Syngende statuer og kunst i verdensklasse

Kunst i verdensklasse og historie, som ændrede Danmark, er blot få af mange oplevelser, man kan få på Lolland. Her – blandt roer, herregårde og indfødte ildsjæle – vokser et utal af interessante og anderledes attraktioner, som er ukendte for de fleste.

Det høres i blæsten som en nynnen. Som en sang, der stiger og falder. Og som ændrer sig med lyset og vinden og tiden og nogle gange også bliver helt væk. Lyden kommer fra 10 kæmpemæssige stenstøtter. Med ansigter skåret i granit, der står i en rundkreds omkring mig og synger. Og jeg tænker, jeg er kommet til Påskeøerne i det sydlige Stillehav eller til Stonehenge i England. Men jeg er på Lolland. Bag ved de store figurer er Smålandshavet hvidt og hidsigt, og dagen er kort, for vi skriver november og mørketid. Så i en tid med corona både hjemme og ude, er vi derfor denne gang taget til Lolland, hvor luften er frisk, og der er masser af den, og hvor en af Danmarks allermest interessante attraktioner er ved at blive skabt.

De syngende stenstøtter
Monumentet hedder Dodekalitten. og står i de Lollandske Alper ved Kragenæs Havn. Placeret på toppen af en bakke med storslået udsigt over Smålandshavet, jættestuen Glentehøj og tre andre bronzealderhøje har billedhuggeren Thomas Kadziola rejst 10 ud af i alt 12 stenfigurer med  udhuggede hoveder – alle i en højde på hver 7-9 meter og med en vægt på hver mellem 25 og 45 ton. Figurerne står i og danner en rundkreds på godt 30 meter i diameteren og synger til hinanden – eller sådan lyder det i hvert fald, når man går rundt imellem dem. For ud fra mindre  granitblokke, placeret ved foden af figurerne, strømmer elektro-akustisk musik ud døgnets 24 timer og ændrer sig i takt med, at tiden, vinden og lyset skifter.


Dodekalitten, foto: Bibi Nissen.

Et dansk Stonehenge
Ordet Dodekalit er græsk og betyder Tolvsten. Og netop 12 kæmpemæssige granitsten med ansigter vil være resultatet, når Dodekalitten om nogle år står helt færdigt. Projektet startede som en idé om et lollandsk Stonehenge mellem filmkomponisten Gunnar Møller Petersen og billedhuggeren Thomas Kadziola tilbage i 2006 – bygget på komponistens tanker om sagnet om ”Lolerne” og har siden udviklet sig til et af Danmarks allermest spændende og besynderlige monumenter. I 2010 faldt de første store mejsel-hug, men grundet en konflikt forlod Gunnar Petersen i 2016 projektet og skrev i stedet bogen ’Dodekalitten’, som handler om Lolerne. Billedhuggeren Thomas Kadziola har siden fortsat projektet sammen med komponisten Wayne Siegel, der nu har udviklet og oversat den til monumentet komponerede musik til elektro-akustiske toner, og i 2016 indviede dronning Margrethe, at man rejste figur nummer tre. Siden er det gået stærkt, og i 2025 forventes  monumentet at stå færdigt – med 12 stenstøtter i alt.

Lolerne og Lolland
Ifølge Gunnar Møller Petersens bog ’Dodekalitten’ starter sagnet om Lolerne med en bibelsk  syndflod, som igangsatte en folkevandring, der endte på Lolland. Et folkeslag, som måske  oprindeligt kom fra regionen omkring Sortehavet, vandrede 5500 år før vor tidsregning mod nord og byggede måske også Stonehenge og lignende store stenbyggerier, som viser dem andre steder i Bretagne, England og Irland. Uanset hvor de slog sig ned, tog de deres ”forfædre” med sig. 12 store sten, som de rejste, og som symboliserede deres 12 høvdinge eller shamaner eller bare de forfædre, som havde haft en bemærkelsesværdig personlighed og som sang godt. De satte forfædrene i en rundkreds med ansigterne mod hinanden, drejet ind mod midten, og som sådan er også  Dodekalitten konstrueret. Som en hyldest til fortiden på Lolland, men også en hyldest til  fremtiden, og monumentet er da også allerede kommet på den internationale rejseguide Lonely Planets liste over absolutte topattraktioner i Danmark.

