Forfatterens fem favoritter!

Michael Holbek er journalist og har skrevet over 15 bøger blandt andet om Stig Elling, keld og Hilda Heick og Linse Kessler. Lige nu er han aktuelt med sin debutroman ’Strøm’, der fortæller en håndværkerfamilies historie i 1960’erne, 70’erne og 80’erne, og handler om drømme, kærlighed, kriminalitet og almindelig mislykkethed.

Et sted, jeg vil elske for altid

I al slags vejr, morgen, middag, aften og nat, er Nørrebro Station i Københavns Nordvestkvarter det sted, jeg elsker allermest i byen. Fra 2012 og otte år frem boede jeg lige ved siden af stationen, og det var som at komme hjem til min ungdoms Nørrebro i 80’erne. Råt, skramlet, højlydt, storby-charmerende og med sit helt særegne pulsslag. Omgivet og gennemstrømmet af et utroligt leben, tungemål fra hele verden, børn, unge, gamle, smarte, lasede, hjemløse, bedsteborgere og banditter. Udover at være en arkitektonisk perle har den noget berlinsk metropol over sig, noget både magisk og mystisk. Lige nu går det hurtigt med gentrificeringen: metroen er åbnet, graffitien fjernet, og pladserne rundt om stationen byfornyes. Men den smukke højbanebygning trækker stadig magnetisk i mig med alle ankomsten og udrejselængslens løfter.

Et måltid, der åbner mit hjerte

Jeg er et madøre, nærmest altspisende, både kød og vegetar. Jeg elsker også at lave mad, og det er noget, jeg slapper af med. Min yndlingsting er et frokostbord med sild og øl og snaps. Helst en velmodnet kryddersild. Min kæreste og jeg går gerne på en af Københavns mange gedigne frokostrestauranter, men vi gør det også hjemme og i sommerhuset. Et godt måltid er altid en social ting, et rum, man åbner en samtale med. Og frokosten er perfekt til det. Den har en afslappethed og en langsommelighed i sig, som fremkalder uventede samtaler, hvad enten de er dødsensalvorlige, dybe, afsøgende eller letbenede og fulde af humor. Og lige præcis dér må man gerne smide om sig med klichéer a la: ’Nå, skal den sild ikke snart svømme?’ Sådan noget elsker jeg.

En kunstner, som åbnede mine øjne

Jeg kan godt lide at gå på kunstudstillinger, og for ca. fem år siden så jeg på Galleri Kant Peter Ravns soloshow His Own Fall og forelskede mig på stedet i udstillingens signaturbillede It Was His Own Fall. Jeg er ikke fra et hjem med kunst og havde aldrig tænkt på mig selv som én, der ville bruge så mange penge på et ægte maleri. Men jeg vidste bare, at jeg måtte have det værk. Det talte lige ind i et tema, som min roman Strøm også behandler: Mænd i frit fald. Peters univers er mænd i jakkesæt, og min romans mænd er håndværkere, men det ufrivillige fald – i status, i tilværelsen, i selvforståelsen – er af samme karakter. Og han skildrer det i samme tone, som jeg gør i min bog: både foruroligende og morsomt. Siden har jeg købt andre værker af andre kunstnere. Det er ikke trangen til at eje dem, mere lykkelig taknemmelighed over at kunne se på dem i et nyt lys hver dag. Peter Ravns kunst kan løbende ses på: gallerikant.dk

En rejse, jeg aldrig vil glemme

I 2018 var jeg på skriveophold i Marrakech, hvor jeg begyndte på min roman Strøm. Det var første gang, jeg var der, og jeg blev blæst helt bagover af farverne og lugtene og lydene i byen. Det var som at være i en meget eksotisk boble. Jeg arbejdede koncentreret, gik ture, arbejdede igen, og om aftenen gik jeg ud igen og nød et glas vin i solnedgangen til muezzinernes mangestrubede kalden. De mange indtryk forstyrrede ikke mit arbejde, men byens overvældende sanselighed gav mig direkte adgang til mine egne sanser og dermed min erindring, som var det, jeg skrev på. Det var 14 dages tilstand af barnlig lykke og strømmende skrift. En virkelig smuk og exotic by, jeg gerne vil tilbage til.

En kunstform, jeg vender tilbage til

Jeg går en hel del i teatret. Jeg er vild med at opleve rigtige mennesker på scenen, at det er noget, vi er sammen om her og nu, skuespillere og publikum. Senest så jeg dramatikeren Christian Lollikes radikale og hylende morsomme version af Holbergs Erasmus Montanus på Aarhus Teater. Den blev i 2017 Reumert-kåret som Årets Forestilling og er siden blev genopsat, bl.a. her i efteråret, og det er en af de fedeste teateroplevelser, jeg har haft ever. Der foregår sindssygt mange spændende ting i teatret i de her år. Der bliver leget med scenerum, udviklet nye og vedkommende historier, eksperimenteret med fortælle- og genreformater. I den aktuelle sæson er der SÅ mange ting, jeg har lyst til at se, og jeg kan kun anbefale selv at tjekke det ud.

Fem heldige læsere kan vinde Michael Holbeks aktuelle bog “Strøm” ved at gå ind under konkurrencer!