PIEMONTE PIRRER DINE SANSER

Selv ved vintertide, hvor alt er koldt og bart, er byerne i det bakkede landskab et besøg værd. Især for livsnyderen, der tiltrækkes af barolo, trøfler og perfekt tilberedte pastaretter.

 

FET_PIEMONTE_B.1

 

En rejse til Piemonte er en rejse ind i vinens og gastronomiens verden. Uanset hvor meget man værdsætter natur, kultur og historie, er maden og vinen svær at komme udenom. Så hvorfor ikke bare lade sig flyde med og nyde alt det gode, der udspringer af denne region:

Farverne, duftene, smagene. Vi er taget til det nordvestlige Italien. I ly af de sneklædte alper spreder det bakkede landskab sig over godt 25.000 kvadratkilometer. Piemonte betyder ”for foden af bjergene”, og det er netop sådan, man oplever den frodige natur, der udgør et af verdens førende vin-områder. Overalt kryber vinstokkene op ad stejle, svært fremkommelige skråninger og vidner om, at der kræves en særlig indsats for at frembringe de fascinerende baroloer, barbarescoer og barberaer – for nu blot at nævne de mest kendte.

De hvide trøfler

Og hvor der ikke dyrkes vin i disse storslåede omgivelser, spiller ikke mindst hasselnøddebuskene en vigtig rolle i agrikulturen. Det er ikke en tilfældighed, at f.eks. verdensberømte Ferrero – ja, dem med Nutella – har hjemme på disse kanter. Der er simpelt-hen nødder i overflod. I løs vægt, i chokoladen, i pastaretterne og salaterne og i egnens berømte hasselnøddetærter.

Endelig kommer vi ikke uden om de dyrebare hvide trøfler. De dyrkes ganske vist ikke, men vokser under optimale betingelser i de piemontesiske skove. Her går trøffeljægere i ly af natten på rov med deres hunde, som snuser sig frem til de aromatiske svampe, der gror under jorden. I sæsonen, som strækker sig fra efteråret til et stykke ind i vinteren, har enhver restaurant med respekt for sig selv således hvide trøfler på menuen.

Hver årstid sin charme

Med al den herlighed i vente er der ikke meget, der taler for ikke at udforske Piemontes kulinariske og vinøse verden. Og så er der faktisk også rigtig pænt. Uanset årstiden har området sin særlige charme – om det sner og vinstokkene står indtørrede og afpillede, eller om sommersolen stråler højt på himlen og bakkerne er grønne og frodige.

Liebhaverboligen giver her på siderne tip til, hvad der kan gøre Piemonte-turen til først og fremmest en vellykket vin-, mad- og kulturoplevelse.

 

FET_PIEMONTE_A.

 

HOVEDBYEN ALBA

I Langhe-området, som primært omfatter vinene Barolo, Barbaresco, Nebbiolo og Barbera d’Alba samt Dolcetto, er Alba en slags centrum. Byen er et godt udgangspunkt for ekskursioner ud i vinlandet – også til de øvrige distrikter – fordi den ligger nogenlunde midt i det hele. Det er samtidig en historisk vigtig by, der daterer sig tilbage til romertiden. Her finder man både en katedral, ældgamle tårne, kirker og paladser og en hyggelig hovedgade. Alba er desuden kendt som trøffelbyen, fordi man her sælger de kostbare svampe på særlige markeder og i specialbutikker.

 

FET_PIEMONTE_C.

 

HER SKAL DU SPISE

Det piemontesiske køkken er rigt og mættende. Masser af hjemmelavet pasta, smør, fløde, æg, ost og svampe (ikke mindst trøfler) indgår i retterne, og kører man gennem hele registret med forret, pasta, hovedret og dessert, kan man ikke rokke med ørerne, når man rejser sig fra bordet.

Der er heldigvis langt mellem de middelmådige restauranter, for det er tydeligt, at restauratører og køkkenchefer sætter en ære i at leve op til de høje standarder, man har i regionen. De lokale vil simpelthen ikke finde sig i at få serveret ringe mad.

Overalt er der fremragende køkkener, så nedenstående er blot et beskedent udvalg af anbefalelsesværdige restauranter:

Cascina Dani, cascinadani.it

Stefano Paganini, Castello di Magliano Alfieri, stefanopaganini.it

Le Case della Saracca, Monforte d’Alba, saracca.com

Villa Tiboldi, Canale, villatiboldi.com

La Crota, Roddi d’Alba, ristorantelacrotalanghe.it

Villa d’Amelia, Benevello, villadamelia.com/

 

FET_PIEMONTE_H.

