Bambus boom i boligen

I Fjernøsten bruges bambus til stilladser, bygningsdele og broer. Herhjemme har det elegante materiale vundet indpas som møbler, tæpper, køkkener, gulve og sågar sokker..

FET_Bambus

 

Bambus er en samlet betegnelse for cirka 1000 arter af træagtige græsser, der især vokser i fugtige tropiske egne i Østasien. Stænglerne er hårde, hule og hurtigvoksende. Nogen vokser 30 cm i døgnet, andre over en meter. Det gør bambus til et bæredygtigt materiale. For mens et egetræ er 50 år om at vokse op, kan en bambus fældes efter fire-seks år og producere 15 km stamme i vækstperioden.

I Danmark er bambus nogle spinkle havebuske med tynde stængler. Men i Fjernøsten kan de danne hele skove af 40 meter høje og 30 cm tykke stammer. Bambus blomstrer efter cirka 60 (!) år og visner derefter. Nogen dør, men andre får nye skud og fortsætter deres cyklus. Tømmer fra bambus er hårdt og bruges lokalt til byggeri, vandrør, broer, musikinstrumenter, legetøj, papir mm. Herhjemme ses bambus i stigende grad til gulve, møbler, køkkenudstyr og tekstiler.

Planten vokser hurtigt og er derfor CO2-besparende. Bambus frigiver mere ilt end andre planter og 35 procent mere end tempererede træsorter. Planten gror hurtigt uden brug af skadedyrsbekæmpelse og kunstgødning og recirkulerer store mængder CO2, som bidrager positivt til klimaet. Materialet har en række fordele så som lethed og hårdhed på én og samme gang. Gulve af bambus arbejder desuden mindre end traditionelle gulve, fordi træsorten påvirkes mindre af luftfugtighed.

 

FET_Bambus__WN_1998

Massivt gulv af bambus fås mat eller blankt, mørkt eller lyst hos Holse & Wibroe.  Gulvet er udviklet i samarbejde med Teknologisk Institut og egner sig til gulvvarme.

 

FET_Bambus_Bambus-KØKKENSKABERNE-1

Firmaet Køkkenskaberne installerer køkkener i moderne udtryk med massiv bambus, ofte kombineret med andre træsorter, materialer og farver.

 

FET_Bambus_bambuskop

Også ultralette men stærke kaffekrus fremstilles af bæredygtigt bambus frem for plast eller flamingo, der kasseres efter brug. 

 

FET_Bambus_Bambussokker

De nummererede sokker med bambusfibre fra Strømpekompagniet er antibakterielle og op til flere gange mere svedabsorberende end bomuld, hvorfor de egner sig til sport.

 

FET_Bambus_Bambusskål

Bambusskålen fra Bahne fås i flere farver til 100 kr. Den er fjerlet og egner sig godt
til eksempelvis salat.

 

FET_Bambus_Bambustæppe

Det håndvævede gulv- tæppe fra Massimo er af bambus-fibre, som ikke fælder. Tæppet fås i fire størrelser og efter mål. Det vejer fire kg pr. m2.

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

We do Wood

We do Wood er drevet af møbelsnedker Sebastian Jørgensen, som designer møblerne af certificeret bambus. Det er knagerækker, borde, loungestole, spisebordsstole, bogkasser og børnemøbler.

 

FET_Bambus_WDW_scoreboard01

FET_Bambus_WDW_geostable03

FET_Bambus_WDW_geostable01

FET_Bambus_WDW_diningtable02

FET_Bambus_WDW_diningchair02-2

FET_Bambus_WDW_correlations01

FET_Bambus_WDW_bookcase05

FET_Bambus_WDW_bookcase01

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

Tine K Home

Tine K Homes kollektion af bambusmøbler fremhæver naturlige bambusstammer.
De håndlavede møbler som sofa, solseng, lænestol og bord bruges såvel ude som inde. Foto: Mikkel Adsbøl.

 

FET_Bambus_BAMCOUCH-PH

FET_Bambus_BAMBED160-PH

FET_Bambus_BAMTABLE70-NA2

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

Cinas

Cinas bambusmøbler er udført i moderne skandinavisk design, som trods sin robusthed og styrke har et let visuelt udtryk.

 

FET_Bambus_Cina_3175020

FET_Bambus_Cina_3155062

FET_Bambus_Cina_2161302_5

FET_Bambus_Cina_2161302_1

FET_Bambus_Cina_2160002_3159002-_1