Fordomme og roer
I mange år har Lolland ellers ikke lige været topdestinationen på de flestes ferieliste. For fordommene over årene har været og er mange. Rigtig mange ved, at på Lolland ligger badelandet Lalandia, her er tv-serien ”På røven i Nakskov” optaget, og så er der fladt og roer over det hele. Men ikke mange ved, at roer er Lollands hvide guld, som har indbragt landsdelen ufatteligt mange penge, at landsdelen har Danmarks dyreste landsbrugsjord, er rig på slotte og herregårde, og at det moderne Danmark i øvrigt blev født på Lolland. Den historie kan man få på herregården Pederstrup, hvor statsmanden C.F Reventlow i en årrække udviklede og praktiserede sine moderne idéer, som blandt andet resulterede i, at stavnsbåndet blev ophævet, bønderne sat fri og almuens børn fik skolegang.

Det bemalede hus
En anden interessant sjæl, som også er født på Lolland, men som også kun få kender til, er maleren Richard Winther. Hans historie finder man i byen Vindeby, på Marrebækvej 6, hvor der ligger et undseeligt og forfaldent hus. Mest af alt ligner det en nedrivningsparat gammel villa med forsømt have og afskallede vinduer, men her boede kunstneren Richard Winther fra 1993 til 2007, og huset fungerede både som atelier, værksted, kunstkammer og beboelse. Richard Winther var i mange år et velbeskrevet blad indenfor den ”tunge” klasse af danske  billedkunstnere og var sammen med blandt andre Per Kirkeby, Jens Jørgen Thorsen og Poul Gernes en del af EKS-skolen, den eksperimenterende kunstskole, der blev skabt i 1961 som en protest mod det traditionsbundne Kunstakademi i København, som Richard Winther i øvrigt også i perioder var professor ved. I huset på  Marrebækvej kan man se Richard Winthers hovedværk. Selve huset er faktisk  kunstværket, fordi Winther har dekoreret i alt 72 kvadratmeter af husets indre med i alt 56 lofts- og vægmalerier.

Richard Winther i døråbningen til huset i Vindeby. Foto: Steen Møller Rasmussen.

Sex og mytologi
Mange af motiverne er hentet fra Ovids genfortællinger af den antikke mytologi og beskriver gru
og kærlighed. Kærligheden beskrives erotisk og decideret seksuelt, og når huset den dag i dag stadig eksisterer, skyldes det kun en enorm indsats fra ”Foreningen Richard Winthers Hus i Vindeby”, som sideløbende også arrangerer events i huset og særudstilinger, hvor for eksempel studerende fra Det Kongelige Danske Kunstakademi udstiller. ”Richard var et sparsommeligt menneske og boede i huset i alle årene uden at opvarme mere end et enkelt rum, og det har huset måske taget skade af,” fortæller formand i foreningen, Birthe Hvarre, som, hvis man er så heldig, at hun er tilstede ved besøg i huset, er en guldgrube af gode og interessante historier om Richard Winther. Blandt andet historien om, at Richard Winther var en af meget få danske kunstnere, som har været inviteret til at udstille på Guggenheimmuseet i New York. Richard Winters Hus er åbent hver lørdag i både november og december fra 14–16, og det anbefales, at man tager godt med varmt tøj på ved besøget, for foreningen har ikke råd til at opvarme huset hele tiden i   vinterhalvåret. Kan man ikke lørdage på det givne tidspunkt, er det muligt at aftale adgang til huset uden for normal åbningstid – enten hos Birthe på telefon 3061 0301 eller hos Anne på 6128 3367. Entréen er så 100 kroner pr. person.

