Ufarlig sol i den mørke sol: Brun helt uden sol

, ,

Er du ikke vild med solarier, og er der ikke umiddelbart udsigt til sol- eller sneferie, kan det sagtens lade sig gøre at få farve om vinteren alligevel. Og det helt uden at være under indflydelse af solens mere skadelige sider.

Kuløren kan sprøjtes på

En oplagt mulighed, som også kan bruges før man skal trække i ærmeløse brude-, konfirmations- eller selskabskjoler, er spraytan med airbrush på en professionel klinik, som findes i mange større byer. Det tager et kvarter, hvor man står i en kabine eventuelt iført bikini. Det er optimalt at blive sprayet et par dage før, man skal ”bruge” sit solbrændte look. Tonen, som fremhæver den personlige hudfarve, aftales på forhånd. Den kan smitte af på sengetøj og lyst tøj men går af i vask. Man bør ikke bade før tidligst seks timer efter behandlingen og ikke bruge bodylotion og for meget foundation. Behandlingen, som typisk koster små 300 kr. pr. gang men fås billigere blandt andet med klippekortordninger, kan gentages så ofte man vil og farven eventuelt forlænges med self-tan-spray til et par hundrede kr. for en flaske.

DHA er det aktive stof i de fleste spraytanvæsker. Det er udvundet af sukkerroer, sukkerrør og druer og er et kulhydrat lige som stoffet i selvbruner til hjemmebrug. Der er mørk bronzefarve i den farvefremkaldende væske, så medarbejderen kan se, hvor der er sprayet. Den rigtige kulør dannes dog først efter et par timer. Det sker på grund af en kemisk reaktion, når spray kommer i forbindelse med aminosyrer i huden. Så dannes de brune pigmenter i huden kaldet melanoid, og hudens kulør ser ud som efter naturlig sol.

www.tanninggentofte.dk


Professionel spraytan bruges typisk i vinterhalvåret og til særlige lejligheder som fest og bryllup. Farven forsvinder langsomt og kan fornyes så ofte man vil.

Bruner til hjemmebrug

Salget af selvbruner er steget gennem årtierne især efter fokus på solens skadelige stråler med UV-lys og risiko for udvikling af hudkræft. Også her bruges stoffet DHA, som hjælper til udvikling af mørkere hud. Stoffet reagerer på keratin i huden og medfører pigmenteringen, så man bliver brun. Selvbruner fås som creme, mousse m.m. hos materialist, parfumeri eller netbutik, hvor der medfølger anvisning på, hvordan det bruges og fordeles.


Selvbruner kan købes hos materialist eller på nettet og ordnes med lidt snilde derhjemme. Produktet reagerer på keratin i huden, som tager farve.

Gulerødder i tabletform

Visse fødevarer og kosttilskud siges at kunne hjælpe til at udvikle en mørkere kulør. Det skyldes antioxidanten beta-karoten fra visse grøntsager og frugter, først og fremmest gulerødder men også tomater. De kan give en mørkere eller snarere gul-orange hud i længere tid. Gulerødder er harmløse og endda sunde, men den gyldne hud kræver så store mængder, at det ikke er muligt at indtage uden at stjæle pladsen fra andre nødvendige fødevarer. Farven kan være langtidsholdbar men forsvinder, når gulerødderne droppes. Smartere er det at tage kosttilskud i tabletform, som indeholder beta-karoten, som dog bør tages efter forskrifterne og ikke overdrives.  De kosttilskud købes hos materialist, velassorteret supermarked eller på nettet.

Da det for de fleste vil være umuligt at spise gulerødder i så store mængder, at de bliver ”solbrændte”, er det muligt at ty til kosttilskud i tabletform.