Nuancer af PINK

Sæsonen for indtagelse af rosévin er lige på nippet til at bryde ud i det ganske land. Vi svælger i forskellige nuancer af pink på caféer, i vores haver og parker, og vi fejrer det klare forårslys med den fashionable kunst, det er at drikke årets første rosévine. Hvilke vine falder egentlig i din smag, for er en rosé bare en rosé?

 

FET_RoséWine15

 

Lige præcis hvilken rosé, der falder i din smag, kan du teste på lørdag den 13. april mellem kl. 12 og 14, når Frederiksberg Vinhandel inviterer på vinsmagning. Det foregår på Frederiksberg Allé 25, og smagningen er gratis ved køb af minimum to flasker. Ellers koster det 70 kroner, og du behøver ikke at tilmelde dig.

De fleste vinsnobber vil nok mene at rosé ikke er ægte vin, men kære læser, lyt ikke til dem, for de senere år er der flere og flere vinmagere, der er begyndt at tage rosé-diciplinen alvorligt. Hvis du har valgt din vinhandler med omhu, er der derfor stor sandsynlighed for, at der er masser af de velsmagende pink dråber på hylderne. Dråber der udtrykker det vi så gerne vil smage på her om foråret, nemlig friskhed med en forventning om sommernætter, friske jordbær og hygge i det fri.

Rosévin har vel egentlig sjældent været tænkt som andet end noget man skulle drikke i varmen, når de almindelige røde bliver lidt for tunge. Roséernes moderland ligger i Provence og i det nordlige Spanien, hvor retterne dufter af fisk, brød og vilde krydderurter. Altså et sted hvor livet leves let og uhøjtideligt. Et dejligt sted, men også et sted der hvert år bliver fyldt med turister der tørster efter rosé og lette fiskeretter. Denne cocktail a masseturisme kombineret med sol og sommer kan ofte bevirke at kvaliteten kommer til at halte, da efterspørgslen for vinbønderne kan synes uendelig. Heldigvis er vine med de smukke pink nuancer ikke alene et fransk eller spansk anliggende. Der laves vine i denne genre over hele kloden, og selvom der er langt mellem snapsene, er det muligt at finde fantastiske rosévine alle steder. Med andre ord, jagter man sin rosé længe nok, kan man finde vine, der til fulde lever op til smukke røde og hvide letlevende vine, og som giver skønne forårsfornemmelser i hele kroppen.

Hvad er så en god rosé ?
Den rosé Morten Wulff, indehaver af Frederiksberg Vinhandel, definerer som god, skal have en fylde, der ligger nøjagtig mellem en frisk hvidvin og en let rødvin.

“Den skal være subtil, men alligevel kompleks i sit udtryk. Den lyserøde farve skal være udgangspunktet for duft og smags-associationen, der skal ligge i spektret fra røde bær som hindbær, ribs og granatæble til modne røde spiseæbler. Måske er det vigtigste af alt, at roséen har syre nok til at balancere frugtfylden, og hvis den så oven i købet kan præstere på det mineralske område, er det et stort ekstra plus. Normalt tillægger jeg ikke farven i vin den store betydning, men lige i rosévine er den altafgørende for oplevelsen. Vinen skal være smuk og danne sensuelle lyskrystaller. Rosévine kommer for det meste fra tyndskallede druer. I disse vine ligger farven mellem kødet på en pomelofrugt og rarbarbergrød, men farven er naturligvis en smagssag. Jeg kan også bedst lide at vinene ikke bliver for aromatiske.”

‘Hvordan laver man rosé ?
“Nogle tror at man laver rosé ved at blande hvid og rød, og det vil helt sikkert også give en vin med en rosé farve, men det er altså ikke på den måde man laver rosévin. Der er 2 fremherskende metoder at lave vinen på, hvor den ene går ud på at lade mosten have kontakt med drueskallerne fra blå druer i et forholdsvis kort stykke tid. Jo kortere jo lysere vin. Ved den anden metode presses saften direkte fra de røde druer, hvilket giver lyse og friske vine.

Når man drikker rosé, skal den drikkes frisk. Der er ikke noget gemmepotentiale i vinen, så du skal sørge for at du drikker vinen i den seneste årgang, til nøds fra årgangen før. Det vil sige, at de vine der er gode nu er fra 2017 og 2018. Desuden er det også vigtigt at huske, at rosé også kan drikkes med bobler. Lige på det område mener jeg at de pink Cava’er er de mest interessante. Dels har de en bedre frugtfylde end kusinerne fra Champagne, og dels passer prisen meget bedre til denne type vin, der efter min mening aldrig må koste mere end omkring 200 kroner pr. flaske.”

Rosé er forår og sommer. Det er lette bomuldskjoler og shorts. Det er børnene der leger i naturen mens de voksne der hygger sig – f.eks med en flaske rosé.

 

Frederiksberg Vinhandel har smagninger hver lørdag og holder også vinskoler hvor deltagerne bliver til et systematisk smagesystem der vil gøre dem til dygtigere vinsmagere.
Se mere her!