Et bemalet loft i Richard Winthers Hus. Foto: Eva Baré

Koncerter i stalden
Richard Winthers hus i Vindeby er blot én af flere ”ukendte hemmeligheder,” som Lolland gemmer på. Langt ude på landet i en ombygget svinestald findes også den fineste lille koncertsal, som afholder klassiske koncerter. Med verdensstjerner vel at mærke. Bag alt dette står godsejer Christine Krabbe, den ene halvdel af godsejerparret fra herregården Frederiksdal. For at vise, hvordan en herregård stadig havde en berettigelse som kulturbærer i et lokalsamfund, åbnede hun allerede i 1982 Frederiksdal Gods for offentligheden og inviterede til koncerter. Hele landsbyen dukkede op, og successen var total. I dag driver Christine Krabbes søn Harald Krabbe godset   Frederiksdal med en succesfuld produktion af udsøgte kirsebærvine, som man kan komme og  smage på, og Christine Krabbe har derfor i de sidste mange år i stedet afholdt sine klassiske  koncerter på gården Elvermose, hvor hun egenhændigt har fået opført en lille, intim koncertsal. I skrivende stund kendes programmet ikke endnu, men interesserede kan se mere og købe billetter på www.elvermosekoncerter. dk. Under corona tillader salen 50 publikummer, så der er rift om billetterne.

Koncertsalen på Elvermose. Foto: Eva Baré

Sov i himmelsenge
Ialt ligger der hele 45 herregårde/godser på Lolland, og egnen er dermed det sted i Danmark, hvor herregårdene ligger tættest. Mange af godserne har i dag specialiseret sig i nicheproduktion ud i lokale fødevarer. Blandt andet brygger man prisvindende øl på Krenkerup Gods, og som noget ganske unikt driver man hoteldrift på Herregården Fuglsang. Fuglsang Herregård i Toreby kan føres tilbage til dronning Margrethe I’s regeringstid og var oprindeligt et krongods. I 1866 blev stedet til refugium for danske kunstnere, og i de senere år har man også specialiseret sig i herregårdsophold. Som noget aldeles unikt er det derfor muligt at overnatte i herregårdens historiske værelser, indtage kaffen i de autentiske stuer og gå en tur i den umådeligt smukke og parklignende herregårdshave. 13 værelser i hovedbygningen byder på nætter blandt himmelsenge og antikviteter, og seks værelser i annekset byder på mere moderne indretning. Det hele til en pris, som ikke koster en herregård. Overfor Fuglsang Herregård ligger tillige et af Danmarks smukkeste kunstmuseer, men det er ingen hemmelighed. Det er Kunstmuseet Fuglsang, som med spændende arkitektur og ditto udsigt til det lollandske landskab pt. inviterer på en stor udstilling af den danske guldaldermaler Wilhelm Marstrand.

Fuglsang Kunstmuseum med udsigt over Skejten fra et museumsvinduerne.

På Fuglsang Herregaard kan man overnatte i de autentiske værelser.

Rejsefakta:

Dodekalitten: www.dodekalit.dk.
Parkér ved Kragenæs Havn, følg skiltene og gå ad Gentehøjstien gennem skoven. En smuk tur på en lille kilometer.
Reventlow-museet i Pederstrup: www.aabne-samlinger.dk
Richard Winthers Hus i Vindeby: www.rdo-huset.dk
Koncerter på Elvermose: www.elvermosekoncerter.dk
Frederiksdal Gods: www.frederiksdal.com
Krenkerup Gods: www.krenkerup.dk
Fuglsang Herregård: www.fuglsangherregaard.dk
Fuglsang Kunstmuseum: www.fuglsangkunstmuseum.dk
Alment: ww.visitlolland-falster.dk