Ferie med højt til himlen

Vi rejser igen!

Verden skifter farve. Fra grøn til gul til orange/skraveret og til rød. Corona er er mange steder på retur, og vi kan rejse igen – i hvert fald i store dele af Europa. Liebhaverboligen er også retur. Med rejseartikler fra både ind- og udland, med historier fra dejlige egne og steder, hvortil man kan rejse enten uden eller med kun få restriktioner. Men hvor vi tager hen, afgør vi fra måned til måned. For verden skifter stadig farve lidt uforudsigeligt – en stund endnu.

Sort sol. Når fugleflokken angribes af en rovfugl, ændrer den form. Foto Lars Krucov Detlef

Sort sol, østersafari og sønderjysk kaffebord på slottet. Sønderjylland kan alt det særegne og anderledes, man ikke ser andre steder i Danmark. En efterårstur til Vadehavet og marsklandet er i den grad anbefalelsesværdig.

En times tid før solnedgang begynder de at sætte sig. Stærene i det sønderjydske landskab. Som sorte perler på en snor sætter de sig på landskabets mange luftledninger – og altid kun på nulledningerne. Og så pludselig – letter de.
Flere flokke på én gang bliver til en samlet flok, som cirkler rundt i luften og farver himlen aldeles sort. I tusindvis, nogle gange helt op imod en million i antal, kredser de over marsken for så pludselig igen – på et splitsekund – at dykke ned og gå til ro i rørskoven. Der lyder en koncert uden lige af fuglekvidder og søvnigt ”næbgnaveri”, mens fuglene finder sig til rette på den trange plads. Og så bliver der stille. Men kun indtil næste hold fugle atter kommer sejlende i luften. Som en sort masse over himlen skifter flokken form, hver gang den angribes af en rovfugl, cirkler et par gange, indtil indtrængeren er slået på flugt eller forsvundet med en enkelt stær i munden, og dykker så igen ned – som ved et lynnedslag.

Østers og Michelin-kokke
Vi er taget til marsklandet ved Tønder for at se stærenes efterårsdans. Fænomenet kaldes sort sol og er et tilbagevendende naturfænomen, som hvert år tiltrækker mange turister til det syddanske. Vadehavet og marsken er et af de fladeste steder på jorden og et af de smukkeste og mest særegne landskaber i Danmark. Ingen andre steder i landet er jorden så flad, roen så stille og himlen så høj. Og vadehavet i Danmark er da også kategoriseret som verdensarv på Unescos liste.
Her kan man både forår og efterår se sort sol, og så man kan også samle østers i spandevis på det flade og stille vand. Helt gratis -og i uanede mængder. Det er den invasive art kaldet stillehavsøsters, som man finder i Vadehavet og i øvrigt også flere andre steder i Danmark. Det er en stor, flot østers, som smager godt, men som der ganske enkelt er for mange af. Så pluk bare løs.!!!
Fra den. 8. – 11.oktober i år afholdes derfor Danmarks Østerfestival på Rømø og i Tønder kommune. Her vil Michelin-kokke fra hele verden dyste om titlen som ”Årets Østerskok”, ”Danmarks bedste østersåbner eller ”verdens bedste østers”. Og der vil være en masse forskellige arrangementer, smagsprøver, talks og rige muligheder for at tage med på guidede ture: Østers-ture, urte-ture, rundvisninger m.m. Og at melde sig til en guidet tur er en rigtig god ide. For netop guiderne ved, hvor man bedst kan finde de mange østers .

Guidede østersture er populære. Foto Ulrik Pedersen

De store Stillehavs Østers smager rigtig godt, hvis man griller dem. Foto Ulrik Pedersen

Prisbelønnet vandrerute
Turen er godt 54 km lang og guider den vandrende igennem hele Tøndermarsken. Den hedder Marskstien og har netop fået stor international anerkendelse, og alle kan gå den, fordi den er så flad. Undervejs kommer man gennem hele marskens specielle landskab af diger, græssende får, pumpestationer, kanaler og søer med et rigt fugleliv. Og sidst men ikke mindst går ruten gennem marskens byer. Fra Rudbøl i syd over bl.a. Tønder, Møgeltønder, Nørremølle og til Højer, som i fordums tid var marskens absolutte hovedstad. Beliggende lige bag ved diget og dengang med en aktiv havn også. Havnen eksisterer ikke mere, men Højer er her stadig og er absolut et besøg værd. Byen gennemgår i disse år en storstilet renovering med penge fra Realdania, som sætter de de smukke, gamle huse og marskgårde i stand. For intet sted i Danmark findes så stor og helstøbt en koncentration af gammel dansk og vestslesvigsk byggeskik bevaret – som i Højer. Få fat i den fine, lille folder (udgivet af Realdania)– Grænselandets arkitektur, som i billeder beskriver den store kulturhistorisk, arkitektoniske arv af huse fra 1600 tallet og op til 1920, som kan ses i både Tønder, Møgeltønder og i den grad også i Højer. I Højer er byens flotte mølle er netop blevet renoveret, med fin cafe i den gamle møllegård, og torvet i Højer byder på bl.a. Markshotellet og den romantiske cafe ”Fruens Vilje”. Og samtidig er hele Højer by i skrivende stund ved at få lagt nye brosten overalt -så de snævre gader atter kan få liv, som i fordums tider.
På både turistkontoret og på nettet kan man få et vandrekort over Marskstien med tilhørende beskrivelser af de attraktioner, den vandrende passerer. Og orker man ikke alle de 54 km, kan turen sagtens gås i mindre etape.

