En rolle for livet

Skuespillerinden Lise Koefoed (33) er nybagt mor. Forældrerollen er en drøm, der er gået i opfyldelse for hende – og er en rolle, som ligger langt fra de roller, hun ellers har været vant til på teaterscenen.

 

FET_LiseKoefoed_IMG_1995

 

For fem år siden spillede jeg sammen med Lise Koefoed i familieforestillingen Pippi Langstrømpe. Der stod hun med fregner og røde fletninger og spillede verdens stærkeste pige fra Småland – en rolle, der måske nok synes temmelig langt fra virkelighedens moderrolle i dag. Men hvad er egentlig den største forskel på den, hun er i dag til forskel for den, hun var, inden hun fik barn?

”Jeg er blevet mere ligeglad med alt udenomshalløj. Der kommer en anden form for ro over en, synes jeg. Og det er virkelig rart at få et mere uselvisk fokus i livet. Det er vildt at mærke, at man betyder alverden for nogen, at man har en opgave, der er så forbandet vigtig, og at man udretter noget helt særligt. Rollen som mor følger dig jo hele livet igennem til forskel for roller på teater eller film. Det er jo  roller man bare spiller, og kommer derfor aldrig til at betyde det samme som moderrollen fra virkelighedens verden. Men jeg er spændt på, om den nye ro og `ligegladhed´ vil komme mig til gode som skuespiller, når jeg vender tilbage til scenen. Det tror jeg, den vil”. 

Er moderrollen så, som du forestillede dig, den ville være?

”Jeg har søskende, som alle sammen har børn. Derfor kender jeg til både for- og bagsiden af børnemedaljen. Jeg ved det er det allerstørste at blive forældre men også, at det kræver hårdt arbejde, så jeg gjorde mig selv den tjeneste, at jeg ikke bare malede alt lyserødt, men også forventede det værste på nogle punkter. Men jeg synes, faktisk, at det at blive mor kommer meget mere naturligt til mig, end jeg havde forventet. Det føles, som om min datter altid har været en del af mit liv.” 

Er der noget du savner fra tiden før moderrollen?

”Nej. Altså, bortset fra søvn, så savner jeg ikke noget. Den manglende søvn gør mig bims. Jeg føler seriøst at jeg har mistet nogle brikker af ikke at få sovet, som jeg plejer. Mit sprogcenter er fucked. Det er kommet bag på mig, hvor vigtig søvn er. Jeg troede, jeg bare lige var i stand til at tackle søvnløse nætter, men det er jeg ikke.”

Frygter du, at branchen `glemmer dig´, mens du er væk på barsel?

”Jeg har hørt meget om kvinder, der ikke vil fortælle, hvis de er gravide, og kvinder som skynder sig tilbage på scenerne efter de har født. Men det stresser mig ikke. Tværtimod. Jeg synes, det er rart at være på barsel. Det er ikke som sådan dejligt at være væk fra mit arbejde. Jeg elsker at være skuespiller, men grunden til mit fravær er jo fantastisk. Jeg har virkelig altid gerne ville være mor, så jeg føler overhovedet ikke, at jeg går glip af noget. Og så synes jeg også bare, at årene går så utrolig stærkt. Det føles som i går, at vi to spillede sammen i Pippi Langstrømpe. Tiden går så ufattelig stærkt. Folk lægger vel knap mærke til, at man har været væk i et år, tænker jeg. Så jeg frygter ikke så meget tanken om, at ingen vil kontakte mig mere”. 

Hvad vil du gøre, hvis Lars von Trier ringer i morgen og spørger dig, om du kan overtage hovedrollen i hans næste film med optagestart dagen efter? 

”Jeg ville nok begynde at græde. Men et `Nej´ ville være det eneste overskuelige at sige. Med et `Nej´ ville jeg slippe for at skulle tage stilling og arrangere alt muligt. Så er det nemmere at lade som om, det ikke skete. Det ville selvfølgelig ærgre mig helt vildt, og forbandet den dårlige timing langt væk, men samtidig ville jeg også føle mig lettet over ikke at skulle bøvle med det. For det er jo bøvlet. Flere af mine kvindelige skuespillerkollegaer har accepteret tilbud, selvom det nok var for tidligt, og fordi de bare ikke kunne sige nej. De kommer jo igennem det og har sikkert været glade for det bagefter. Men altså, bare tanken om at skulle give min lille datter fra mig.. Jeg kan jo næsten ikke have, at andre bare holder hende”, siger Lise Koefoed med et glimt i øjet.

Har dine skuespillerdrømme og ambitioner ændret sig siden jeres datter kom til verden?

”Nej. Jeg tror nemlig altid, at min store drøm har været at blive mor. Jeg har aldrig drømt om et karriereræs som skuespiller. Det lyder som et stresssende liv i mine ører.”

Så din drømmerolle er moderrollen?

”Ja. Men i en harmonisk kombination med rollerne på teater. Arbejdsgangen på teater passer mig godt. Det er også teater, jeg har lavet mest af, og hvor jeg har haft min daglige gang. På scenen mærker man, at man har et kæmpe ansvar for den historie, som skal fortælles foran et live publikum. Det er ret fedt.” 

Du har lavet en del musikforestillinger, senest West Side Story på Århus Teater, hvor du spillede Anita, indtil maven ikke tillod dig at fortsætte i genopsætningen, og din kæreste (sanger, producer og X-Factor dommer, Lars Ankerstjerne, red.) laver musik. Derfor, er det måske oplagt at spørge dig, om I synger meget for jeres lille pige?

”Ja, det gør vi faktisk. Rigtig dårlige, hjemmelavede sange. Enten de sange, der er decideret selskabssange, hvor man tager en kendt melodi og laver sine egne fjollede tekster eller sange, som man bare opfinder i nuet og som lige passer til den situation, man står i. Det er Lars især god til. Og vores datter elsker det. Jeg er den lidt mere rolige type”, griner den nybagte mor, og afbrydes af barnet, der kalder…