Den aller- sidste gang?

FET_Sophie_Lassen-Kahlke_67A5410

 

Det er Sofie Lassen-Kahlkes mantra, at ’man skal aldrig sige aldrig’. Til at spille revy. Til blive cand. jur. Til endnu engang af spille Anja i ”Kærlighed ved første hik” over for Robert Hansen. Denne gang som musical og i rollen som voksen Anja, mens en ny skuespiller optræder som hendes unge alter ego. Men …

– Nu får vi en ny Anja og en ny Viktor, så måske bliver ”Kærlighed ved første hik” genindspillet. Så kan jeg spille moderen, ler Sofie Lassen-Kahlke.

For hende er der et klart før og efter Anja.

– Efter ”Kærlighed ved første hik” blev jeg en del af alles bevidsthed, en, som alle kendte. Jeg blev et ’navn’. Så Anja har betydet alt for min karriere.

Sofie og Robert

– Anja-figuren har ligesom jeg haft en ungdom, fået børn og er blevet gift. Men jeg har bestemt haft et liv ved siden af. Robert og jeg har et helt specielt bånd. Vi har gået igennem både godt og ondt lige siden vores ungdom, og i nogle tilfælde kun med hinanden som vidner. Vi boede sammen i L.A. i fire måneder, da vi gik på skuespilleruddannelse derovre.

– Vi ses ikke hver dag – der kan gå år imellem – men når vi så arbejder sammen, er der straks den tætte forbindelse. Det er lidt søskendeagtigt.

Uskyld og nostalgi

For en yngre generation er det måske nødvendigt at forklare om en mere uskyldig tid med én TV-kanal, ingen Tinder og Snapchat. Selv mener Sofie, at den uskyld er en del af Anja og Viktor-seriens holdbarhed:

– Jeg er selv til ”Matador” og gamle Ghita Nørby-film. Dem, hvor hun møder en mand i kedeldragt, og så bliver de vildt forelskede. De film kommer til deres ret i en tid, hvor der er tusindvis af andre tilbud. Det er noget forældre kan se sammen med deres børn.

– Nogle gange siger jeg til mine børn, at ’hvis I vil se TV i aften, så skal det være en gammel ”Far til fire”, fortsætter hun. – Jeg vil gerne have, de får et forhold til dem. Vi var på New Zealand i autocamper for et år siden, og når det regnede, lå vi i camperen og så gamle ”Far til Fire”-film eller ”Olsen Banden”. Pisse hyggeligt!

Mænd og barsel

På et punkt kan man dog sige, at serien var forud for sin tid. Det ender faktisk med, at det er Viktor, der tager barselsorlov. Først dette forår har EU vedtaget en forordning, der går 2 måneders barselsorlov obligatorisk.

– På en måde er det meget godt. Det bliver sat på dagsordenen, at det er et valg, som mænd tager og sætter karrieren på stand-by. Det er stadig ikke normalt i dag. Jeg kan faktisk godt lide, at mændene bliver sparket lidt ind i kampen. Jeg kan bedst lide at leve i et samfund, hvor der bliver tænkt sådan. Selv om det måske ikke er den form, der vil fungere bedst i alle familier.

Nu er Sofie selv i mål med mand og børn, men mange kvinder vælger i dag alenemor-rollen og kunstig befrugtning.

– Mænd tænker måske mere her og nu, hvor kvinder tænker i kasser med en plan for de næste ti år – bl.a. fordi det biologiske ur tikker. Vi tænker, at vi gerne vil have børn inden vi fylder 40 (før var det 30). Derfor giver den beslutning mening.

– Men der er jo ikke ligestilling på området, for mænd kan ikke træffe den samme afgørelse. Jeg synes lovgivningen burde følge med, så der også var mulighed for homoseksuelle mænd for at stifte familie. Der synes jeg, vi er bagud.

Prioriterer børnene

Sofie selv har ikke haft nogen forkromet plan om at hun skulle have mand og to børn, inden hun fyldte 30. Det blev lidt senere.

– Men jeg tror, jeg ville være blevet ulykkelig, hvis jeg ikke havde fået børn. Det har været en uudtalt drøm for mig.

Tid med børnene er i det hele taget en prioritet i Sofies liv nu om dage. Så er der andet, der må vente. Hjemme hos hende er det hendes mand, der er den huslige.

– Vi har rengøringshjælp, men han synes, der også skal støvsuges imellem. Jeg ser simpelthen ikke behovet. Det er ikke noget, jeg stresser over.

Børnene bliver også tænkt ind i Sofies karriere. Sofie var en af de oprindelige City Singler, men stoppede i gruppen efter syv år.

– Jeg elskede det, siger hun. – Jeg har lavet City Singler, mens jeg var højgravid, og mens jeg havde små børn. Det var hårdt. Anne Louise Hassing og jeg forlod gruppen samtidig, men hun er med igen i den seneste konstellation.

– Jeg tænker min mor-rollen ind i alle beslutninger. Når jeg har lyst til en ting, så tjekker jeg lige mentalt, om det passer med børnenes behov. Jeg kan godt have lyst til at sige ja til et weekendjob. Men hvis det ikke passer, at mor er væk en hel weekend, så siger jeg nej tak.

