhusetDouglashuset

 

Langesø Slot Golfklub

Nærmest som støbt til den smukke natur ved Langesø Gods på Fyn finder du Langesø Golfklubs skovbane, der netop i 2015 indviede sine sidste 9 huller, så den nu byder på 18 huller, der strækker sig over et let kuperet terræn med både vådområder, mose og bunkers. De sidste 9 huller går igennem et helt unikt stykke fredskov, og der skulle selvfølgelig særlige tilladelser til for at lægge en golfbane herigennem. Men der er derfor også tale om en meget spændende og sjælden bane. Som en ekstra feature byder banen på en såkaldt ”Himalaya Green” i forlængelse af 18. hul, der er en både udfordrende og sjov putting green på 3500 kvadratmeter.

18 huller + 9 hullers pay & play / par 71 /
www.langesøgolfclub.dk

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Golf_hjarbaek_043

 

Hjarbæk Fjord Golfcenter – fjordudsigt

Som navnet siger, ligger golfbanen her lige ud til den smukke Hjarbæk Fjord, der er en del af Skalsådalen og derfor byder på et meget kuperet terræn med både flade områder og mange bakkede huller.

Flere gange undervejs er du nødt til at stoppe op og nyde den smukke udsigt over fjorden, og en lille pause gør da heller ikke noget, da banen er en af de længere. Men da hver af de 9 huller starter og slutter ved klubhuset, er det passende at tage en frokostpause i restauranten undervejs. Samtidig er der masser af afveksling på de i alt 27 huller, hvor nogle greens ligger helt ned til fjorden, og det er derfor en god idé at have lidt ekstra bolde i lommen.

3×9 huller + 9 huller pay & play /  Par 72 / 6422 meter på 27 huller / www.hjarbaekfjordgolfcenter.dk

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Spogárd & VanderVaart er et af verdens mest prisvindende golfbanedesignfirmaer og har blandt andet vundet priser som ‘Verdens bedste nyåbnede bane’ og ‘Renovation of the Year’ hos det anerkendte amerikanske magasin Golf Inc. Arkitekterne konsulterer og arbejder med flere nuværende og tidligere Europa Tour baner samt 4 baner i Europas top 100 og 1 bane blandt verdens top 100.