Familieferie på pisten

FET_Skiferie_serfaus-fiss-ladis-familie-mit-schlitten-c-www.artinaction.de

Vinterferien står for døren, og hvad er bedre end en skiferie, hvor hele familien kan være ude i den smukke natur. Le og lege – børn og voksne i fællesskab og samtidig også blive dygtigere sammen – som familie. Se mor eller morfar vælte på pisten, mens familiens 6-årige suser ned af bakken i flotteste stil – det er oplevelser, som gør årets skiferie til et dyrebart minde, som i hvertfald af børnene huskes resten af livet.

I vore nabolande Norge og Sverige, samt i Frankrig og Østrig er der gode skisportssteder, som har specialiseret sig i børnefamilier.

 

FET_Skiferie_Isaberg-downhill

 

Det behøver ikke koste en formue, og man behøver heller ikke rejse særlig langt for at få en skioplevelse som familie. Selvom Danmark i skimæssig sammenhæng er et u-land, når det kommer til bjerge, behøver familien ikke flytte sig længere end til det sydlige Sverige for at kunne komme både på skiskole og få udfordringer nok til hele familien.

Blot et par timers kørsel fra København (320 km) ligger nemlig det svenske skisportssted Isaberg  – i folkemunde kaldet for ”De københavnske Alper” og tilbyder absolut optimale oplevelser til nybegynderfamilien. Området er ikke stort, men netop overskueligt for ny-begynderne, og hvis børnene ikke kan overskue en hel dag på ski, findes her masser af aktiviteter ved siden af skiløbet. Man kan prøve langrend, fiske på isen eller løbe på skøjter. Og hele 72 fine hytter tilbyder overnatning midt i det hele. Snup et par dage, en uge eller blot en en-dagstur for at prøve – flere danske bureauer arrangerer én-dagsture til netop Isaberg.

Se mere på www.danmark.visitsweden.com/oplevelser/skiferie/aktivitet/isaberg

 

FET_Skiferie_Branäs-BR_X1A3048

 

Skal skiløbet for hele familien kunne noget mere, er Branäs (8 timer nord for København) imidlertid stedet. Sidste år blev Branäs for 8. gang kåret som Sveriges bedste ski-område for børnefamilier, og hele 29 nedfarter og 20 lifter ( inklusiv 1 kabinelift) byder på piste-oplevelser på alle niveauer.

Branäs serverer bl.a. gratis, varmt saftevand på pisterne, og alle udendørs aktiviteter er gratis for børn, ligesom små under 6 år heller ikke skal betale for liftkort. Fleksibel skileje er et andet plus, for ikke alle børn har lyst til at stå 7-8 timer hver dag, og endelig kører et lille tog hver dag i fast pendulfart mellem selve skiområdet og den hyggelige by, som kan byde på mange gode restauranter.

Se mere på www.danmark.visitsweden.com og klik på skiområder og Branäs.

 

FET_Skiferie_16686942819_02b9238b8d_k

 

På ski med snemanden Valle

Rigtig mange danskere sværger til ski-løb i Norges fantastiske fjelde. Og er man som fami-lie glad for Norge, så er Trysil et sandt skipara- dis for børn. Her underviser skiskolerne børn helt ned til 3 år, og snemanden Valle er et populært og gennemgående tema i hele området. I Valles verden er der ingen krav til præstationer, her handler det om at lære at køre sikkert og trygt på pisterne og frem for alt om at have det sjovt i sneen. Valle synger fællessange med børnene, arrangerer after-ski, skattejagter og spiller teater tre gange om ugen, og Valle kan såmænd også passe børn, mens forældrene snupper en tur på løjperne – alene.

Trysil er Norges største skisted og består af fire sammenhængende områder, som hver har deres særpræg. Formet som en sukkertop er der skiløb på tre sider – stejle sorte pister i Høgegga til de rutinerede, grønne bakker til de usikre og blå og røde pister til de lidt mere øvede, og dertil hele fire terrænparker med forskellige udfordringer til alle aldre og niveauer.

Man kan bo luksuriøst på to resorthoteller eller leje en hytte til flere familier, og næsten al indkvartering er lige ved bakkerne med ski-in og ski-out, hvilket også betyder, at man ikke nødvendigvis selv behøver at have bil med til Trysil. Vælger man alligevel bilen,  ligger Trysil godt to en halv times kørsel fra Oslo.

