På naturferie i Värmland

Klap en elg, sov i et træ, byg din egen tømmerflåde og stå på ski midt om sommeren. Mulighederne i  Värmland er mange – og kulturelle også, hvis man helst vil det. Besøg en region i det svenske, som ikke er overrendt, men til gengæld fuld af gode oplevelser.

 

FET_Rejsereportage

 

Der er langt mellem husene, men ikke mellem oplevelserne. Faktisk er det bare om at åbne alle sanser og give slip. Give slip på smartphonen, tv-et og musakken, som plejer at bedøve alt til ligegyldighed på alt for mange hoteller.

Lyt i stedet. Snus indad. Og åbn øjnene. Mød en elg, måske en ulv, hør en ugle tude i natten, og vågn op i en hytte bygget i et træ, med udsigt til en sø, som løber milevidt ind i landskabet, og slå armen om din elskede og snup en time mere på øjet. Ingen stress, ingen mails, ingenting faktisk – udover naturen selv.

Vi er i Värmland

Sverige, når det er bedst og allermest autentisk. Er ankommet i bælgravende mørke og er blevet indkvarteret i hjemmebyggede træhytter i Naturbyn i den lille landsby Långserud – den tidligere FN-soldat Thomas Petersons drøm om et sted, hvor folk kan bo i naturen, uden civilisationens elektriske bekvemmeligheder. Her kører alt på naturlig energi, maden laves over bål, hytterne oplyses ved stearinlys og olielamper, og varmen får man ved at fyre op i de små brændeovne, som er installeret i alle hytter.

Thomas købte ”stedet” for 17 år siden og har selv lavet alt i Natyrbyn. Her er et stort overdækket bålsted, kanoer man sejle ud på søen med, en klatrevæg og i øvrigt også en næsten vikinge-agtig stor spise-hytte med stearinlysekroner, og så selvfølgelig frisk vand fra en naturlig kilde.

Naturbyn har i alt 18 sovepladser fordelt på flere hytter. To er bygget højt oppe i store grantræer, andre er placeret med udsigt til søen, og en enkelt hytte ligger midt ude i søen og kan kun nås med kano. Og det hele er superhyggeligt indrettet – med svenske kludetæpper, håndbyggede borde, stole og senge, og igen har Thomas lavet det hele selv, og han er også næsten hele tiden i nærheden, hvis gæsterne behøver ham.

I nærheden er han i den grad også den aften, hvor vi just er ankommet. Han har på forhånd tændt op i hytten for os og sørget for, at en ven fra den nærliggende landsby laver mad til os ved det hyggelige bålsted. Efter maden hopper vi i den iskolde sø og sidder bagefter i de to store vildmarksbade, som Thomas har bygget ved søen. Og under den svenske stjernehimmel drikker vi rødvin og taler og taler og griner – ud i den stille nat.

På tømmerflåde ned ad Klarelven 

Värmland ligger i den vestlige del af Mellemsverige. Det er et len, et hertugdømme med ca 220 kilometer cykelruter, 15 certificerede vandreruter og også stedet, hvor den verdensberømte, svenske forfatterinde, Selma Lagerlöff, er født. Her er 10.000 søer, ikke ret mange mennesker – faktisk kun 17,3 personer pr. kvadratkilometer, og så er her Klarelven, som er hele 300 kilometer lang og sammen med Götaelven Sveriges længste elv.

Klarelven får vi både set og prøvet, da vi efter et par dage i Naturbyn drager videre mod nye oplevelser. Vi kører til Torsby, hvor vi skal prøve at bygge en tømmerflåde og selv sejle ned ad Klarelven, og vi er mildelst talt skeptiske.

En sejldygtig og synkesikret tømmerflåde vejer 2 ton. Kan det lade sig gøre? Hvordan får vi kræet til at flyde? Og er det farligt? Heldigvis ikke.

Vildmark i Värmland er navnet på et oplevelsesfirma, som siden 1980 har tilbudt oplevelser til turister – på naturens vilkår. Og det selv at bygge og sejle en tømmerflåde er en af dem.

