Vinstyrke2 – Brunello på ny kurs

Prestigevinene fra Montalcino har ry for at være mørke, kraftige og mere maskuline udgaver af sangiovese. Flaskerne i denne test viser imidlertid, at udviklingen er på vej i en anden retning med fokus på friskhed og lethed frem for tyngde og tæthed. 

Se flere anmeldelser på www.vinstyrke2.dk 

 

Carpinetto 2016, Brunello di Montalcino 

Pris: 360 kr. (v/ 6 fl.) 

* * * * 

Denne brunello har ligget tre år på eg, men det fornemmes stort set ikke i vinen, som er let til bens og absolut drikkevenlig. I næsen fornemmes let animalske toner, syrlige lyse kirsebær, lidt urter og mentol. Smagen har udprægede kirsebærnoter og indslag af frisk krydderurt. Vinen har knap så mange lag, og i første omgang ville jeg nok ikke have gættet brunello, men da jeg nåede til den relativt tørre afslutning, havde jeg lidt lettere ved at orientere mig. 

www.holtevinlager.dk 

 

 

L’Orciaia 2016, Brunello di Montalcino 

Pris: 169,95 kr. (v/ 12 fl.) 

* * * * 

Det kvalitetssikre vinhus Argiano fremstiller også en såkaldt ”prisvenlig” brunello. L’Orciaia produceres på sangiovese-druer fra yngre vinstokke. Det resulterer i en ungdommeligt frisk vin i den lette ende af skalaen. Den opererer med de rødfrugtede toner – primært lyse kirsebær – samt et miks af friske og tørrede urter. Smagsmæssigt går de røde kirsebær igen suppleret af en anelse ribsbitterhed – det hele i en fin urteindpakning. En lækker letvægts-brunello, som kunne minde om en lys chianti eller en beaujolais. 

www.philipsonwine.com 

 

Martoccia 2016, Martoccia di Brunelli Luca, Brunello di Montalcino 

Pris: 249,95 kr. (v/ 6 fl.) 

* * * * * 

Mørk og voluminøs næse. Urtekrydret med toner af skovbund, mørke kirsebær og et strejf af espresso. Jo, her har vi fat i en tæt og fyldig sag, som først og fremmest brillerer med en flot modenhed. De mørke bær er saftige og dybe i smagen. Hertil kommer noter af chokolade og mængder af tørstof. En absolut velvoksen old school-brunello, der har adskillige år foran sig, men som også kan nydes nu til dyrevildt eller braiseret okse- og kalvekød. 

www.theis-vine.dk 

Celestino Pecci 2016, Brunello di Montalcino 

Pris: 350 kr. (v/ 2 fl.) 

* * * * * 

– Test den over nogle dage, sagde vinhandleren. Det gjorde jeg så og mærkede naturligvis en udvikling i vinen. Men sært nok foretrækker jeg den direkte fra flasken, over i en karaffel og videre op i glasset. Duften forekommer ret distingveret med nuancer af noget brændt og røget. Frugten er knap så fremtrædende. De mørke bær ligger og lurer under overfladen, mens aromaerne af tørret rosmarin og salvie fremstår langt mere markante. Vinen åbner sig i højere grad i smagen – særligt på førstedagen – og selv om urtepræget er tydeligt, tager det ikke overhånd og giver tillige plads til indslag af sorte kirsebær, brombær og kakao. 

www.eriksorensenvin.dk 

 

San Biagio 2016, Brunello di Montalcino 

Pris: 139,95 kr. (v/ 12 fl.) 

* * * * 

For at være helt ærlig: Det er halvkedelig fætter, vi her har i glasset. Lys, en anelse grøn og med lette duftnoter i retning af tobak, moreller og kirsebær. I munden er syren mærkbar og smagen præget af røde kirsebær i et ret så letbenet udtryk. Modenheden fejler ikke noget, men jeg savner noget mere dybde. Denne brunello kan nemt forveksles med en knap så prestigiøs sangiovese-vin. Server den til lette pastaretter uden fløde. 4 små stjerner. 

www.philipsonwine.dk 

Fuligni 2014, Brunello di Montalcino 

Pris: 359,95 kr. (v/ 6 fl.) 

* * * * 

2014 er ikke just en mindeværdig brunello-årgang, og denne udgave fra topproducenten Fuligni virker da også så småt for nedadgående. Dermed ikke sagt, at vinen ikke er værd at drikke. Teglfarvet i glasset. Mild og moden i duften med en let sødmefuld note af frugtkælder og sveske og nuancer af underskov og tobakspung – nærmest helt barolosk. Smagsmæssigt fornemmes begyndende tertiære toner. Lyse bær, sveskeblommer, tranebær og en tydelig sangiovese-syre parret med hed alkohol. Tillige en vis stramhed, selvom tanninerne er rundet pænt af. Er du til moden vin, bør du stige på denne brunello. 

www.theis-vine.dk 

Il Colle 2015, Brunello di Montalcino 

Pris: 399 kr. 

* * * * * 

Varm og animalsk i næsen med nuancer af hængt kød. Frugten nedtonet. Kirsebær og tranebær i samspil med noget urt. Til gengæld ret stor i munden. Saftig og fyldig. Lækker, moden bærfrugt og en snert orangeskal. Let bitterhed. Høj på alkohol, men uden at virke tung. Tør i eftersmagen. En brunello i flot balance. Vinen har både kant og imødekommenhed. 5 pæne stjerner. Testen bedste. 

www.vinslottet.dk 

Mozart Wine 2015, Il Paradiso di Frassina, Brunello di Montalcino 

Pris: 325 kr. (v/ 6 fl.) 

* * * * * 

Vinstokke er også levende væsner. Det mener i hvert fald brunello-producenten Giancarlo Cignozzi, som kun vil det bedste for sine stokke. Han forkæler dem med blide Mozart-toner, der dagligt flyder fra de højttalere, han har installeret i vinmarkerne. Resultatet er bl.a. denne vellykkede vin opkaldt efter den klassiske komponist. Duften har et friskt, grønligt strøg og indslag af tørrede lyse bær og krydderurter. Syren fornemmes i næsen. Lidt stram i munden med smag af modne kirsebær, både lyse og mørke, og kølig mynte. Der løber en fin syrestreng gennem vinen, som har en god, moden bund, rank ryg og en diskret sødme. Knap så lang i smagen, men hiver sig akkurat op på 5 stjerner. 

www.vinos-vinhandel.dk