Fridagsferie med kultur og verdenshistorie

Byen Wroclaw i Polen er årets Europæiske Kulturhovedstad. Her kan man opleve klassisk musik i verdensklasse, slentre rundt blandt pastelfarvede jugend-og renæssancehuse og måske finde nazisternes skjulte, gyldne tog fra 2. verdenskrig.

 

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100222

 

Alle tilskuere er i deres fineste tøj. Her er kvinder i lange kjoler med bløde, bare skuldre og mænd i ulastelige jakkesæt. Unge som gamle er de alle klædt, som vi i Danmark tidligere gjorde det, når vi skulle til store koncerter, og hver en plads i salen er besat.

Så træder dirigenten ind på scenen, og alt bliver stille. 10 aldeles lydløse sekunder går der – mens han løfter armene og taktstokken, og så brager det pludselig løs: Lyden fra godt 300 korsangere og et symfoni-orkester i næsten dobbelt størrelse af det normale fylder rummet så vildt, brusende, højt og altomsluttende, at flere af tilhørerne sidder med tårerne trillende ned ad kinderne. Det er Mahlers 8. symfoni for fuld udblæsning, og det er intet mindre end fantastisk….

Wroclaw er en by i det vestlige Polen, som sikkert er ukendt for de fleste. Men faktisk kan man her opleve de mest vidunderlige koncerter, både klassiske og moderne, bo på luksushotel eller slot og i øvrigt nyde en by helt på højde med Krakow – både hvad angår arkitektur, kultur, historie og mad, og det for næsten ingen penge. For Polen sætter stadig kulturen for folket i højsædet, og en koncertbillet til bl.a. Mahlers 8. symfoni kan købes helt ned fra en rund halvtredser og opefter i pris.

 

Kulturhovedstad  2016

Polakker, jøder, ungarske, tyske og tjekkiske befolkningsgrupper har gennem århundreder sat deres præg på byen Wroclaw. I mange år var byen og landet Polen også en del af den efter 2. verdenskrig så lukkede Østblok, men siden en kendt værftsarbejder fra byen Gdansk fik vippet kommunisterne af pinden i 1989, og Polen i 2004  kom med i EU, er det kun gået én vej, og det er fremad. I år er byen så udnævnt til at være Europæisk kulturhovedstad, og alle sejl er sat for at lokke hele verden til Wroclaw.

Mere end 600 kulturelle events vil derfor kunne opleves i løbet af året. Koncerter af alle slags, banebrydende teater-og danseforestilinger, men også projekter og events af multikulturel karakter er i stor stil på programmet. Multikulturelle fordi netop byen Wroclaw, som skabt af blandede nationaliteter, kan bryste sig af en mere mangeartet europæisk kulturarv end de fleste, og selv opfatter byen sig anno 2016 som noget af det mest europæiske, man kan forstille sig. En status som byen under festlighederne bl.a. markerer ved, at kor og sangere fra hele Europa i år skal mødes i Wroclaw for at synge sammen.

 

Tidligere nazistisk mønsterby

Før 2. verdenskrig hed Wroclaw ellers Breslau og var en nazistisk mønsterby. I 1933 havde 220.000 af byens indbyggere stemt nazisterne til magten, og Hitler brugte byen nærmest som en fæstning.

På slottet Ksiaz, godt halvanden times kørsel fra Wroclaw, havde han bl.a. indrettet sit hovedkvarter og også ombygget slottet med kilometervis af lange underjordiske tunneller.

Arbejdet var tophemmeligt og blev udført af både SS-officerer og kz-fanger, som alle blev skudt bag-efter, og først i 1970érne opdagede man nogle af de hemmelige tunneller.

Hvad de skulle bruges til, er der stadig ingen, som ved med sikkerhed. Nogle mener dele af tunnellerne var hemmelige våbenfabrikker og kommandocentre, andre teorier peger på opbyggelsen af et atomforskningscenter.

Et hårdnakket rygte siger dog, at nazisterne skulle have skjult et tog fyldt med skatte fra Det Tredje Rige et et sted i tunnelsystemet tæt på slottet Ksiaz, og den danske stuntmand Lasse Spang Olsen er blot én af mange ”skatte-jægere”, som for nylig har været i Polen for at lede efter

”Det gyldne Nazi-tog”. Så sent som sidste efterår viste dansk tv en udsendelse om ”skattejagten”….

I 1944 nærmede de russiske tropper sig Hitlers mønsterby, og byen blev erklæret lukket Festung Breslau. 900.000 mennesker blev evakueret i januar i bidende frost. De gik til fods og mange døde af kulde undervejs, og måneden efter begyndte sovjettiske tropper en tre måneder lang og udmattende belejring af byen. Først den 6. maj 1945 – fem dage efter at Berlin havde overgivet sig, kapitulerede Breslau (Wroclaw) også, og tabstallene var store. 170.000 civile var døde, byen var totalt smadret og Hitlers mønsterby for evigt lagt i ruiner.

 

Romantisk bymidte

I dag er Wroclaws gamle bymidte genopbygget til perfektion, og det er en fornøjelse at slentre rundt på Rynek – den store markedsplads, som i midten huser det fine, gamle rådhus, bygget i italiensk 1500-tals renæssancestil. Kunstnere og gademusikanter optræder for turisterne, og hele vejen rundt om pladsen er der i massevis af restauranter med fortovscafeer udenfor og gode spisekort indenfor. Både traditionel polsk mad med svineskank, fedtegrever osv., men også moderne mad fra hele verden kan nydes.