Filosofien bag er enkel: At flyde tømmerflåde tager tid, men gir også tid! For naturoplevelsen stimulerer sanserne, og teamworket – det sammen at frembringe et produkt, som virker, bliver til en oplevelse, som igen bliver til et minde, der altid huskes, som en succesoplevelse.

Så under kyndig vejledning fra en instruktør oplever vi pludselig os selv en tidlig morgen rulle kæmpemæssige træstammer ned ad en skrænt. Stammerne lander ude i vandet – for det at bygge en tømmerflåde på land og derefter bære den ud – er umuligt. Men at bygge den i vand er let, for træet flyder og kan snildt drejes og vendes.

 

FET_Rejsereportage2

FET_Rejsereportage3

Efter et iskoldt morgenbad i søen kan man varme sig i Naturbyns brænde-fyrede vildmarksbad

 

Succesoplevelse

På nul-komma-fem er vi et teamwork. Mens to af os ruller stammerne ned ad skrænten, står to andre iført vaders ude i vandet og surrer dem sammen med blåt plasticreb. Vi bygger flåden i tre dæk, det ene dæk hele tiden modsat det andet, og hvor vi dagen før havde været usikre og nervøse over egen formåen, er vi nu helt ”høje” alle sammen. Halløjsa hvor det går – vi kan, og vi gør det.

I løbet af en times tid har vi bygget den flotteste tømmerflåde. Og bedst af alt – den flyder som en drøm. Ligger fuldstændig sikkert i vandet, vipper ikke og vi er derfor aldeles trygge, da instruktøren forlader os og ønsker os god rejse ned ad Klar-
elven.

Nu er det os og naturen og elvens kræfter, som det hele handler om. Men det handler også lidt om den vidunderlige trækasse, som er blevet bragt ud til os på tømmerflåden. I den ligger nemlig færdig frokost, stegte kyllingelår, fantastiske sandwiches, gode salater, sodavand og såmænd også kaffe og kage, som vi kan nyde, mens vi stille driver ned ad elven.

Mange muligheder

Hos Vildmark i Värmland kan man købe forskellige tømmerflåde-oplevelser. Nogle handler om flere dages sejlads, og så får man et telt med til at slå op på selve tømmerflåden, andre er blot nogle timers ”driverliv” med frokost, og vi har valgt det sidste. Så i tre timer flyder vi stille ned af elven, padler vildt, når heftige strømhvirv- ler får os for tæt på land, men hver gang kommer vi fri og på ret køl, og efter kort tid finder vi ud af, at vi faktisk ikke behøver panikke – end ikke over strømhvirvlerne. Elvens vandstrømme har deres eget liv, og de fører os sikkert og smukt hele 15 kilometer ned af strømmen, alt imens vi spiser, kigger på naturen og har det noget så hyggeligt. Fordi vi fælles har bygget noget, der duede – og alene det afstedkommer nogle gode eksistentielle samtaler, så langt fra smartphones og stress som noget.

 

FET_Rejsereportage15

En fuldvoksen elg vejer 250 kilo og kan blive op til to meter høj. Når elgen skal forsvare sit afkom kan den iøvrigt sparke med meget stor kraft – og det gør den.

 

Klap en elg

Når man siger Värmland, siger man også Elge. ”Skovens konge”, som bor i de mørke svenske skove, men som også tit kommer tæt på beboede områder og er til gene for mange, da de tramper alt ned og gnasker vildt af køkkenhaverne. En fuldvoksen een af slagsen vejer 750 kilo, er to meter høj, og der findes 300.000 af dem i hele Sverige. Men selvom de ser hyggelige ud, er de ikke helt ufarlige, hvilket vi får fortalt om og konstateret ved selvsyn, da vi efter tømmerflådeturen kører mod Ekshäred for at besøge Värmlands Elg Park.

Her bor pt. fire tamme elge, som man kan komme ind og klappe på mulen (sådan lidt forsigtigt og under opsyn af James, der passer og kender dem), og i øvrigt få fortalt alt om deres sære liv. En elg kan blive op til 25 år gammel, og man har kendt til elge siden hulemalerieres tid, men i dag lever de kun ganske få steder. De svømmer aldeles fint, og indimellem er det da også hændt, at en elg har taget svømmeturen til Danmark.

