Her bor de rige

 Tysklands svar på Skagen er den lille Nordfrisiske ø Sylt.

 

FET_Rejsereportage_Sommerliv_Sylt_Strandleben-l-Buhne16

 

Det er de rige tyskeres legeplads. Og stedet, hvor restauranterne har flest Michelinstjerner i forhold til ferieparadisets størrelse. Hele 7 af de dyrebare madstjerner funkler på blot 99 km2 ø, og navnet er Sylt.

På dansk hedder den Sild, men er tysk, og er man noget i Tyskland, ja, så ejer man naturligvis et hus på Sylt. Til i omegnen af godt 300.000 danske kroner pr. kvadratmeter, hvis man bor i den dyreste by på øen.

Her kan man om sommeren – og såmænd også resten af året – boltre sig i luksus på den underspillede måde. Gemt bag klitter eller diskret indrettet i smukke, stråtækte frisergårde finder man fancy restauranter, lækre spa-hoteller, natklubber og dyre mærkevarebutikker. Og det hele er puttet ind i rammerne af fantastisk smuk natur: et istidslandskab med stejle klinter, kilometerbrede strande med flettede solkurve, og naturligvis det store Vadehav, som ændrer sig over døgnet med flod og ebbe.

Tag med til Sylt, som nok er en ny oplevelse for de fleste danskere. Med færgen fra Rømø eller med biltog over dæmningen fra det tyske fastland, og oplev gammelt dansk land, iklædt nye, tyske klæder.

Liebhaverboligen guider til fem gode ferieoplevelser på Sylt.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rejsereportage_Sommerliv_Sylt_Copyright-Landhaus-Stricker_Holger-Bodendorf

 

”Michelin-manden”

Der holder to sorte, skinnende Maseratier og en Tesla uden for Landhaus Stricker – et af Sylts mange gourmetsteder. Her huserer stjernekokken Holger Bodendorf, og har han tid, tager han naturligvis selv imod, når gæsterne ankommer. Iført skødesløs opknappet skjorte og tilbagestrøget hår ligner Holger en blanding af en meget maskulin udgave af Ken-dukken fra et Barbie-univers og den østrigske popsanger Hansi Hinterseer.

Holger ved godt selv, at han ser godt ud, og som indehaver af en Michelinstjerne i den ene af de to restauranter, som findes i Landhaus Stricker, kan han roligt være en tilfreds mand. Holger udgiver også årligt et fint magasin om sin forretning (og om sig selv) på Sylt, som udover de to restauranter også består af et luksushotel indrettet i et smukt gammelt hus i landsbyen Tinnum – med i alt 36 værelser.

Hos Holger køber man ikke bare en overnatning. Her køber man også en oplevelse, og kataloget hos Landhaus Stricker er stort: Golf-ophold, veninde-ophold (hvor ø-rundtur i en Maserati indgår), mor-datter-ophold, far-søn-weekend, ophold, hvor man undervejs bliver kureret for flyskræk, genforenings-kæreste-ophold, og sidst men ikke mindst et ophold, hvor det at ryge en god cigar bliver hyldet. Snup to overnatninger, spis fantastisk mad og oplev en aften i ryger-loungen med en cigar ekspert, hvor man kan dampe løs på de allerfineste Havanna’er med god samvittighed. Det er blot et af mange korte pakke-ophold, som landhaus Stricker tilbyder.

Se mere på www.landhaus-stricker.de

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rejsereportage_Sommerliv_Sylt_©-Sylt-Marketing_Sturmhaube-Kampen

 

Den største by

List, Keitum, Kampen, Morsum, Rantum, Hørnum – Sylt har mange små, forskellige byer, men én samler ligesom hele øen, og det er Westerland, som ligger nøjagtig på midten af den langstrakte ø.

I Westerland kommer toget ind, her lander de rigtig velhavende i deres eget fly, og det er også her man shopper, hvis man vil have mange butikker at vælge imellem. Westerland har en pæn, lang gågade, som ender i en strandpromenade, og er en sand sommerby med fest og farver i hele sæsonen. Og det er ikke kun de rige, som færdes her. For Sylt er naturligvis også en ferieø med tilbud til andre end lige multi-milliardærer. Børnefamilier, endagsturister og campister finder også vej til den flotte, nordfrisiske ø.

Westerland forener livsstil med tradition, er vært for internationale sportsevents og arrangør af mange kulinariske og kulturelle festivaller på øen. Her finder man også byens friluftsbad, Sylter Velle, ligesom byens absolutte spa-center, Day Spa Syltness Center også er hjemmehørende her. Her kan kropskulturen dyrkes godt og inderligt, hvis ikke lige man da foretrækker at være naturist – hvilket rigtig mange tyske feriegæster gør. Ca 60.000 af dem bader nøgne på Sylt hver sommer, så  er  man vild med det, er det stedet at gøre det. Men man behøver ikke…..

Se mere på www.syltnesscenter.de og www.sylt.de

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rejsereportage_Sommerliv_Sylt_(c)-Sylt-Marketing_Monica-Gumm_Strand-bei-Sonnenuntergang-

 

Naturen

Naturen på Sylt er naturligvis det største trækplaster for de mange, som hvert år lægger vejen forbi vadehavsøen. Kilometer lange sandstrande er møbleret med de klassiske, tyske strandkurve – i alt 11.000 opstilles i højsæsonen, og gemt bag klitter og diger er der altid en god restaurant, hvor man kan købe sig en ypperlig frokost med havudsigt.  Inde midt på øen græsser mere end 3000 fritgående får, og Sylt indbyder til cykelture på både almindelig jernhest og el-cykel gennem englandskaber, marsk og hedelandskaber og ditto klitlandskaber.

