Sundhed på bloggen: Sov dig sundere

,

FET__Sundhedsværkstedet_Liebhaverboligen_Sundhed

Ja, det lyder nemt ikke, men ikke desto mindre er søvn en adfærd, som er med til at påvirke vores tanker og handlinger. Mange af os tænker ikke slet ikke på ”søvnen” som et parameter vi kan skrue på i forhold til vores velbefindende og sundhed, men det er det! Og en øget bevidsthed om dette kan forhåbentlig gøres os bedre til at prioritere den vigtige søvn.

Minuseffekten 

Hvis ikke vi får vores søvn mærker vi effekten. Den manglende søvn skaber for de fleste af os problemer i vores daglige virke. Sover vi ikke nok føler vi os søvnige, demotiverede og får lyst til fødevarer, der er fede og sukkerholdige.  Men hvad bidrager søvnen egentlig med? De fleste af os ville svare, at det er for, at kroppen skal hvile og restituere sig, men flere studier viser dog at sammenhængen mellem søvn og fysisk aktivitet ikke er så overbevisende.  Så der er måske mere til det?

Restitution 

Søvnen gennemløber 5 faser, hvor den sidste fase er den vi kalder REM fasen. Vågner vi i denne fase kan vi for det meste huske vores drømme. Det interessante er, at en fase varer ca. 90 minutter og vi oplever 4-5 cyklusser på en nat. Mellem 3 og 4 fase overgår søvnen til den dybe søvn og det tyder på, at det er dér hjernen bearbejder dagens indtryk, udvikler og restituerer sig.

Du får for lidt! 

For lidt søvn påvirker også vores immunforsvar og evne til at beskytte vores hjerneceller For lidt søvn giver ”tømmermandsagtige” symptomer, hvor hjernen efterlyser salt, fedt og sukker til at genoprette kroppens balance – og søvnunderskuddet påvirker også hjernens hukommelse negativt og evne til at tænke klart.

Så gør noget godt for dig selv! Prioriter din nattesøvn og lad den vare ca. 8 – 9 timer. Søvnen medvirker til, at du kan anvende din hjerne, tænke klart, lære nye ting, opbygge handlekraft, bruge din krop og træffe gode valg … også for sundheden!