Rigtig Rosé

Indrømmet. Vinstyrke2 har en svaghed for de pink flasker, når først sæsonen sætter ind. Niveauet er højt på de testede vine, og vi kommer ikke udenom, at Frankrig er i førersædet, når det gælder ægte kvalitets-rosé.


Château Grand Escalion, Amoureuse 2021, Gabriel Meffre, Costières de Nîmes
Pris: 100 kr. (v/ 6 fl.)

* * * *

Fesent løgskalfarvet i glasset og i næsen parfumeret med aromaer af banan og grøn melonskal. Samme noter finder du i smagen med tilføjelse af en smule røde bær og cantaloup melon. Sødmen er svag, men mærkbar og blender fint ind i den mineralske og citrussyrlige afslutning. Et glimrende glas, som vil gå rigtig godt til lette salater – gerne iblandet frugt.
www.holtevinlager.dk

 


Château Henri Bonnaud 2021, Palette

Pris: 225 kr. (v/ 2 fl.)

* * * * *

Fra det minimale distrikt Palette kommer denne rosé-darling, der er skruet sammen, som kun de kan gøre det i Provence. Lad dig ikke snyde af duften: Let grapet med et ferskt og mineralsk islæt og udpræget grønlige toner samt en snert af hvid fersken. Vinen udfolder sig markant i munden, hvor du får en behagelig, parfumeret sødme og delikate noter af fersken og hindbær. Blød og behersket i syren og alt i alt en skøn ledsager til charcuteri eller nypillede rejser.
www.eriksorensenvin.dk

 


Peyrassol, Les Commandeurs 2021, Côtes de Provence

Pris: 129,95 kr.

* * * * *

Indbegrebet af en solmoden, saftig provence-rosé. Fine ferskennoter i duften, lidt ribs og en svagt grønlig tone. I munden frisk, luftig og behagelig med en let sødme. Vinen har et let tropisk anstrøg og nuancer af fersken og melon understøttet af en fin citrussyre. Ganske velkomponeret rosé, som er god at drikke i mange sammenhænge – både uden mad eller til lette retter.
Meny, Kvickly og SuperBrugsen

 


Le Rosé Bleu, For Havet 2021, Les Maîtres Vignerons de la Presqu’ile de Saint-Tropez, Méditerranée

Pris: 99,95 kr. (v/ 6 fl.)

* * * *

Drikke du denne vin, bidrager du til et godt formål: Kampen mod plastaffald i de danske have. For hver solgt flaske sender forhandleren en tier videre til projektet STRANDET, der indsamler plastik langs Vestkysten. At vinen så samtidig er værd at hælde i glasset, gør initiativet endnu mere attraktivt. Frisk og indbydende duft af honningblomst, fersken og granatæble. Let og frugtig mund med nogen sødme og nydelige noter af fersken, hindbær og citrus. Flygtig, men lever fint op til det, de fleste forventer af en sommer-rosé.
www.philipsonwine.com

 


Chateau Roubine, Premium 2021, Cru Classé, Côtes de Provence

Pris: 179 kr.

* * * * *

Roubine er topproducent i rosé-segmentet, og det mærkes overbevisende i denne udgave, der sidder lige i skabet. Duften har lækre jordbærtoner og fine aromaer af gul fersken, citrus og lidt kølige grønne urter. Smagen kører på de finere nuancer. Indledningsvis let vandig, men den vokser i munden, og gradvis melder sig noter af moden fersken, melon og papaja – det hele i et behersket udtryk, der gør, at vinen virker let til bens og uimodståeligt tørstslukkende. Elegant!
www.vinslottet.dk

 


La Réserve Saint Dominique, Centifolia 2021, Mediterranee

Pris: 75 kr. (v/ 6 fl.)

* * * *

Sødmefuld melonduft med en snert af hindbær og lidt orangearomaer i de nedre lag. Varm og sødlig frugt i smagen. Noter af bærsaft og citrus – og tilpas dybde. Ikke stor rosé, men behagelig og blød. Drik den solo eller til røde skaldyr – f.eks. friskpillede rejer. Vinen klarer såmænd også en gang rejer stegt i olie og hvidløg.
www.jyskvin.dk

 


Amirault, Rosé d’Équinoxe 2020, Bourgeuil

Pris: 135 kr.

* * * * *

Ren cabernet franc-rosé er et sjældent syn, men denne smukt løgskalfarvede udgave fra Loire sætter en tyk streg under druens kapacitet også i den lyserøde genre. Rustik og staldduftende med svage røde bærnoter og lidt grønt i bunden. Smagsmæssigt er det dog en helt anden historie: Laber, fed ferskenfrugt, abrikos og en anelse orange. Fin syre og god dybde – uden at bevæge sig for meget i retning af rødvin. Jeg må bare konstatere, at når Amirault laver vin, går det aldrig galt.

www.bichel.dk

 


Château Minuty 281, 2020, Côtes de Provence

Pris: 499 kr.

* * * * *

Flagskibet fra eksklusive Minuty nær Saint-Tropez er denne 281. Tallet refererer til flaskens blå farve (nr. 281 på Pantone-farveskalen). En absolut delikate sag, der i duften har afdæmpede aromaer af vandmelon, hvid fersken, rosenvand og litchi. Vinen blomstrer op i munden, og der kommer mere knald på sødmen og ferskennoterne suppleret af lidt grape, mandarin og papaja. Quelle élégance! fristes jeg til at udbryde. Giv mig en lystyacht i Middelhavet, og jeg vil nyde at sidde og nippe til denne rosé på soldækket.

www.hjhansen-vin.dk