Sundhed på bloggen: Granater og Kål

,

Granatæblet er nu lige startet sæson og det lader til at denne frugt bliver mere og mere populær. Frugten, som ud over at have en meget dragende og eventyrlig rød farve, har på en og samme tid en smag af friskhed, sødme og surhed. Og ud over at smage fantastisk har granatæblet også en række sundhedsmæssige fordele, som gør den endnu mere attraktiv.

Granatæblet vokser på busklignende træer, der bliver ca. 5 meter høje. Æblet menes at stamme fra Mellemøsten, men dyrkes i rigt omfang i Middelhavslandende og indgår som en fast bestanddel i utallige retter fra taverna-køkkenet m.m.

Den høje sundhedsværdi i granatæblet skyldes især et højt indhold af mineraler, som er livsvigtigt for et godt helbred. Mineraler har virkning på immunforsvar, vækst og beskytter kroppens celler mod eks. Kræft. Mangel på mineraler kan føre til knogleskørhed, blodmangel og andre alvorlige sygdomme. Så der kan være god grund til at nyde disse smukke frugter – og anvendelsesmulighederne er mange.

 

SPB oktober 2014 granatæbler WEB

GRANATÆBLECHOCK

Her kommer et par forslag: Du kan anvende dem som drys på yoghurt, i salater (lækre med grønkål og æble), du kan presse dem og blende dem sammen med hindbær, vanilje og banan, du kan bruge saften til at lave sorbet is, tilsætte dem i hummus sammen med aubergine eller du kan lade granaterne indgå i en relish sammen med rødløg og tomat.

 

SPB oktober 2014 lækker salat WEB

Granatæblerne holder sig bedst på køl ca. 1-2 uger og kortere tid, hvis du opbevarer dem ved stuetemperatur.

 

Kale is King

Kål er en meget sund grønsag, idet den er rig på mange forskellige vitaminer og stoffer – blandt andet antioxidanterne C og B vitamin, der styrker vores immunforsvar. Derudover er kål rig på K-vitamin, som findes i de fleste de fleste grønne grønsager, især de mørkegrønne. Vitaminet hjælper blodet til at kunne størkne. Kål indeholder desuden folinsyre, der er et B-vitamin, som er særlig vigtig, hvis man er gravid. Vitaminet bidrager også til en anden vigtig funktion, nemlig at blodet kan transportere ilt rundt i kroppen.

Kål er fyldt med kostfibre, som mætter og dermed gør det lettere at holde vægten. En fiberrig kost er med til at forebygge hjertekar sygdomme, da det mindsker risikoen for aflejring af kolesterol i årerne. Risikoen for kræft forbygges, idet kostfibrene er med til at få maden til at passere hurtigere gennem systemet. Kål er også kaloriefattig og med til at holde det samlede kalorie indtag nede.

Udfordringen med kål er, at mange synes den smager bittert og ikke virker appetitlig. Et tip er at du skal blande kålen med andre grøntsager for at nedtone det bitre. Dernæst er det en god idé at findele kålen inden servering, så bliver den lidt mere appetitlig.

 

Kål med granatæbler og dressing Kale is King WEB ny

Her følger opskriften på en meget velsmagende grønkålssalat, der er afstemt efter smag, fylde og sundhed.

Grønkålssalat med granatæble

Hvid creme:

1 dl cashewnødder udblødt i vand i 2 timer

1/2 dl pinjekerner

1/2 dl citronsaft

Lidt salt

5 spsk. vand

Blend alle ingredienserne. Du kan evt. tilsætte mere vand, hvis massen skal være mere flydende.

Grønkålssalat:

1 rødløg

2 granatæbler

3 spsk. citronsaft

1 grønkål

Evt. lidt dild til at pynte med

Du kan evt. presse 1 appelsin, lidt citronsaft og olie sammen og hælde ud over grønkålssalaten. Det bløder grønkålen lidt op. Du kan også tilsætte et syrligt æble skåret i små tern.

Sådan gør du:

Skær løg og grønkål meget fint. Tilsæt granatæbler og bland den hvide creme i. Rør forsigtigt rundt og hæld citronsaft over og pynt med dild.

God fornøjelse!