I Värmlands Elgpark er det også muligt at overnatte på den nærliggende campingplads, men vi vælger nu at køre sydpå, for efter tre nætter i naturen, at indkvartere os på luksushotellet Selma Spa+ i Sunne, byen hvor også Sveriges verdensberømte forfatterinde, Selma Lagerlöfs fødegård Mårbacka, ligger.

 

FET_Rejsereportage5

 

Kærlighedserklæring til Värmland

Selma Lagerlöf er synonym med Värmlands natur, og iøvrigt den første kvinde nogensinde, som har modtaget Nobelprisen i litteratur. Prisen fik hun for bl.a. debutromanen Gösta Berlings Saga, romanerne ”Usynlige Lænker”, ”Antikrists Mirakler” og ”Jerusalem”, men mest kendt er hun nok, både blandt børn og voksne, for sin roman om Niels Holgersens forunderlige rejse gennem Sverige.

Bogen blev i starten af århundredeskiftet skrevet som en geografisk læsebog til de svenske skolebørn og blev på rekordtid obligatorisk læsning i alle svenske skoler.

I Niels Holgersens forunderlige rejse fortæller Selma Lagerlöf i bedste eventyrstil om drengen Niels´s fantastiske rejse sammen med en flok gæs op gennem Sverige. De store trækfugle gør holdt netop dér, hvor der er noget at se og fortælle om, og hele bogen er én lang og forunderlig kærlighedserklæring til den svenske natur og dyrene, som lever i den. Så sent som i 2014 udkom den igen i danmark – i en nyoversættelse og med nye illustrationer.

”Sommer-ski”

Efter at have besøgt Mårbacka er det meningen, at vi skal slutte vores rejse her i Sunne. Men vi beslutter, efter en dejlig nats søvn og en vidunderlig kropsmassage i hotellets spa, alligevel at tage en afstikker tilbage til byen Torsby igen for lige at prøve endnu en anderledes oplevelse: skiløb om sommeren, midt i Värmland.

Torsby skitunnel er gravet ned i landskabet, men følger naturens kurver og har derfor et naturligt fald på 12 meter mellem højeste og laveste punkt. Tunellen er 1,3 kilometer lang, 8 meter bred, og her kan man året rundt løbe landrend i  minus 3 grader. Og det gør vi så i et par timer, inden vi sætter kursen mod københavn.

Värmland har været en oplevelse. Af den anderledes slags. Med både natur, kultur og langrend. Og så har vi endda kun prøvet en flig af, hvad regionen tilbyder. Det beslutter vi at råde bod på – meget snart …

 

FET_Rejsereportage11

Naturbyn har hytter både ved søbredden og oppe i træerne. Kun en enkelt hytte ligger ude på søen og kan nås med kano.

 

FET_Rejsereportage6

Rejsefakta

Overnatning Naturbyn:

Med bil fra København tager turen til eksempelvis Langserud i Wärmland circa 6 timer. Fra jylland kan man sejle eller flyve til Oslo og derfra leje bil eller tage bussen. 

Kontakt Naturbyn for yderligere rejsevejledning og se alt om stedet og priser på www.naturbyn.se

Tømmerflåde: 

Vildmark i Wärmland holder til i Torsby. Se alt om muligheder og priser på www.vildmark.se

Wärmlands Elgpark ligger i Ekshäred.
Se mere på www.moose-world.com

På ski om sommeren:

Torsby Ski Tunnel ligger i Torsby og oplysninger fås på www.skidtunnel.se

Hotellet Selma Spa+ i Sunne, se mere på www.selmaspa.se

Selma Lagerlöfs fødehjem, Mårbacka ligger også i Sunne.
Se mere på www.marbacka.se

For yderligere oplysninger om 

Värmland, se, visitvarmland.se, eller turistivarmland.se

 

FET_Rejsereportage13

FET_Rejsereportage12

Prøv en overnatning højt oppe i et træ. Her er både brændeovn, olielamper, gode senge og hyggeligt indrettet.