Fra tyrkisk divan til moderne flyder

De færreste inviterer gæster uden at guide dem hen til sofaen i stuen. En hyggelig aften med familien foran TV kan man heller ikke forestille sig uden en sofa.
Det komfortable møbel er blevet hjemmets behagelige centrum, siden det kom til Europa forklædt som divan fra Tyrkiet i 1700-tallet.

 

FET_Sofaer_Newest Block

Newest Block hedder den store røde flydersofa fra Eilersen betrukket med bomuld og hør. Prisen som den ses på foto er 55.304 kr.

 

Modsat andre ældre møbler stammer sofaen ”kun” tilbage fra 1730’erne. Den kom ind i europæiske stuer fra Det Mellemste Østen som divan, der kunne minde lidt om nutidens daybed.  De finere kredse så, hvordan tyrkere og andre folkeslag på de kanter lå henslængt på polstrede møbler fremfor at sidde ret op og ned på ubekvemme stole. Det inspirerede til malede og forgyldte træmøbler polstret med læder, silke og broderi.  Siddende på de nye møbler kunne man nyde varme drikke fra kolonierne, spille kort, udføre håndarbejde mm.

Ifølge Ulla Houkjær, museumsinspektør på Danmarks Designmuseum og med speciale i perioden 1300-1900, opstod en bredere interesse for boligindretning netop i rokoko perioden, hvor sofaen dukkede op:

”Man begyndte at indrette for at fremkalde bestemte stemninger alt efter rummenes brug.  På den måde underbyggede dekorationer i interiørerne den atmosfære, man gerne ville have i rummet til afslapning, spisning, læsning mm. Rummene blev i højere grad opdelt som i dag med dagligstue, spisestue, køkken, arbejdsrum osv.

I 1800-tallet var dagligstuen blevet et uundværligt rum, og siden da har sofaen været fast del af møblementet i alle samfundslag.”

Dengang var sofaen ramme om fællesskab med samtale, rygning, musik og oplæsning. Først langt senere blev det et egoistmøbel, den enkelte falder ned i for at slappe af. Og mens mange af fortidens møbeltyper som buffet, sekretær, kiste, skrivepult mm er forsvundet fra hjemmene, har sofaen overlevet. Den har endda de senere år fået større betydning som det møbel, der er lige ved at udkonkurrere sengen i vigtighed.

 

Kræver store rum

Mens sofaer i rokoko perioden var brede med lave armlæn og plads til damernes store kjoler, blev de i klunketiden sidst i 1800-tallet tunge med trærammer og ornamentik. Under modernismen ændrede sofaerne sig igen til forholdsvis lette og spinkle, før de i 70’erne tog form af noget lavt og blødt. De følgende år havde sofaen forskellige grader af blødhed, og først de seneste ti år er der opstået en modreaktion med mere faste – stive om man vil – sofaer med inspiration fra 1940’erne til 1960’erne.

Flydersofaer er dog stadig samlingspunkt for børnefamilien og yngre årgange. Det er her, man flader ud efter en hård dag på jobbet, når familien skal hygge sig, eller når venner skal se fodbold i tv. Vi har dog et dobbelt forhold til vores sofaer: Det store, bløde og lave møbel er elsket men også hadet som symbol på sløvhed, dovenskab, inaktivitet og overvægt. Og så kræver det ret store rum for ikke at virke for dominerende!

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

En lur på ottomanen

Divan er tyrkisk og betyder egentlig ”forsamling af embedsmænd i Det Osmanniske Rige”.

I Europa er ordet kendt under betydningen ”orientalsk inspireret møbel”. Divan er et bredt møbel uden arm- eller ryglæn og under tiden med en indbygget forhøjning i hovedgærdet. Typisk var en divan placeret i en stue eller et herreværelse, dækket med tæppe og puder. Den var forgænger for sofaen og kendes også som ottoman, divaneser og chaiselong!

Kilde: Den Danske Ordbog 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Sofaer_Julie

Den dybblå Julie veloursofa fås med matchende lænestole og koster 12.999 kr. i Ilva.

 

FET_Sofaer_Ektorp

Ikea-bestselleren Ektorp ses mest i hvid i danske hjem men fås også i blandt andet rød, stribet og blomstret. Prisen er 2.599 kr.

 

FET_Sofaer_Stavanger

Gule sofaer ser man ikke mange af. Denne trepersoners hedder Stavanger og koster 8.999 kr. hos Ilva.

 

FET_Sofaer_Hemstanäs

Den stribede Hemstanäs-sofa fra Ikea er lanceret specifikt til det danske marked og koster 2.499 kr.

 

FET_Sofaer_Marshmallow

Marshmallow med flerfarvede puder fra Vitra importeres af Paustian og er mere en skulptur end en sofa. Den er designet af George Nelson i 1956 og koster 40.330 kr. 

 

FET_Sofaer_Murphy Dina Rosa

Murphy hedder den lette lyserøde sofa med egetræsben til to personer fra Sofakompagniet. Den koster 3999 kr.

 

FET_Sofaer_Nelly

Nelly hedder den lyseblå to personers 50´er inspirerede sofa fra Ilva. Den koster 6.499 kr. 

 

FET_Sofaer_Svanen

Klassikeren Svanen fra Fritz Hansen er designet af Arne Jacobsen i 1958 til Royal Hotel. Denne model betrukket med uld koster 53.094 kr. 

 

FET_Sofaer_Osaka

Sofaer i alternative farver præger foråret.
En af dem er den bourgognefarvede Osaka-sofa fra BoConcept til 10.771 kr. 

 

FET_Sofaer_Herman Andie

Den trepersoners Herman sofa i en dyb navyblå farve koster 4799 kr. hos Sofakompagniet.