Sæt krydderi på sundheden

Krydderier, der giver smag til enhver ret og tilmed gavner dig.

 

FET_Krydderier_Gense_499DKK

 

Sort peber, booster stofskiftet

Peber er essentielt i næsten enhver ret og smager maden i forvejen ikke af så meget, så drysser vi med glæde peber på fra kværnen. Faktisk er peber det krydderi i hele verden, som anvendes i størst mængder i madlavningen. Det sorte peber er både skarpt i smag- en, en lille smule træagtig og samtidig stærkt. Det er slet ikke skidt at anvende peber i maden, da det kan booste stofskiftet med op til 8 procent, det virker godt på fordøjelsen og hjælper kroppen evne til at optage ernæring. Så har du ikke allerede en peberkværn, så er det bare afsted.

 

FET_Krydderier_Hvidløg

 

Hvidløg, forebygger hjertesygdomme

Det hvide løg, som faktisk er en grøntsag, bliver brugt til utroligt mange retter og stammer oprindeligt fra middelhavskøkkenet. Det er faktisk en svovlholdig olie, der giver hvidløget sin karakteristiske smag og du skal passe på ikke at brune det for meget på panden, for så bliver smagen hurtigt bitter. Du kan bruge hvidløg til stort set alt, hvor du vil have en karakteristisk smag frem og det smager også godt rørt i smør eller i olie på pizzaen. Hvidløgets gode egenskaber får du kun fra det friske løg, men du kan stadig få den gode smag fra de tørrede varianter. Løget er godt mod både hjertesygdomme og infektioner og den gode virkning kommer, ved at hvidløget snittes, presses eller knuses.

 

FET_Krydderier_Oregano_2

 

Oregano, god for fordøjelsen

Oreganoen har en let bitter smag og karakteristisk duft. Den er god til at pifte retter med tomat op, som for eksempel bolognese og lasagne, men er også et hit oven på pizza og frisk i salat. Du kan sagtens købe planten frisk i en potte og lade den indgå i din krydderikasse i køkkenet eller på terrassen om sommeren, men den kan også fungere i en tørret variant. Den er ofte brugt i det italienske, græske og tyrkiske køkken. Udover at smage godt, så er krydderurten rig på antioxidanter og K-vitamin, og har en bakteriedræbende effekt, styrker immunforsvaret samt har en positiv effekt på fordøjelsen.

 

FET_Krydderier_persille_2

 

Persille, giver frisk ånde

Den karakteristiske grønne plante er en af de mest brugte i det traditionelle nordiske køkken. Den bruges i både saucer – her mest kendt persillesaucen – farsretter, supper og sammenkogte retter og hvis bare du holder jorden fugtig, står den godt og længe i en potte i din vindueskarm. Den giver frisk ånde, modvirker nyresten og indeholder både C-vitamin, provitamin A samt jern.

 

FET_Krydderier_Cayenne

 

Cayennepeber, sætter gang i forbrændingen

Det stærke krydderi er udvundet af chilifrugten Cayenne og ligner en mørk paprika. Faktisk var cayennepeber en af de første eksotiske krydderier, der kom til Norden efter 2. Verdens- krig og den er god i for eksempel gullasch og supper, men kan i princippet bruges til alt, hvor smagen skal peppes lidt op. Samtidig har den et væld af gavnlige virkninger. Den sætter gang i forbrændingen, hjælper med at holde cravings i kontrol og øger blodgennemstrømningen, styrker kredsløbet samt lindrer gigtsmerter.
Derudover får du både C-vitamin og E-vitamin fra det stærke krydderi.