Se mere på: www.visitnorway.dk

 

FET_Skiferie_Valloire-village-P.Delannoy

 

Autentisk fransk charme

Hele 45 skisportssteder i nabolandet Frankrig mod syd kan bryste sig af at have mærkatet ”Familie Plus”, som indikerer, at her gør man noget specielt for børnfamilierne. Men hvis hele familien skal afsted på ski og det til Frankrig, bør man undgå de allerstørste skiområder så som Val Torens og Tignes. Områderne er for uoverskuelige og pisterne generelt for svære. En helt unik og dejlig oplevelse for hele familien fås til gengæld, hvis man besøger områderne Valmore eller Valloire.

Især er Valloire en overset perle blandt de mindre, franske skiområder. Her er gratis liftkort til børn under 6 år, overvægt af lette pister og dertil også børnevenlige indkvarte-ringsmuligheder. Og sidst med ikke mindst – her er autentisk fransk!

Valloire er en rigtig by med en stor, fastboende lokalbefolkning, og derfor er der altid livlig aktivitet og god stemning i byen.

Gode delikatesseforretninger frister med lækre, franske fødevarer, og byen har også et ugentligt marked, som liver op på pladsen foran landsbykirken. Byen er så langt fra en satellit-by, som man kan komme det i Fankrig, og blandt andet i januar måned prydes hoved- gaden af flotte sneskulpturer.

Terrænet i Valloire udgøres af tre bjergmassiver, og begyndere skal blot op med kabinen, hvor der er masser af gode øvepister.

Til gengæld er der ikke så mange svære pister, men selve Valloire ligger blot 30 minutters kørsel fra Val Torens, hvor sværhedsgraderne er helt i top. De fleste børnefamilier foretrækker på grund af den lange vej til Frankrig at tage fly frem for at køre selv eller køber en færdig tur hjemmefra. Flyv til Lyon og tag derfra med Altibus til Valloire.

Flere danske bureauer har også skirejser til Valloire – eksempelvis Danski.

Se mere på www.valloire.net

 

FET_Skiferie_serfaus-fiss-ladis-familien-genuss-c-www.laurinmoser.com

 

Fuld fart på og østrigsk hygge

Alpernes mest familievenlige område – det prædikat har terrænet omkring de tre charmerende byer Serfaus, Fiss og Ladis i Østrig fået utallige gange. Her smelter hele familiens behov sammen til en højere enhed, for her er noget for alle. Børn, voksne, nybegyndere, øvede og adrenalin-junkies.

For de mindste byder Murmlipark og Kinderschneealm i Serfaus på timers leg og læring, og i Bertas Kinderland i Fiss-Ladis tilbyder et område på 125.000 kvadratmeter det samme og mere til. Danske ski-lærere står klar til at undervise hele familien samlet – og det er især en god ide, hvis alle er nybegyndere, og ingen har lyst til at være alene i børneskiskole.

Så kan det sagtens lade sig gøre at blive undervist sammen med mor og far, hvis man hyrer en privat skilærer. Er børneskiskolen dog et hit blandt de små – skorter det ikke på udfordringer til de voksne imens. Og rejser man med teenagere, er der i Serfaus-Fiss-Ladis ikke mindre end 9 forskellige funparks, som familiens sejeste medlemmer kan muntre sig i.

Hele området strækker sig over i alt 214 piste-kilometer med alt fra carving-strækninger og lette promenade nedkørsler til konkurrence-pister og pukkelpister. Er man til langrend, er der 112 km langrendsløjper, og efter skiløbet venter endnu flere tilbud om oplevelser. I flæng skal blot nævnes: Snowbikes, snowblades, svæve med Serfauser Sauser, flyve med Fisser Flieger eller en tur i kæmpekarrusellen Skyswing. Og hele vinteren igennem er der forskellige shows i hver af de tre byer – med opvisninger på springbakken, hvor freeridere, akrobater og motorcykelkørere laver halsbrækkende stunts.

Se mere på www.serfaus-fiss-ladis.at

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

Generelle websider:

www.visitnorway.dk

www.visitsweden.com

www.france.fr

www.austria.info/dk

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Skiferie_serfaus-fiss-ladis-familienbahn-c-tirol-werbung-hans-herbig

FET_Skiferie_serfaus-fiss-ladis-baerenpiste-serfaus-c-andreas-kirschner

FET_Skiferie_26146396301_83fdb60341_k

FET_Skiferie_k