Med slowboat i Irland

Skipper for en dag – eller skipper hele ugen? Shannonfloden, som løber midt ned gennem Irland er et eldorado for motorbådssejlere, der ønsker smuk natur, stilhed og autentiske, irske oplevelser.

 

FET_rejseguide_Irland_Athlone_Streetscape-L

 

Trafikken i Dublins lufthavn er en smule kaotisk. Egentlig ikke fordi der er vildt mange biler, men fordi vejbanen er fyldt med turister, som for første gang prøver at køre bil i venstre side. Det ved de lokale og kører derfor ekstra forsigtigt for ikke at stresse de mange ”nye”, som er på vej ud mod irske eventyr, måske for allerførste gang. Nogle er på vej til byerne Dublin, Galway eller Belfast – andre er på vej mod en af Irlands måske bedst bevarede hemmeligheder: En bådferie på den smukke Shannonflod.

Shannonfloden deler Irland i øst og vest. Som et fredfyldt 386 kilometer langt, blåt bælte løber den fra nord mod syd gennem store søer og med tilløb fra tilstødende kanaler  Og irerne, tyske og belgiske turister har fået øje på smørhullet for længe siden. For man kan sejle dér, uden at have skippereksamen og måske leje en luksus-yacht til otte personer eller bare en nøjes med en lille motorbåd – til en super romantisk ferie blot for to.

 

Irlands sjæl

Irlands vandveje, i daglig tale kaldet The Lakelands, er en rejse ind i Irlands sjæl. En stille ferieform, som efterlader ro til tanker, når båden langsomt glider frem gen-nem evigt grønne omgivelser med udsigt til græssende køer, keltiske middelalderklostre og små, lokale byer. Og det kræver ingen forudsætninger at leje en båd på Irlands vandveje.

Et utal af udlejningsfirmaer tilbyder motorbåde i alle størrelse og typer og fortæller også om de mange muligheder, der er for at sejle på enten på kanalerne, på selve floden, på søerne eller lige ned midt igennem det hele.

Vælger man det sidste, skal man have rigtig god tid. For bådene må ikke sejle mere end 12 kilometer i timen, men mindre kan absolut også være en oplevelse af de smukke. Og autentisk. For det er om noget, det en bådferie på Shannonfloden og søerne handler om: Stilhed, natur, dyreliv, måske en fiskestang og lidt hjemmefanget mad – tilsat besøg i de pittoreske irske småbyer, hvor der ikke sker det store, men hvor der altid er en pub eller to, som byder på både lækker mad, hyggelig bægerklang og levende folkemusik.

Et par lejede cykler med ombord på båden er også en god ide. For Shannonfloden bugter sig gennem landskaber med fine seværdigheder, borge, slotte og fortidsminder – værd at besøge, når lysten til at gå på land melder sig.

 

Fra Athlone til Clonmacnoise

Et godt sted at starte en bådferie fra kunne være i byen Athlone, som ligger midt i Irland. Bygget på begge sider af Shannonfloden og bundet sammen af en smuk bro. Byens stolthed er den gamle borg– Athlone Castle, som i en interaktiv udstilling fortæller Irlands ældste historie og selve byen er livlig og med mange gode butikker, så her er det godt at tanke bådens køleskab op. Samtidig kan

Athlone også byde på Irlands ældste pub. Det er Seans Bar, hvor der hver aften bydes på levende folkemusik, uovertruffen god stemning og naturligvis mørkt, irsk øl i stride strømme.

Sejler man fra Athlone og sydpå ned ad floden, kommer man til en af Irlands største seværdigheder, det gamle kloster Clonmacnoise, bygget af håndværkeren og den senere helgen St. Cieran i 548.

Stedet er et populært pilgrimssted og rummer ruinerne af en katedral, fem mindre kirker, to rund-tårne og et pænt antal højkors, deriblandt det kendte ”Cross of the Scriptures”. Det hele er placeret på en høj skrænt ovenfor floden, og her er den allermest vidunderlige udsigt. Historiens vingesus mærkes stadig, og et velfungerende besøgscenter fortæller hele historien – om stenhuggernes arbejde og om de sagnomspundne højkors, som skulle holde det onde på afstand.

 

En grum historie 

Følger man Shannonfloden videre sydpå, kommer man ud i søen Lough Derg, som er den største og den sydligste af floden Shannons søer og kendt for rigtig gode fiskemuligheder. På vestsiden af søen ligger landsbyen Mountshannon med blot 250 sjæle, kirker, pubber og stenhuse fra 1700-tallet, og ved nordsiden af søen finder man byen Portumna, som gemmer på en grum historie fra 1800-tallets Irland.

Hvis man nogensinde har undret sig over, hvorfor så mange irere lever i andre lande, kan svaret fås i Portumna. Nærmere bestemt i byens ”Workhouse”, som fortæller den frygtelige historie om den store hungersnød i Irland (1846-1852), hvor kartoffelhøsten slog fejl, og folk sultede ihjel i millionvis. Over en periode på blot 10 år emigrerede 2 millioner irere, mens mange af de tilbageblevne måtte lide den tort at flytte hen på The Workhouse (fattiggården i daglig tale), hvor man mod at arbejde kunne få husly og lige akkurat mad nok til at overleve. Men forholdene var forfærdelige og fattiggårdene forhadte. I alt blev der i Irland oprettet 163 Workhouses, hvor disciplinen var streng, og familierne blev skilt. Mænd og kvinder kom i separate afdelinger, kvinder med små børn måtte kun have børnene hos sig, indtil de var fyldt to år,og selv store piger og drenge boede i hver deres afsnit af fattiggårdene. Samkvem familiemedlemmerne imellem blev umuligt.

