Hvorfor bliver vi gladere, når foråret kommer?

Når dagene bliver længere, og temperaturen stiger, er det svært ikke at få en særlig optimistisk følelse i kroppen. Det er foråret, der er kommet, og det bringer et løfte om en ny begyndelse, en frisk start og lysere dage med sig. Men hvad betyder dette årstidsskifte for vores mentale sundhed? Er der virkelig noget ved foråret, der gør os gladere, mere motiverede og mere modstandsdygtige? For at undersøge disse spørgsmål har vi henvendt os til Anne Lyngsholm, der har mere end 10 års erfaring som psykoterapeut og life coach.

Først og fremmest handler det hele om vores nervesystem og neurohormonerne, som vi kan skrue op og ned for.

”Jeg arbejder meget med det neuroaffektive, hvor psykologien bliver kombineret med hjerneforskning. Her er det bevist, hvor meget betydning påvirkninger udefra har på vores hjerner,” fortæller Anne. Det sanseboom, vi oplever i foråret, hvor alle vores sanser kommer i spil, sætter skub i alle de gode hormonstoffer som oxytocin og serotonin. Duftene, farverne, varmen, lyset og lydene spiller alt sammen ind.

Det er samtidig vigtigt, at vi har en god balance mellem vores parasympatiske nervesystem, som får kroppen til at slappe af, og det sympatiske nervesystem, som gør os handlekraftige. Den balance opstår helt naturligt, når foråret kommer, forklarer Anne.

”Det hele bygger i bund og grund på håb. Foråret giver os håb, og håbet er en sindssyg stærk kraft. Vi slapper af, fordi vi er kommet igennem den tunge vinter, og vi bliver handlekraftige, fordi alting spirer udenfor, og de lyse dage giver os mere energi. Håbet bliver skabt, fordi vi er kommet igennem og endda kan se, at selv det mest runkne blomsterløg er begyndt at spire. Det giver livslyst.”

De længere dage og varmere temperaturer giver os lyst til at gå ud i naturen, og foråret symboliserer i det hele taget liv. Det kalder på aktivitet, og samtidig har vi også lyst og overskud til at være mere sociale.

Lyset er essentielt

”Det handler også om biokemi og vitalitet. Rent instinktivt tænker vi, at nu har årshjulet nået et vendepunkt, fordi vi ser verden spire omkring os. Men faktisk betyder farven i lyset også noget for vores autonome nervesystem og går direkte ind og påvirker hypotalamus og regulerer dopaminniveauet i vores hjerner,” siger Anne.

Det varme lys om morgenen og aftenen, som vi ofte oplever om foråret, fordi vi står op med solen og også oplever solnedgangen, stimulerer vores parasympatiske nervesystem og giver os en følelse af ro og afslapning. Faktisk er det varme morgenlys depressionsdæmpende og en god måde at starte dagen på. Når dagen så gryr med sit blålige, kolde lys, bliver vores sympatiske nervesystem stimuleret og giver os masser af energi til at handle og være aktive. Om morgenen skal der altså langsomt skiftes fra det varme til det blå lys, så vi kommer op og i gang. Forårets blandede lys er derfor den perfekte kombination ud over, at solen giver os masser af D-vitamin.”

Anne råder, til at man forsøger at brede foråret ud over hele året, og her spiller især sanserne ind. I vinterperioden skal vi måske forkæle vores sanser lidt ekstra med farver i hjemmet, blomster, lækker og smuk mad, musik, kunst og kultur eller give sanserne et skud glæde ved hjælp af vinterbadning og sauna.

”På den måde kan vi snyde foråret frem på samme måde, som vi fremelsker en hyacint til at spire allerede til nytår. Vi kan i det hele taget bruge vores fantasi til at forestille os, at vi for eksempel er på en smuk blomstereng,” slutter Anne af.

Men lige nu er foråret derude, og vi behøver ikke snyde, men i stedet suge det til os med alle vores sanser.

Anne Lyngsholm er psykoterapeut og life coach.

 

OBS: Det er helt almindeligt, at foråret ikke virker ens på alle. Derfor er der ikke noget galt i, hvis ikke man føler energien. Her kan mange andre ting spille ind såsom livskriser forbundet med årstiden eller kronisk depression. Dog kan foråret stadig give lidt ekstra lys i hverdagen.