Midt på rådhuset, nede i Piwnica Swidnicka-kælderen, spilles der ofte jazz-musik, og ellers er restauranten med de smukt buede, murstens- hvælvinger det perfekte sted for en stille romantisk stund i den pulserende storby. Kælderen er Wroclaws mest berømte øl-kælder, og stemningen er stadig som i de ”gode gamle dage” – det er lige før, man venter på, at soldaten Svejk (selvom han er tjekkisk…) træder ind ad døren.

Et spytkast fra markedspladsen Rynek, videre ud i den gamle bys små, snoede gader, finder man også den oprindelige ”slagter-gade”, som dag huser byens bedste gallerier.

Her findes spændende kunst i de små værksteder, som ”beboes” af unge fremadstormende polske talenter, og er ønsket shopping- kan byen både byde på de sædvanlige mærkevare-konceptbutikker såvel som helt lokale forretninger. Foruden byens smukke gamle kirker kan det også anbefales at aflægge universitetet et besøg. Bl.a. den store festsal med fantastiske loftsmalerier er ganske overvæld-ende.

 

Koncerthus med fantastisk lyd 

Floden Oder snor sig livgivende og grøn under mange kanaler og broer gennem Wroclaw. Hele vejen rundt om byen løber et grønt bælte, perfekt til cykel og løbeture, og netop hvor kanalen starter tættest på den gamle by, ligger det spritnye koncerthus, National Music Forum.

Udført i stram, firkantet, minimalistisk arkitektur rejser den nye bygning sig på den mega store Freedom Square (frihedens plads) i byen, som tidligere husede bl.a. kontorer for kommunistpartiet, og det er her, man kan opleve det ypperste indenfor musik til ualmindeligt rimelige priser.

Koncerthuset åbnede sidste efterår, har kostet 110 millioner euro og kan byde på i alt 4 sale – den største med plads til 1800 gæster, og et lydanlæg hvis lige Europa ikke har hørt mage til i mange år.

De tre mindre sale i huset bruges til moderne musik og mindre klassiske arrangementer, og er man dedikeret fan af klassisk musik, kan det anbefales at tage en weekend i Wroclaw i september, hvor netop den internationale musik-festival Wratislava Cantans finder sted. Ellers kan Wroc-law byde på jazz-festival i februar/marts, orgel- og kammermusikfestival i juli/august og guitar- festival i november – foruden naturligvis alle de mange andre arrangementer, som er en del af kulturbyscenariet.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Udflugter fra Wroclaw

 

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100216

 

 Slottet Ksiaz (det tidligere nazi-hovedkvarter) :

Ligger i Walbrzych ca. halvanden times kørsel fra Wroclaw. Som en eventyrborg rejser slottet sig øverst på en klippe, og det var her, at Hitler havde sit nazi-hovedsæde. Inde i slottet kan man stadig bag et skab se en blændet dør, som fører ned til det store tunnel-system, og publikum kan også besøge en af de tunneller, som ligger lige under slottet.

Overnatte kan man også på det fine slot – et dobbeltværelse koster ca 460 kr. og præsident-suiten fås for ca. 950 kr. Se mere på www.ksiaz.walbrzych.pl

For nylig har bookingportalen hotels.com i øvrigt kåret Polen som verdens billigste land,  når det gælder 5-stjernede hoteller.

 

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100183

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100190

 

Fredskirken i Swidnica: 

Godt 30 km fra Wroclaw kan man besøge verdens største baroktempel i træ og en ud af i alt tre fredskirker i Polen. Kirken er optaget på UNESCOS verdens-arvsliste og er både historisk og arkitektonisk interessant. Kirken blev bygget som en følge af 30-årskrigen (1618-48), og efter pres fra bl.a. svenske protestanter i Polen. Et krav var dog, at kirken skulle ligge udenfor bymuren og kun måtte opføres i i træ – helt uden brug af metal-søm. Hele kirken er derfor samlet med store træ-nagler, og inde i selve kirkerummet er loftet domineret af vidunderlige malerier. Fredskirken i Swidnica er stadig i brug og kan besøges fra april til oktober, man-lør mellem kl 9 og kl. 16. Søndag fra kl. 11.30 – 18. Der går offentlig bus fra Wroclaw flere gange dagligt. Spørg på turistkontoret, som ligger på markedspladsen i den gamle by: Rynek 14, åbent dagligt fra kl. 9 til kl. 21. www.wroclaw-info.pl

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100112

En weekend i Wroclaw kan byde på underholdning for enhver smag.

 

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100122

Wroclaws fine rådhus er kendt over hele Polen

 

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100110

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100375

Øl-kælderen Piwnica Swidnicka er et af byens gode jazz-steder.

 

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100381

På markedspladsen Rynek er der dømt “pariser-stemning” med kunstmalere og gade-musikanter

 

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100346

Det nye koncerthus National Music Forum har kostet 110 mio. euro

 

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100352

FET_Rejsereportage_Wroclaw_P1100362

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Nyttige tips og links

SAS flyver direkte fra København til Wroclaw.
www.polennu.dk oplyser om fly-muligheder via Billlund og Malmø. 

Nyttige websider:
Alt om Kulturby-programmet: 
www.wroclaw2016.pl.
Den er på engelsk – klik på ”en” lige nede under fanen ”pl” til højre på websiden.

National Music Forum: 
www.nfm.wroclaw.pl
www.wroclaw-info.pl
www.polennu.dk

Et virkeligt godt og hypermoderne hotel midt i Wroclaws gamle by er Puro Hotel. www.purohotel.pl/wroclaw.
Bl.a. gratis wifi og kaffe døgnet rundt.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….