 

PASTA-KURSUS PÅ KØKKENSKOLEN

Har man maskinen, er det ingen sag at lave sin egen pasta. Det har de færreste dog, men derfor kan det nu være ganske interessant at prøve at tilberede sin egen pasta helt fra bunden. Et besøg på køkkenskolen Terra Accademia FoodLab på Roddi-slottet i Barolo-zonen giver adgang til de rette køkkenfaciliteter, og under ledelse af en professionel køkkenchef guides man gennem opskrifterne på nogle af de lokale livretter – blandt andet pocheret æg i ostefondue og ragú (traditionel kødsauce) med hjemmelavet pasta.

Hele seancen foregår i en afslappet atmosfære, hvor kokken demonstrerer tilbered-ningen og man herefter overlades til sin egen køkkenstation. Når maden er færdig, spiser man sammen med de øvrige deltagere og nyder et par gode glas vin til.
Vældig fornøjeligt og lærerigt. accademiafoodlab.it

 

FET_PIEMONTE_I.

 

VIDUNDERLIGE VINE

Piemonte kan i grove træk deles ind i tre områder rent vinmæssigt: Langhe, Roero og Monferrato. Jo, der er også nogle yderdistrikter, som vi i denne sammenhæng må se bort fra.

Langhe-området er det mest berømmede. Herfra får vi de ædle baroloer og barbarescoer. Vine lavet på nebbiolo-druen, som skal lagre henholdsvis fire og tre år, før de frigives. Det er som regel store, ranke vine med masser af garvesyre. De kan være svære at drikke som unge, men udvikler sig med årene til flotte, fløjlsbløde rødvine med noter af læder, tobak, chokolade, orangeskal og viol. Ikke billige, men absolut en stor nydelse at drikke.

Også nebbiolo-vinene uden for Barolo- og Barbaresco-zonen er værd at stifte bekendtskab med. De kan drikkes relativt unge og koster kun det halve. Og endelig er der Barbera d’Alba-vinene, som er lidt mørkere og mere krydrede med et højt syreindhold. Nogle fadlagres, andre ikke – men oftest et rigtig godt glas til prisen og anvendeligt til mange typer mad.

I Roero-distriktet rangerer hvidvinene højt på listen. De produceres fortrinsvist på de lokale druer arneis og favorita, der giver friske, delikate vine, som skal drikkes helt unge.

Alto Monferrato-området er hjemsted for bl.a. Asti-vinene. Det er for eksempel de krydrede barberaer og de søde, mousserende moscatoer.

Bedste råd:

Kør rundt i distrikterne, besøg vingårdene og smag, smag, smag!

 

FET_PIEMONTE_F.

FET_PIEMONTE_E.

 

TAG PÅ TRØFFELJAGT

De hvide trøfler omtales af nogle som ”jordens diamanter”. Det kræver særlige evner og en god portion tålmodighed at være trøffeljæger (trifulau) som den erfarne Rino Sandri. Han og hans specialtrænede hund Billy kender skovene i Roero-distriktet ud og ind og samarbejder til perfektion om at opspore de eftertragtede svampe.

Hunden løber tæt på trøffeljægeren og snuser i skovbunden, og når den får færten af en trøffel, begynder den at skrabe i jorden. Så gælder det om at være hurtig med hakkejernet, inden hunden æder svampen.

Ofte foregår jagten om natten, så trøffeljægeren kan arbejde uforstyrret. Der er stor konkurrence blandt jægerne, og ingen ønsker at afsløre, hvor de gode steder er.

Alt afhængig af kvaliteten sælges trøflerne på markedet til en pris på ca. 30 kr. pr. gram. De hvide trøfler (tuber magnatum pico) har en voldsom aroma med noter af bl.a. ammoniak, honning, hvidløg og våd skovbund. De har en kort holdbarhed og skal derfor spises så friske som muligt. Bør ikke varmes op, men rives blot hen over retter med frisk pasta, kød eller æg og ost.

Man kan komme på trøffeljagt med Rino og endda spise og bo hos ham og hans familie. Se mere på cascinavrona.eu/en/

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

NYTTIGE ADRESSER

Det er en god idé at forberede sig så godt hjemmefra som muligt, inden man drager af sted til Piemonte. Her er et par nyttige www-adresser, der giver god information om hele regionen og dens seværdigheder. De fleste af siderne er også på engelsk:

stradadelbarolo.it

stradaromantica.com

ivinidelpiemonte.it

enotecadelroero.it

italy.dk

tuber.it