Bolig i brunt
Elsket og hadet: Nye nuancer af brunt har givet farven med det lidt triste og 70’eragtige image et comeback i boligindretningen og på andet design som for eksempel biler.
Et stort antal nye biler i gadebilledet kommer i flere nuancer af brunt. Blandt andet den rummelige Audi A6 Allround, hvis pris begynder ved 814.505 kr.
Brun har en lang historie i boligen ikke mindst med træ og kernelæder på de møbelklassikere, som findes i mange hjem. Læderet giver en varme, som får beboerne til at føle sig groundede, og som skaber en ro sammen med metaller som kobber, messing, stål og krom. Desuden er der sikkerhed, tryghed og genkendelse i det brune, som ofte er forbundet med naturmaterialer.
Ifølge indretter Vivi Bang fra Wise Interior er brun simpelthen en cool farve ikke mindst på læder, hvor farven kraftigt bør overvejes frem for sort. Og så passer brunt godt sammen med de mange grønne planter, som er oppe i tiden i
boligindretningen, synes hun:
”Brun er god til at skabe en base i et rum også på vægge og tæpper. Stål og sort læder blødes op med brunt, og det er en fredelig farve, som passer godt til tidens bløde velour. Brun er også en god kontrast til farver som grøn og bordeaux, fordi vi i dag har et friere forhold til, hvad der går sammen. Brun kombineres i dag anderledes end i 70’erne, hvor brun næsten kun kunne forenes med orange, gul og beige”.
Nu hvor brun har fået en renæssance, kan den gradbøjes i flere nuancer som cappucino, Marrakesh og flere toner af ørken. I følge stylisten har overfladens beskaffenhed også stor betydning, så den ikke altid bare skal være blank. Man kan nemlig også få kalkmaling, spartelmaling, strukturmaling, mat maling og glat maling i forskellige grader for at skabe en ønsket eller uventet virkning:
Det er en god idé at tænke tone-i-tone frem for at male alle fire vægge i den samme brune kulør, der kan virke massiv. Brun er altid klassisk, men dens virkning afhænger af tonen:
”En lidt atypisk brun kan på en god måde blive jokeren i et rum. Og man behøver ikke nødvendigvis at male eller tapetsere for at få brun ind i sit hjem. Det kan ske med tekstiler eller små og større møbler, gerne kombineret med uventede farver”, lyder det fra Vivi Bang.
”Brun er god til at skabe en base i et rum også på vægge og tæpper. Stål og sort læder blødes op med brunt, og det er en fredelig farve, som passer godt til tidens bløde velour. Brun er også en god kontrast til farver som grøn og bordeaux, fordi vi i dag har et friere forhold til, hvad der går sammen. Brun kombineres i dag anderledes end i 70’erne, hvor brun næsten kun kunne forenes med orange, gul og beige”.
Indretter Vivi Bang fra Wise Interior.
Aldrig festens midtpunkt
Mange vil nok kalde brun kedelig uden overraskelser – men farven er nærmest uundværlig! Brun er diskret og gør ikke meget væsen af sig og er slet ikke dominerende som sort og elegant som blå. Den har dog mange andre kvaliteter og spiller en større eller mindre rolle i boligindretning, mode og design. Brun er bogstaveligt talt nede på jorden og udstråler ro, styrke og robusthed. Brun er forbundet med kvalitet, enkelthed og tryghed i forhold til familie, venner og mad mm. Farven kan ved første øjekast virke trist og fantasiløs men er også imødekommende og venlig og betegnes i farvepsykologien som loyal, ægte og troværdig. Brun signalerer desuden flid, jordnær, rolig og komfortabel. Den er praktisk, fornuftig, sund, solid og naturlig uden tegn på ødselhed og overflod, ja måske endda nærig! Selv om brun ikke altid er værdsat, virker den nøjsomme og beskedne kulør faktisk både beroligende og stabiliserende.
Kilde: www.farvernesbetydning.dk m.fl.
”Herman” er en to-personers 50´erinspireret sofa fra Sofakompagniet. Den fås i flere farver, blandt andet den lysebrune til 3.999 kr. For 1000 kr. mere, fås model til tre. Designer er Christian Rudolph.
”Joy” lænestolen fra furniturebox.dk er rustfrit stål med betræk af kunstlæder, hvis udseende minder om ruskind. Fås i flere farver herunder brunt sammen med et sort pulverlakeret stel. Pris 4.095 kr.
”Majestic” hedder puffen med strikket bomuldsbetræk. Den vejer 4,5 kg, er 40 cm høj og måler 45 cm i diameter. Pris 799 kr. hos Ilva.
Oxydbrun fra Flügger er fra et stilhistorisk farvekort udviklet med Nationalmuseet. Modsat en traditionel flad brun giver den nye sort brune ikke mindelser om 1970´erne men længere tilbage i historien. Tre liter mat maling koster 419 kr.
”Cocoon” hedder sofaen i multifarvet kombination af mokka fra Eilersen, designet af Jens Juul Eilersen. Sofaen er betrukket med såkaldt Bubble-velour, som skifter udseende efter, hvorfra det ses. Prisen 50.632 kr. hos tendensshop.dk
Moth-origamilampen fra hollandske Studio Snowpuppe er foldet i ét stykke papir og er 20 cm høj. Prisen er 529 kr. hos casanovafurniture.dk