Bryllup uden kirke og rådhus

Flere par vælger at blive gift romantiske steder, som betyder noget særligt for dem. Nogen har været på rådhuset først for at få det formelle på plads, andre inviterer giftefoged eller præst ud i det grønne.

FET_BryllupUdenKirke__Q4V7422

 

 

 

Gennem sin 16 år lange karriere har fotograf Mark Thyrring, Frederiksberg, oplevet at danske pars bryllupper fjerner sig mere og mere fra de traditionelle. Højtidelighederne foregår langt fra altid i kirke eller på rådhus men er rykket andre steder hen. Et stigende antal par lægger afstand til det gængse og lader sig vie langt væk fra de kendte institutioner. I stedet er det blevet populært at vælge ceremoni eller event på parrets egen måde på håndplukkede steder og med rammer og omstændigheder, man selv vælger.

”Det kan være på en bjergtop i Canada, på et slot i Frankrig, på kanalrundfart i Københavns havn, på Bali, i parrets sommerhus eller på en plet i skoven, som har betydet noget særligt. Men det kan også være i egen have med pavillon og rød løber, selv om det danske vejr jo er lunefuldt,” lyder det fra Mark Thyrring, som har været vidne til og fotograferet alle de nævnte steder og flere til.

Vielserne kan forrettes af en præst eller en giftefoged, der også indimellem må søge om lov til at vie par i andre kommuner end hjemkommunen. Men det sker også, at parret for længst har været på rådhuset og fået det formelle og juridiske på plads, før de holder bryllup for familie og venner.

Herefter kan en veninde, en bryllupsarrangør eller en anden ”civil” agere giftefoged efter devisen  ”hellere personligt end højtideligt”.

Smukke pletter

I Gentofte Kommune er borgmesteren og flere medlemmer af kommunalbestyrelsen aktive som giftefogeder uden at få ekstra honorar for det.

En af dem er socialdemokraten Anne Hjorth, som finder reglerne for, hvor et bryllup kan foregå, yderst fleksible. Og også udenbys borgere – især københavnere – opsøger tit smukke pletter i Gentofte Kommune at blive gift og holde en lille reception på før selve festen:”Hvis en forespørgsel om et bryllupssted blev alt for grænseoverskridende for mig, sagde jeg selv-følgelig nej. Men det har hidtil ikke været nødvendigt, da ingen til dato har bedt om at blive gift i en helikopter, under vandet eller lignende,” siger Anne Hjorth, som typisk bliver sendt til Charlottenlund Fort eller i Charlottenlund Slotspark som giftefoged.

Fotograf Jens Rosenfeldt, Gentofte, har blandt sine kunder haft flere brudepar, som bestiller ham til fantasifulde lokaliteter for deres bryllup. Det kan være på Hegnslund ved Strandvejen, et gods på Sydsjælland og andre steder, der opfattes som romantiske og anderledes. Ofte har der været en tredje part involveret i brylluppet, som for eksempel firmaet Livsceremonier, der tilbyder et personligt bryllup uden for Folkekirken. Herfra siger ceremonileder Ane Christensen:

”Vores ritual handler om kærlighed, ikke religion. 75 procent af vore kunder vælger at blive gift på slotte, herregårde, kroer og restauranter.

De øvrige 25 procent vil gerne giftes i parker, på toppen af en høj, i en skov, på Norgesbåden eller lignende steder. Stort set intet er umuligt bortset fra måske lige ekstremsport med fare for liv og helbred. Nogle af parrene har allerede været på rådhuset, mens andre kommer med en kommunal giftefoged”.

 

FET_BryllupUdenKirke_Italien_ceremoni_bjergside_kirke

FET_BryllupUdenKirke_Italien_couple

Italien, bjergsidekirke Et ungt par blev gift i en italiensk bjergsidekirke og siden hos brudens familie i Indien. 

 

FET_BryllupUdenKirke_Næsbyholm-(2)

FET_BryllupUdenKirke_Næsbyholm

FET_BryllupUdenKirke_Næsbyholm-(3)

Næsbyholm Slot
En slotshave som Næsbyholm på Midtsjælland kan også være en smuk ramme om en borgerlig vielse i samarbejde med bryllupsarrangører. 

 

FET_BryllupUdenKirke_CA

FET_BryllupUdenKirke_CA-(3)

FET_BryllupUdenKirke_CA-(2)

Canada, bjergtop
Et par blev gift på et bjerg i Canada af brudens veninde. Senere fulgte et kirkebryllup alene med vidner. Hængebroen var symbol på at finde sikkerhed med gommen på den anden side. En fransk kvinde sang en sang, skrevet til lejligheden.