Morgenfrisk starstruck og vild med udfordringer

,

P3’s sjove morgenvært, Sara Bro, er med på beatet, fordi alle de nye bands kommer forbi – på playlisten eller i studiet. Og som konferencier på P3-scenen på Grøn Koncert – nu på fjerde år – møder hun alle de garvede stjerner. Men der skal noget helt andet til for at gøre hende ’starstruck’.

 

FET_Sara_Bro_00B6509

 

Sara Bros stemme flyder ind i mange hjem hver morgen, når hun går i P3-studiet. Hun er efterhånden også blevet en fast del af Grøn Koncert-teamet, hvor hun denne sommer for fjerde år i træk er vært på P3-scenen. Det var sådan set også her hendes ’musikalske’ karriere startede:

– I teenage-årene var det noget med at tage ud til Rockshow på Charlottenlund Fort og til Grøn Koncert, husker hun. – Så havde jeg en veninde, der blev kæreste med percussionisten hos Moon Jam. Så gik vi til rigtig mange koncerter.

 

Nye konstellationer af garvede stjerner

Så hun har altid haft smag for disse events, hvor mange bands mødes.

– Der er gerne et band, man gerne vil høre, men man tager tæpper med for at sidde og hygge med vennerne hele dagen, og så oplever man også nogle andre. Det fede ved Grøn Koncert er, at det bringer kunstnerne sammen. De inviterer hinanden til at spille med, og det samarbejde vokser fra sæsonens første koncert i Kolding til den sidste i Valby Parken. Det bliver aldrig det samme, fordi de lærer hinanden at kende undervejs.

– Det er sjovt, at kunne se det udvikle sig. Sidste år inviterede Magtens Korridorer Østkyst Hustlers med. Jeg var lidt nervøs for, hvordan publikum ville tage det, for Magtens Korridorer har nogle meget dedikerede fans. Ville de give plads til Østkyst Hustlers? Men jeg har aldrig set gamle mænd være så forelskede i hinanden – og publikum elskede det. De sang med!

– Det er kombinationen, der er spændende. At der er gamle garvede kunstnere og nogle, der først er kommet frem inden for de seneste to år. Der er det altid sjovt at se, i hvilke byer de er kendt. Sidste år havde vi Emil Stabil på P3-scenen, og han viste sig bare at være den største stjerne!

 

Opfør jeg ordentligt

Men når vi nu er ved hyggen ved sommerens koncerter og festivals, så har Sara Bro et helt klart budskab til publikum:

– Opfør jer ordentligt! Jeg bliver virkelig vred over mænd, der klapper kvinder umotiveret i røven. Hvis det er i orden, at du tager mig på røven, så er det vel også i orden, at jeg klapper dig en flad, ikke? Mænd har åbenbart svært ved at forstå, om man inviterer til det – for nej, en kort kjole er ikke en invitation. Det er bare skidt opførsel det der!

 

Drenge og piger, lyserødt og fodbold

Det med, hvordan vi opfører os mod hinanden – også kønnene imellem – går Sara meget op i. Også i forhold til sine egne børn:

– De skal ikke føle, at noget er forkert eller rigtigt – hverken hvad angår farverne på deres tøj, eller hvad de kan lege. Men de møder en virkelighed, hvor de oplever, at der er forskel på drenge og piger. Jeg er glad for min søns skole, hvor de går meget op i adfærdsnormer, så der er plads til alle – og at det ikke er kønsbestemt. Min datter går i samme skovbørnehave, som jeg gjorde – så hun er ude i Dyrehaven hele tiden og ved alt og rådyr og dådyr, har mødt jægeren og set de døde dyr. Men min datter går til breakdance (ballet var for kedeligt), mens drengen selvfølgelig vil til fodbold.

– Det svære er, at det næsten er umuligt at undgå lyserødt i legetøjet til piger. Jeg er glad for at Miriam leger med Lego. Og jo … alt med ”Frost”.

Så selvfølgelig kører spillet mellem dreng og pige, mand og kvinde. Men selv om man bliver dybt betaget, kan man godt vise sin begejstring på andre måder:

– Jeg er en stor fan af Claus Meyer; jeg blev fuldstændig starstruck, da jeg havde ham i studiet – mere end nogensinde, griner Sara. – Jeg synes, han er HOT (det var lige dagen efter, jeg blev 40). Jeg fik ham til at signere sin urtebog. Det var det samme med (DNA-forskeren, red.) Eske Willerslev – ham fik jeg også til at signere sin bog. Der kommer alle de her musiknavne i studiet, det rør mig ikke. Men de to gange var jeg starstruck.

