VÆLG DET RETTE JULETRÆ

,

Nogle graner taber nålene hurtigere end andre, men du kan gøre dit til at forlænge holdbarheden.

FOTO THINKSTOCK m.fl.

 

Christmas tree on white background

 

Prisen på et flot juletræ svinger voldsomt i forhold til, hvor du køber det. Det er klart dyrest i byerne, fordi juletræshandlerne bl.a. har større udgifter på transport – og klart billigst, hvis du tager en tur på landet og fælder det selv. I år forventes prisen på en nordmannsgran at ligge på 100-250 kr. pr. meter afhængigt af, hvor den bliver solgt.

 

 

Juletræet med sin pynt  venter på vi får begyndt

Ja, tak. Men inden vi når så langt, skal vi beslutte, hvilken slags juletræ vi helst vil have inden for dørene.  Følger vi traditionen og gør, som vi plejer – eller skal vi prøve noget helt nyt i år? Der er mange muligheder, men den løsning, de fleste vælger, er nu engang at anskaffe sig en nordmannsgran.

Det er da også den model, Claus Jerram Christensen, direktør for brancheforeningen Danske Juletræer, anbefaler.

– Nordmannsgranen er en ædelgran, som ikke taber nålene så let. Naturligvis er det et spørgsmål om smag og behag, men ser man på træets nåle, er de flottere og længere og ikke nær så stikkende.

Rødgranen er jo det oprindelige danske juletræ. Det er et billigere træ, som hurtigt bliver tørt, når det kommer indenfor, og så begynder det at tabe nålene, forklarer Claus Christensen.

 

De andre sorter

Blågran, sølvgran (nobilis) og omorika er også muligheder, men ikke nær så udbredte i Danmark.

– Blågranen har meget stikkende nåle og bliver mere åben og asymmetrisk, jo højere den bliver. Når den når over halvanden meter, begynder det at blive problematisk. Det er et træ, som egner sig bedst i potte i en mindre udgave, siger Claus Christensen.

– Nobilis holder længere og smider ikke så mange nåle. Den er til gengæld svær at dyrke herhjemme og er derfor ikke så udbredt. Man skal ofte lede længe for at finde et flot, harmonisk træ.

Omorika kaldes også serbisk søjlegran og er i familie med rødgranen. Det er et meget smalt træ, og grenene har ikke så god bæreevne og taber nålene, fastslår Claus Christensen.

 

Som en buket blomster

Vil man sikre sit træ så lang holdbarhed som muligt, kan man gribe til forskellige tricks. Havefaglig leder i Haveselskabet Jesper Carl Corfitzen anbefaler først og fremmest, at man fælder sit træ selv. Så er man sikker på, at det er friskt og holder længe.

– Vælg en nordmannsgran. Den fylder ganske vist lidt mere, men har også længst holdbarhed. Har man ikke så god plads, er omorikaen og rødgranen selvfølgelig alternativer, siger han.

– Man skal tænke på sit træ som en buket blomster, når det først er taget indenfor. Det skal have vand, og jeg ville derfor investere i en god juletræsfod, som man kan fylde vand på. Sådan et træ kan sagtens sluge halvanden liter om dagen. Man skal blot huske forinden at save et par centimeter af stammen. Det rene snit i træet, giver en bedre sugeevne.

 

En hovedpinepille i vandet

Et godt tip er også at knuse en hovedpinepille – f.eks. en kodimagnyl, der indeholder acetylsalicylsyre – og hælde den i vandet. Det har vist sig, at træet herefter lettere optager vand.

Køber man et træ med en almindelig flad juletræsfod, vil det for rødgranens vedkommende begynde at tabe nålene efter tre dage. Nordmannsgranen taber ikke så mange nåle, men mister til gengæld lidt af glansen.

Jesper Corfitzen opfordrer til, at man anskaffer sig sit træ så tæt på jul som muligt – og i hvert fald ikke tager det inden for i varmen, før man skal bruge det. Vær opmærksom på ikke at stille træet opad radiatorer eller brændeovne og skru evt. ned for varmen om natten, så det ikke tørrer for hurtigt ud.

Fælder man selv sit træ og sørger for, det får vand, vil det i de fleste tilfælde kunne holde til en gang efter nytår.

 

FET_Juletræer_Nr. 3

 

Det oprindelige danske juletræ var en rødgran. Den er stadig udbredt, men henvender sig mest til dem, der kun kortvarigt har juletræet stående. Efter bare et par dage inde i varmen begynder det at smide nålene.

 

FET_Juletræer_Nr. 2

 

Nordmannsgranen er det mest populære juletræ, fordi den ofte er mest harmonisk og beholder nålene længere end f.eks. en rødgran.

 

FET_Juletræer_Nr. 4

 

Nobilis kaldes også sølvgran og er et af de mest holdbare juletræer med lange, bløde og tætte nåle. Det er til gengæld svært at dyrke herhjemme, og man skal derfor søge lidt længere for at finde et pænt træ. Bruges mest til adventskranse og pyntegrønt.

 

FET_Juletræer_Nr. 5

 

Nålene på blågranen stikker og falder hurtigt af. Træet ses hyppigst i potter og egner sig sjældent som juletræ, hvis det bliver højere end halvanden meter.