Fattiggårdene var ikke fængsler, og man kunne gå, hvis man ville, men for mange familier var der intet alternativ. Mændene skulle hugge sten, kvinderne lave mad og andet husarbejde, og børnene arbejdede også hårdt. Sygdommene florerede, fordi man boede for mange og for tæt, og rundt regnet én million irere døde  – alene af sult.

I Portumna kan man få en guidet rundvisning på The “Workhouses” – en ud af kun tre fattiggårde, som er tilbage i Irland i dag. Først i 1920 lukkede Irlands sidste “Workhouses”, men historien har for altid efterladt et dybt ar i den irske folkesjæl. Den dag i dag besøger mange, især amerikanere og australiere, de gamle “Workhouses” – for få oplysninger om deres rødder.

 

Killaloe og verdens største stjernekikkert 

Et populært sted at lægge til og også slutte en sejllads på Shannonfloden er helt syd på – i søen Lough Derg – ved tvillingebyerne Killaloe og Ballina. Den smukkeste, gamle stenbro med 13 buer forbinder her to meget hyggelige landsbyer, hvor man tillige også spiser rigtig godt – i hvert fald hvis man lægger vejen forbi Goosers Bar & Restaurant lige til højre for broen på Killaloe-siden. Et stort og varieret menukort med alt i friskfanget fisk er mere end anbefalelsesværdigt.

Indtil 2006 stoppede flodsejladsen her i Killaloe, fordi vandkraftværket Ardnachrusha spærrede floden, men nye sluser har i dag åbnet for mere vandvej, og nu kan man sejle helt til Limerick. For mange stopper en flodbåds-ferie dog her, men tit ikke uden en afstikker til slottet

 

Birr – inden flyveturen hjem fra Dublin.

Slottet Birr i byen af samme navn er et spændende sted med den smukkeste have – og i øvrigt på top ti over Europas smukkeste haver. Samtidig er slottet stadig hjem for aldelsfamilien Parsons, de direkte efterkommere af jarlerne og grevinderne af Rosse, som var pionerer inden for astronomi, fotografi og elektricitet. Bl.a. kan man på slottet Birr se et af verdens største teleskoper, lavet af den tredje Jarl af Rosse i 1840, ligesom et stort sciencecenter viser adelsfamiliens store videnskabelige interesser og mærkværdige opfindelser. Her blev også verdens allerførste dampdrevne helikopter opfundet, den fløj dog kun 100 meter og landede med et bump …

Se det hele, og glem ikke en rundvisning i de private gemakker også. Intet er nyt eller istandsat, men meget, meget autentisk og med et væld af hemmelige, skjulte døre. Bag hvilke der skjuler sig flere historier om en del af Irland, som ikke så mange kender til – endnu …

 

FET_rejseguide_Irland_P1130704

FET_rejseguide_Irland_clonmacnoise

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Leje af båd

Flere firmaer lejer både ud. Silverline Cruisers, www.silverlinecruisers.com har alt lige fra store luksusbåde med plads til otte til ti personer til mindre både uden særlig komfort. Mail eventuelt til Barbara Smyth på barbara@silvercruisers.com.

At sejle med bådene kræver ingen forudsætninger, og man får en grundig introduktion, inden man starter. En nødkaldetjeneste står klar til at rykke ud, hvis man alligevel skulle få problemer.

Silverline Cruisers har base ved den sydlige del af Shannonfloden, herfra kan man også gøre turen omvendt, bøaf hvad beskrevet i artiklen. Eller spørge, om man kan boarde i Athlone i stedet.

To danske bureauer kan også hjælpe med bådleje: maritim-camping.dk og
sun-way.dk. Hos sidstnævnte klik på firmaet ”Seatravel.”

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_rejseguide_Irland_P1130969

FET_rejseguide_Irland_P1130649

FET_rejseguide_Irland_Friends_on_jetty_1_Killaloe_Ballina-L

FET_rejseguide_Irland_Athlone_by_night-L

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Rejsefakta

Både SAS, Norwegian og Ryanair flyver fra København til Dublin. Flyver man fra Jylland, skal man regne med et flyskift.

Gode websider:

www.ireland.com
www.boathholidaysireland.com
www.midirelandtourism.ie
www.waterwaysireland.org
www.birrcastle.com
www.irishworkhousecentre.ie
www.goosers.ie
www.athlonecastle.ie
www.heritageireland.ie/en/clonmacnoise.

Overnatning:

Ønsker man overnatning på land undervejs er The Wineport Logde Hotel i Glasson en udsøgt oplevelse, www.wineport.ie. I byen Killaloe ligger Lakeside Hotel, www.lakesidehotel.ie med smuk udsigt til floden og broen, og i Atlone kan man bo på Radisson Hotel Blue – www.radissonblu.com/en/hotel-athlone

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_rejseguide_Irland_P1130823

FET_rejseguide_Irland_P1130831

FET_rejseguide_Irland_ch_061510__001_m_4

FET_rejseguide_Irland_P1130917