Sådan holder du fast i dit vegetariske nytårsforsæt

Det nye år giver mange danskere anledning til at lægge deres vaner om. Flere og flere får øjnene op for fordelene ved en vegetarisk kost, men selvom intentionerne er gode, kan det være svært at lave om på sine vaner. Derfor kommer ekspert Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan med fire gode råd, som skal få dit vegetariske nytårsforsæt til at holde ved.

Vi har nok alle sammen prøvet at lave et nytårsforsæt, som ikke holder meget længere end februar. Det kan være svært at fastholde motivationen. Men spørger du Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, som er gastronomisk chef hos HelloFresh, så handler det om, at man skal gøre det nemt for sig selv:

“Hvis et nytårsforsæt skal holde ved, skal der tænkes langsigtet – der findes ingen “quick fixes”. Derfor bliver man også nødt til at gå til det med en organiseret tilgang. Hos HelloFresh vil vi gerne hjælpe danskerne med at efterleve deres vegetariske nytårsforsæt, og derfor har vi udviklet fire gode råd.”

1. Sæt et specifikt mål

“Jeg vil gerne spise mere vegetarisk” er et meget uspecifikt mål – og derfor er det også svært at opnå. Hvis ikke du opsætter nogle konkrete målsætninger for dit nytårsforsæt, så bliver det svært at holde dig selv ansvarlig. Derfor bliver du nødt til at have specifikke målsætninger, som du nemt kan måle på. Et bedre mål kunne derfor hedde: “Jeg vil spise vegetarisk mindst to gange om ugen.”

2. Sæt et realistisk mål

En klassisk fejltagelse er at sigte for højt til at starte med, hvilket gør nytårsforsættet virkelig svært at holde i længden. Hvis vaner skal holde ved, skal de også kunne give mening i praksis – sæt derfor et nytårsforsæt, som kan passe til din hverdag og din hverdagskost.

3. Lav en plan

Du kan hjælpe dig selv ved at planlægge, hvilke dage du vil spise vegetarisk, hvornår der skal handles ind til det, og hvad menuen skal bestå af. Du kan med fordel sidde søndag aften og planlægge den kommende uge. Når vi bliver pressede, har vi det med at falde tilbage i vores gamle vaner, og derfor skal du gøre dine nye kostvaner så holdbare som muligt.

4. Forny dine klassikere

Det kan hurtigt virke uoverskueligt at starte på en vegetarisk kost, fordi man ikke kender så mange vegetariske retter. Du kan sagtens holde fast i dine yndlingsretter ved blot at udskifte kødet med plantebaserede alternativer. Fødevarer som linser, kikærter, tofu eller bønner vil tit være et glimrende supplement, da de har et højt proteinindhold, og kan tilberedes på flere måder. Hvis du eksempelvis elsker en god omgang bolognese, så skift bare hakket oksekød ud med linser. En anden god måde at lære de mange lækre vegetarisk retter og alternativer at kende er, at prøve en vegetarisk måltidskasse, som tilbyder inspiration til nye retter og samtidigt sikrer, at du får en sund og varieret kost.