Tid til gløgg

g1

Selve ordet Gløgg har svensk oprindelse og betyder glødet brændevin. Vi skal dog helt tilbage til antikkens grækere for at finde den varme vins oprindelse. Allerede dengang krydrede og sødede de deres varme vin med helbredende krydderier, mens franskmændene opvarmede og sødede cognac i 17. hundredetallet. Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor gløggen er blevet en juletradition, men det var til at begynde med nok mere en vintertradition til kolde vintre, end det var julet.
Der var dog noget med nogle svenske forretningsmænd, der begyndte at markedsføre den varme vindrik med nisser på etiketterne – og måske er sammenhængen med jul så simpelt som det.

En ting er i hvert fald sikkert, at vi elsker den varme, krydrede drik. Vi har set nærmere på gløggens forskellige varianter og på, hvordan de drikker gløgg i vores europæiske nabolande. Alt i alt er de forskellige varianter efterhånden kommet til at ligne hinanden, og der er et utal af opskrifter, men der er dog visse basale forskelle.

Tysk glühwein

Har du været til julemarked i Tyskland eller på afterski i alperne, har du helt sikkert stiftet bekendtskab med den traditionelle glühwein. Som udgangspunkt minder den tyske glühwein meget om den røde danske gløgg. Basen og krydderierne er næsten det samme, men uden den stærke rom og portvin til at begynde med. Desuden putter tyskerne ikke rosiner og mandler i deres glühwein. Køber du den varme vin på et julemarked, bliver du næsten med garanti spurgt, om du vil have den 
”mit Schuss», og så bliver der tilføjet brændevin i form af kirsebærvin eller rom eller måske en sød mandellikør til den varme drik.

Klassisk rød gløgg

Den røde gløgg er klassikeren blandt gløgg her-hjemme. Du kan købe den velkendte på karton eller på flaske i både den billige udgave og luksusvarianten. Men en ting er sikker, at skal den smage som en rød gløgg bør smage, skal den være lavet på en base af rødvin, mørk rom og portvin. Krydderierne skal være julede som kanel, kardemomme, stjerneanis og nelliker og tilsættes lidt appelsinsaft, og det hele giver ekstra varme i hele kroppen. For at sætte prikken over i’et skal der selvfølgelig tilsættes masser af rosiner og mandler, som helst har ligget i blød i en sjat rom, før de puttes i. Skal det være ekstra avanceret, smager den også godt med æblestykker vendt i honning og citron.

Moderne hvid gløgg
Den hvide gløgg vinder mere og mere indpas her-
hjemme, som en mildere og friskere version end den klassiske røde. Den er lavet på en base af hvidvin, hvid rom og lys saft, som for eksempel æblemost eller hyldeblomst. Den er krydret med kardemomme, kanel og stjerneanis, men tilsættes også citron og ingefær og er derfor stadig julet, men knap så sød. Du kan sagtens tilsætte æbletern eller mandler til den hvide version eller måske toppe med en klat flødeskum?

Fransk Vin Chaud 
I Frankrig drikker de varm vin og går især meget op i, hvilke druer der egner sig ekstra godt til opvarmning. De drikker enten den varme vin ren eller med lidt søde krydderier samt sukker og tilsat en dessertlikør, som for eksempel Cointreau eller cognac.

Tip

Alkoholen fordamper ved 78 grader,
så du skal endelig ikke lade din gløgg
blive
varmere eller begynde at boble.
Gør den det, mister du en stor del
af gløggens
fyldige charme.