I Kampen, byen med Tysklands absolut højeste ejendomspriser – ligger klitten Uwe Düne 52,5 meter over havoverfladen, og fra toppen af den kan man se vidt. Også ned over Kampen bys ”hovedgade” – i folkemunde kaldet ”Whiskymilen”, hvor dyre restauranter og barer hver sommer befolkes af glade og højstemte feriegæster.

Sylt har 12 byer og mange landskaber. Og i øvrigt også mange fortidsminder. Gravhøje er intet særsyn her, og øens allerstørste seværdighed er da også gravhøjen fra yngre stenalder, Denghoog ved Wenningstedt.

Midt på øen, ved havet ud for byen Morsum, finder man et helt formidabelt istidslandskab, nemlig den en 21 meter høje Morsum Kliff, som rød og gylden knejser 1800 meter ned langs med kysten. Her kan man se jordlag, som går helt tilbage til Silurtiden (400-500 mio år tilbage) og være heldig at finde forsteninger af fortidsdyr. Hele to vandreklitter er der såmænd også på øen. De er op imod 1000 meter lange, 35 meter høje og bevæger sig ca. 4 meter mod øst – om året.

Se mere på www.sylt.de og www.sylt.de/da

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rejsereportage_Sommerliv_Sylt_Benen-Diken-Hof-Hofauffahrt_©Benen-Diken-Hof

FET_Rejsereportage_Sommerliv_Sylt_Copyright-Sylt-Marketing-l-Michael-Reidinger_Keitum_Friesenhaus_DSC9162

 

Landsbyen og Class-Eriks bar 

Gruset knaser på den helt rigtige ”Ranch-måde” når bilerne kører op ad den lange indkørsel til hotel Benen-Diken-Hof i byen Keitum. Keitum er den ældste og uden tvivl også smukkeste by på Sylt, bebygget med fine stråtækte, frisiske huse, og i tidernes morgen byen, hvor Sylts kaptajner tilbragte deres otium. Her er idylliske haver, skjulte stier, snoede veje og også hele to gode museer, man kan besøge. Sylter Heimattmuseum (Hjemstavnsmuseet) fortæller om øens historie op til omkring 1850, og  Altefriesische Haus (Det gammelfrisiske hus) viser, hvordan hjemmene var indrettet, og hvorfor arkitekturen er, som den er. De fleste huse i Keitum er kæmpestore, men huser i dag ikke længere kaptajnerne fra fordums dage, derimod er de fleste nu indrettet med udlejning for øje – eller som private feriehuse for velhavere.

Hotel Benen-Diken-Hof er naturligvis også indrettet i et oprindeligt Friser-hus. I dag drives det af Class-Erik Johansen og hans kone, en familie, der i generationer har tilhørt og stadig tilhører det danske mindretal, som stadig findes på Sylt. Godt 800 sjæle på øen udgør i dag ” de danske”, og man har stadig både dansk skole, kirke og en aktiv idrætsforening.

På hotel Hotel Benen-Diken-Hof kan man frit vælge mellem ophold i værelser, suiter eller luksuriøse ferielejligheder, som alle er indrettet i hotellets smukke Friser-huse og lige i centrum af den fine landsby. Her er alt, hvad et ferie-hjerte kan begære af spa-faciliteter og hygge, men det bedste sted på hotellet er den lille bar, som findes lige bag ved indgangsdøren.

Her kan man hver aften blive underholdt af værten selv, Claas-Erik Johansen, som taler dansk og har mange spændende historier at fortælle. Spørg bare, hvorfor der over baren er en udstilling af gamle legetøjs-tekno-brandbiler, og hør Claas-Erik fortælle, om dengang brandmændene fra New York besøgte brandmændene på Sylt.

Er man ikke til brandmandshistorier, kommer intet mindre end Verdensballetten på besøg på hotel Benen-Diken-Hof den 14. juli – for at danse i den smukke sommernat på de grønne plæner foran hotellet.

Se mere på www.benen-diken-hof.de og www.verdensballett.de

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rejsereportage_Sommerliv_Sylt_Eva-Baré_P1120567

 

Tid til te

Felix serverer te med affekteret og lidenskabelig stemme. Felix elsker te og er te-sommelier hos Teekontor Keitum et delikat sted, hvor gæster på Sylt kan blive indført i teens tusindårige kultur og historie, og tillige under diverse te-seminarer lære, hvordan man brygger den bedste kop te og smage på ditto forkellige af slagsen fra hele verden.

Teekontor Keitum serverer også kager og små, håndsmurte madder til, og det hele indtages til lyden af klassisk musik, spillet af en levende virtuos ved flyglet og med udsigt fra te-salonen ud over Keitums grønne marsklandskaber.

På Sylt er te noget, som næsten alle drikker om eftermiddagen. Naturligvis har traditionen rødder i de mange kaptajner, som i fordums tid hjembragte forskellige teer til øen, og i dag er det så blevet til indbegrebet af eftermiddags-kultur.

Te-stuen er indrettet som en hyggelig salon/lounge, og Felix er meget interesseret i at høre, hvad vi synes om den blå og meget sjældne te, som han lige har skænket for os. I forbindelse med te-salonen er der også en stor butik, hvor man kan købe næsten alle de slags teer, som findes i hele verden, tillige med en masse andre ting: lidt fint design til hjemmet, lækre kager, tilbehør til te osv.

Stedet afholder også tit koncerter inde i salonen, så nydelsen bliver for både smagsløg og ører. Kultur med kultur på. At gå på te-salon på Sylt er et must og en anbefalelsesværdig oplevelse.

Se mere på www.kontorhauskeitum.de