Forfatterens fem favoritter 

Sara Blædel er aktuel med sin nye roman ’Elins død’ – 12 bind i serien om politiefterforskeren Louise Rick, der denne gang sendes til den lille ø Aarø ved Haderslev, hvor hun sammen med politiets rejseenhed P13 skal efterforske en drukneulykke. Liebhaverboligen har bedt forfatteren dele fem særlige oplevelser, der har rørt, glædet og givet minder for livet.

En film, der altid får mig til at græde?

”Jeg kan ikke se klassikeren Fried Green Tomatoes fra 1991 uden tårerne får frit løb. Jeg elsker den film og har set den masser af gange. Det er stemningen og den måde, der bliver klippet imellem scenerne fra fortiden i 1920’ernes Alabama til nutiden, hvor den gamle dame Evelyn på plejehjemmet begynder at fortælle den yngre husmor Ninny om sin fortid – særligt om venskabet mellem de to unge kvinder Idgie og Ruth, som sammen driver The Whistle Stop Café. Gennem historierne fra Evelyns liv dannes et nært venskab mellem de to kvinder, der inspirerer Ninny til at ændre sit liv. Min yndlingsscene er bee charmer-scenen, hvor Idgie stikker en bar arm ind i et hult træ og henter honning ud, mens bierne summer omkring hende – uden at stikke hende, mens Idgie ser måbende til.”

En rejse, jeg aldrig vil glemme?

”Det var uden tvivl, da min søn Adam og jeg var på en tre måneder lang road trip i USA. Adam var 11 år dengang, og vi kørte fra Seattle i den nordvestlige del af USA ned til San Diego i det sydlige Californien og rundede af med en hel måned på Hawaii. I begyndelsen ville jeg hele tiden videre, men efterhånden gik det op for mig, at det handlede om at være lige der, hvor vi nu var. Dagene blev sjældent, som vi havde planlagt det, men så skete der noget andet. Det var en god læring for mig, og det der med at få den oplevelse sammen var en kæmpe gave. Det er noget, vi altid vil have med os.”

En kulturoplevelse, der åbnede mine øjne?

”Min mor, Annegrethe Nissen, var skuespiller. Hun lavede blandt andet en masse børneteater, som jeg for det meste bare syntes var megapinligt, som barn, forholder man sig sjældent rigtigt til ens forældres profession. Det var bare et arbejde, som hun havde. Som 14-årig så jeg hende for første gang på scenen i et stykke, der hed ’Ventetid’ på Allé Scenen i 1978, og et var nok første gang, jeg forstod det meningsfulde i hendes arbejde. For det første havde jeg fået en alder, hvor jeg forstod stykket, og for det andet brændte hun igennem, og det gik op for mig, hvor meget hun elskede at fortælle historier. Den glæde har jeg arvet fra hende.”

Et måltid, der varmede mig?

”Jeg begyndte først at stå på ski i en ret sen alder. Jeg tror Adam var omkring 4 år, da jeg fik et par ski under fødderne for første gang. Vi var sammen men nogle venner oppe i fjeldet i Norge og var taget ud allerede fra morgenstunden med rygsækken pakket med madpakker og termoflasker. Det var sådan en smuk, klar solskinsdag, hvor frosten hang i træerne, og kulden stod ud i røg, når ånden ramte den kolde luft. Jeg var nærmest euforisk over, det var lykkedes mig at følge med de andre og komme ned ad bakkerne, og jeg husker tydeligt glæden ved at sidde der, trætte og udmattede, midt i snelandskabet og åbne boksene og spise spaghetti bolognese og drikke rødvin. Det var ikke et fint måltid, men der i kulden med forfrosne fingre og tæer og masser af kilometer i benene, var det det mest velgørende måltid, jeg nogensinde har spist. Det var i øvrigt på den tur, jeg fik min første ide til en krimi.”

Et museumsbesøg, der rørte mig?

”Som barn tog min mormor mig ofte med på Zoologisk Museum. Jeg elskede at komme der og fra det øjeblik, jeg trådte ind, synes jeg, luften sitrede af historie. Det var samme rutine ved hvert besøg; at sidde og se de samme film, som jeg troligt så fra start til slut, at stå og beundre det store dinosaurskelet, sidde sammen med andre børn og tegne og til slut at vælge lige præcis det lille fossil i museumsbutikken, jeg havde lyst til. Det var spændende hver gang. Da min søn Adam var lille, blev det min mor, der tog ham med derhen. Han elskede det også.”

Fem heldige læsere kan vinde Sara Blædels aktuelle bog “Elins død” ved at gå ind under konkurrencer og svare på følgende spørgsmål: Hvad hedder politiefterforskeren i Sara Blædels romanserie?