Sønderjysk kaffebord på slottet
Engang boede her en prins med sin prinsesse. Det er naturligvis Slottet Schackenborg i Møgeltønder, vi taler om. Byen med nok Danmarks smukkeste og længste brostensbelagte hovedgade, hvorfra prins Joachim i mange år drev landbrug sammen med først grevinde Alexandra, senere med prinsesse Marie.
Nu er Schackenborg Slot overgået til en fond og åbnet op for publikum. Med udendørs klassiske koncerter i slotshaven og det store sønderjyske kaffebord i den smukke, nyrenoverede ”herskabsstald”. Her kan man i øvrigt, mens man nyder de mange kager – sidde i ægte Wegner stole, for den verdenskendte møbelarkitekt kommer netop fra Sønderjylland. Fra Tønder – hvor man i mange år har kunnet se og stadig kan se – alle hans kendte stole udstillet i Tønders Vandtårn. Nu kan man også møde Wegner i Møgeltønder og oven i købet sidde i hans møbler – på Schackenborg.
Udover at drive hotelvirksomhed – Schackenborg har også flotte, renoverede hotelværelser, tilbydes der også rundvisninger på den smukke slot.

Marksstien er ialt 54 km lang og går igennem marskens små byer. Foto Ulrik pedersen

Marksstien er ialt 54 km lang og går igennem marskens små byer. Foto Ulrik pedersen

På Schackenborg Slot kan man nyde det sønderjyske kaffebord. Foto- Trine Jepsen

Marsktårnet
Marsken i Nationalpark Vadehavet strækker sig over et meget stort område. Så langt øjet rækker er der grønt og blåt og fladt. Blikket afbrydes kun af de mange hvide pletter, som er massevis af får, der græsser – og så af himlen, fuglene, et ensomt belig – gende hus og horisonten, der går som en lige linje igennem landskabet.
Den totale udsigt over hele herligheden fås i Skjær – bæk lidt nord for Højer by – fra det nye Marsktårn, som er tegnet af den verdensberømte, danske arki – tekt Bjarke Ingels tegnestue BIG
Marsktårnet er 25 meter højt, og den spiralformede konstruktionen tager udgangspunkt i naturen og den menneskelige DNA. Med en totalhøjde på 36 meter over havets overflade kan man i godt vejr se helt til Esbjerg, Sild og Rømø fra tårnets udsigtsplat – form, og nede på jorden bydes på både cafe, restau – rant, glamping og autocamper-campingplads, hvis man fra ”sit eget hus” ønsker at opleve fænomenet sort sol på egen hånd.
Indtil Højer by er renoveret, tænker de fleste nok stadig på Tønder som hovedbyen i marsken. Og byen er da også i den grad værd at besøge. Fine, gamle huse, smukke brostensbelagte gader og stræder, vandtårnet med alle Wegners stole udstillet og så i øvrigt en masse gode butikker. Og er det de store kunstoplevelser, der trækker, ligger maleren Emil Noldes hjem og kunstmuseum kun et stenkast væk i den lille tyske by, Seebüll syd for grænsen.
Det er i den grad også en interessant oplevelse, men også en helt anden historie…

Markstårnet. Foto Bjarke Ingels Group

Arkitekturen i marsken er helt ssæregen. Foto Claire Droppert

Slotsgade i Møgeltønder er brostensbelagt og har mange, fine huse. Foto Destination Sønderjylland

Fakta
Sort sol kan opleves både forår og efterår. En af de store udbydere på markedet, hvis man ønsker en guidet tur, er firmaet Sort Safari, www.sortsafari.dk. De ved præcis, hvor de største stæreflokke befinder sig på alle tidspunkter af døgnet, og Sort safari arrangerer også østers – ture, urteture, ørneture, vandringer i marsken m.m.

Danmarks Østersfestival finder sted i dagene den 8.-11. oktober på Rømø. Man kan læse mere om hele arrange – mentet på www.danmarksoestersfes – tival.dk, og her også se hvordan man kommer med på østersture mv.

Marskstien er en prisbelønnet vandrerute, og på www.tondermarsken.dk kan man finde et digitalt kort over hele Marskstien. Samme sted kan man også finde forslag til overnatningsmuligheder i samtlige de byer, som stien går igennem. Man kan også læse om byerne, om Marsk-initiativet ( bl.a. om de mange penge, som Realdania i disse år bruger på renovering i Højer by), cykelmuligheder, naturen, dyrelivet mv.

Schackenborg Slot ejes og drives i dag af Schackenborg Fonden, som er stiftet i 2014 af Prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, ECCO Holding A/S og Ole Kirks Fond. Prinsesse Marie og prins Joachim er protektorer. I dag er slottet åbent for offentligheden med både hotelvirksomhed, restauranter, rundvisninger og kulturelle arrange – menter. Se mere på www.schackenborg.dk

Tønder by er marskens største omdrejningspunkt. Se mere på på www.romo-tonder.dk . På www.visitsonderjylland.dk kan man læse alt om hvad HELE Sønderjylland kan tilbyde. Liebhaverboligen var ikke inviteret af nogen, men var afsted på egen hånd og for egen regning.