 

Sara On Air

Selv om hun også har lavet TV, instrueret dokumentarfilm og skrevet en bog, ser hun sig først og fremmest som radiovært. Og hun elsker det:

– I radioen laver vi alting live. Det bliver meget improvisation, hvor vi reagerer på det, der sker. Det er i realiteten bare mig og en mikrofon. På TV er der en masse mennesker og teknik involveret. Der er masser af prøver, og selv om det ser spontant ud, så er det mere skuespil. Det skal helst lyde, som om det er første gang. Nogen kan den kunst.

Introduktionen af webcams i radiostudiet gør imidlertid, at studieværterne ikke kan møde op i hvad som helst. Eller Sara vil i hvert fald ikke.

 

Makeup og mode

– Udseendet betyder da vildt meget for mig, siger hun. – Lad os se det i øjnene; klokken 6 om morgenen ser man ikke altid ud som det smukkeste. Som yngre brugte jeg ikke så meget makeup – jeg kunne ikke finde ud af det – men jeg er blevet bedre til det. Jeg har lært af de professionelle som Line (Nowak – som også har lagt fotomakeup til denne artikel, red.), men slet ikke på deres niveau.

– Jeg køber aldrig dameblade, men jeg elsker tøj, fortsætter Sara. – Det er en del af ens udtryk. Jeg er bare ikke god til at lade mig diktere. Hvis jeg får en idé, så kan jeg lede efter noget, der ikke findes (lige nu er det noget med knæstrømper – de er ikke så klædelige, men man kan have dem på inde under jeans).

Sara er da også blevet en del af P3’s ansigt. Foruden hendes værtsrolle på Grøn Koncert og en hel masse andet. Hun er rent ud sagt i gang hele tiden:

– Jeg bliver ikke så let træt og jeg elsker mit arbejde i alle afskygninger. Hvis der var flere timer i døgnet ville jeg skrive lidt mere, lære at klippe film og lave flere dokumentarfilm … jeg glæder mig til at mine børn er store nok til at jeg kan det igen.

– Jeg har aldrig haft et kontorjob. Det virker ikke tiltrækkende på mig. Hvis jeg havde syntes, at noget andet var sjovere end at være radiovært, så ville jeg have gjort det! Det er rigtigt, at jeg arbejder på mærkelige tider, og jeg er på, men når vi sender, tænker jeg ikke over det.

 

Adrenalin-junkie?

– Den amerikanske ambassadørs sikkerhedsfolk mente, at jeg måtte være adrenalinjunkie, griner hun. – Det kan da godt være, der er noget om snakken.

På den måde føler Sara sig vildt privilegeret.

Ganske vist er livet som radiovært ikke luksuriøst (”Jeg bor ikke i et hus af diamanter – og køkkenet i studiet er faktisk ret klamt, når man kommer om morgenen”), men det byder på nogle oplevelser, hun ellers ikke ville have fået:

– Det er ret vildt at have haft Helle Thorning i studiet … og dejligt at finde ud af, at hun rent faktisk hører P3. Og så har jeg jo svært ved at sige nej til udfordringer á la ’det tør du ikke’. Jeg har egentlig højdeskræk, men blev så udfordret til at rappelle ned fra 60 meters højde. Det ville have været dyrt at arrangere selv, men det får jeg så som en del af mit job. Jeg elsker action!

– Hvis der er noget, jeg virkelig er bange for, så er det at blive fastlåst; at spilde mit liv, slutter Sara Bro.

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Sara_Bro__00B6338

 

Blå Bog

41-årige Sara Bro er morgenvært på P3, men er også kendt fra en række TV-programmer som ”Den perfekte mand”, ”Hjerteflimmer” og ”Weekend weekend”. Som 27-årig fik Sara konstateret brystkræft. Behandlingen var vellykket, men oplevelsen fik hende til at skrive bogen ”Sara Bros dagbog”, der beskrev, hvordan det var at møde sygdommen som ung frem for som kvinde i overgangsalderen (”Det er ikke noget med, at jeg har ’set lyset’, men jeg er måske blevet bedre til at gøre det, jeg har lyst til. Selvfølgelig sidder der en frygt for, at kræften vender tilbage. Jeg prøver at ignorere den.”).

Sara Bro voksede op i et stort kollektiv i indre by (”Det var 8 gange større end det i filmen ”Kollektivet”, men stemningen var den samme.”). I dag bor hun stadig i City, men i kernefamilie med mand og to børn (”Han afleverer, jeg henter. Det skændes vi aldrig om. Når jeg har haft jobs på andre tider, har vi skændtes mere … og brugt masser af babysitters”)

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Sara_Bro__00B6400

 

Rundt om Sara

 

Hvad er din yndlingsserie? 

Ubetinget ”Game of Thrones”. Den er en fornyelse af genren, fortæller på en ny måde, bryder reglerne. I modsætning til alle krimiserierne, der følger samme skabelon for deres 40 minutter hver gang. Jeg elsker, at GOT udfordrer; den er ikke baseret på, at alle skal kunne følge med. Men man kan se de gamle afsnit online og bedre forstå, hvad der sker.

 

Hvem er din yndlings-forfatter?

Jeg har en svaghed for det sædvanlige bestseller-shit, men også nye danske forfattere som Daniel Dencik, Djuna Barnes og Kasper Kolding.

 

Hvad er din yndlingsmad?

Jeg er ret godt til traditionel danske mad … sovs! Jeg ville gerne spise bernaisse hver dag, men det kan man ikke, for så bliver man træt af det (som man siger til børnene, når de vil have slik hver dag … men i virkeligheden spiser jeg jo slik hver dag selv). Eller kan jeg godt lide asiatisk. Når jeg bestiller take-away, bliver det vietnamesisk til mig og pizza til børnene. Eller bayersk mad – schnitzler … jeg kan også lave knödel!

 

Tre ting man IKKE finder i dit køleskab?

Jeg tror, jeg har alt! Alle slags ’condiments’; mayonnaise, chilisovs, sennep i alle mulige variationer – jeg kunne nøjes med bare at lave ris, og så kunne vi sætte smag på. Jeg har fundet noget nyt, som Stick’n’Sushi laver; chili med ristede løg og olie – lidt tapanade-agtigt – skønt!

 

Hvor skal du hen på ferie i år?

Jeg holder altid ferie i Danmark. Jeg håber, jeg skal en tur til Samsø, hvor en af mine venners mor bor. Og jeg skal til Bornholm, hvor min (halv)søsters mor bor.

 

Hvordan kobler du af?

Jeg dyrker TRX og Reformer. Og så kan jeg godt lide at være alene. Måske tager jeg en lur – jeg står jo op kl. 4!

 

Hvilke tre egenskaber sætter du højest?

Humor, selvironi, empati.

 

Hvad (eller hvem) kan få dig til at grine?

Mine veninder, Seth Rogen, Dybvad … og Geo.

 

Hvad kan få dig til at græde?

Efter jeg har fået børn – alt, der har med børnene at gøre; når de kan nye ting, siger ting – især: jeg elsker dig, mor! Og ”Sporløs”, den virker hver gang.

 

Hvad er din dyreste stykke tøj?

Min mormors minkpels! Den gør, at jeg overlever vinteren.

 

Og det, der betyder mest for dig?

Det bliver noget med nogle smykker fra min mormor … nogle tasker og kjoler. Det viser, at det klart bedst kan betale sig at købe kvalitet. Ikke nødvendigvis mærkevarer, men noget, der holder. Jeg køber det meste af mit tøj brugt. Undtagen jeans (stramme og ikke med for lav talje) for dem slider jeg op.

 

Hvordan holder du dit fantastiske garn?

Det har også taget mig mange år at lære! For det første er det farvet. Så vasker jeg det hver anden dag og putter noget creme i, der holder på krøllerne. Jeg lader det altid lufttørre og sover aldrig på det, når det er vådt.

 

Hvad har du ALTID i din taske?

Panodil hot – Hvis jeg er øm i halsen, så bedøver det med det samme. Det er nødvendigt, når man laver radio. Og tyggegummi og læbepomade. Og masser af lort …

Hvad er god stil hos en mand?

Jeg er fuldstændig ligeglad! Alle mænd ser godt ud i et jakkesæt uanset deres facon. Hvis det altså hverken er for stort eller for småt.

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Sara_Bro__00B6446

FET_Sara_Bro__00B6440

FET_Sara_Bro__00B6309

FET_Sara_Bro__00B6297