Springer ud i det

– Lige nu har jeg ”Kærlighed ved første hik – musicalen”, først i Tivoli og siden på turné, og til næste sommer har jeg for første gang sagt ja til at spille sommerrevy, nemlig i Odense Revyen med bl.a. Niels Olsen og Vicki Berlin. Det er lidt angstprovokerende. Det er som at spring ud uden at vide, om jeg kan bunde. Jeg har før sagt nej tak til revyer. Men med det hold havde jeg bare ikke lyst til at sige nej. Det er sundt ikke altid at blive inden for ens comfort-zone.

Eller som Sofie altid siger: Man skal aldrig sige aldrig. Det gælder også Sofies jurastudium, som nogle år var sat på stand-by:

– Jeg startede, da jeg var 19 år. Mine venner søgte alle ind på uddannelser. Jeg vidste ikke op eller ned på det tidspunkt. Jeg følte ikke trang til at søge ind på teaterskolerne, så det blev jura ligesom mine forældre. Jeg troede måske, det var for et halvt år, men så fik jeg mine bedste veninder der, og så fortsatte jeg – mest for det sociale liv. Jeg havde sat det hele på hold, men så kom studiefremdriftsreformen, og så valgte jeg at fuldføre med et speciale i medieret. Det hang lidt sammen med skuespillet.

– Jeg har aldrig brugt det professionelt, men det har betydet meget for mig som menneske. Jeg er blevet klogere på mig selv af at have skrevet speciale.

Ungdommens valg

– Jeg har ingen drøm om, at mine børn skal gøre som jeg. Jeg har været heldig, men det har været et liv, hvor jeg kun vidste, hvad jeg skulle lave et halvt år ad gangen. Før tænkte jeg tit: hvad nu? I dag er jeg ikke panisk, Jeg har en tro på, at det nok skal komme.

– Hvis der en dag ikke er bud efter mig mere, vil det være spændende at finde ud af, hvad jeg så skal lave, fortsætter Sofie. – Min store drøm er at skrive en roman. Så kunne jeg jo kaste mig ud i det.

– Der er nogle år til, at mine børn står med de valg. Lige nu ved jeg ikke om de er type til uddannelse og fast arbejde eller er mere som mig.

Den nye musical om Anja og Viktor foregår på to plan – med Sofie Lassen-Kahlke og Robert Hansen som de voksne, der tænker tilbage på de begivenheder, der bragte dem sammen. Men hvis Sofie nu i den virkelige verden kunne møde sit unge jeg … hvilket godt råd ville hun så give sig selv med på vejen?

– Rejs endnu mere end jeg har gjort. Jeg har bestemt både festet og danset på bordene i min tid. Jeg fik ikke børn specielt tidligt. Jeg elsker stadig at rejse, også med mine børn. Men til veninder, som endnu ikke har fået, siger jeg: rejs mere – det er bare nemmere, når man er ung, og når man ikke har børn. Åh jo … og: søg ind på skuespillerskolen!

– Jeg er så glad for, at jeg ikke er vokset op med de sociale medier. Mine børn oplever det. Vi bliver hele tiden konfronteret med, hvad andre laver; om de er til fest eller koncert eller noget. Det er svært at trække stikket, fordi man hele tiden bliver konfronteret med, at man går glip af noget, hvis man ikke tager med. Jo, jeg har en Instagram-profil, men jeg gør en dyd ud af ikke altid at være på.

– Jeg synes ikke, jeg er gået glip af noget. Jeg har haft nogle vilde oplevelser med at starte en filmkarriere tidligt, men jeg har også haft et almindeligt ungdomsliv.

 

FET_Sophie_Lassen-Kahlke_67A5488

 

De tre bedste ting ved at være kvinde og mor (i modsætning til teenageren)?

Jeg gør det, jeg har lyst til, er ligeglad med, hvad andre mener, går til fest i Birkenstock sandaler, går næsten aldrig med makeup, er ligeglad med, hvad jeg vejer, og kan aldrig finde på at gå i en nedringet bluse. Det var mere end tre!

Dine tre hofretter – altså dem du synes du laver bedst?

Jeg er ikke så avanceret: Frikadeller – jeg har jo børn – en thairet, som jeg fik opskriften til af en veninde for mange år siden, og æblekage.

Er du kræsen – eller er der noget, du virkelig ikke har lært at sætte pris på?

Jeg siger nej tak til østers, til blæksprutte og til det meste svinekød – jeg er ikke vegetar, men en stor kotelet er ikke mig (og så ser vi bort fra, hvad jeg laver frikadellerne af … og hvad der er i pølserne)

 Du har sunget en del ørehængere gennemtiden: hvad er dine tre yndlingssange?

Jeg har en meget alsidig musiksmag. Det er ikke mine yndlingsnumre, men 3 sange jeg godt kan lide: Lukas Graham “You Are Not There”, ouverturen til Svanesøen og Steve wonder ”For Once In My Life”.

Kan du huske, hvem der gav dig dit første kys?

Det er jeg blevet spurgt om en masse gange … men jeg kan altså ikke huske det.

Får du hikke (og hvad er dit bedste råd til at kurere det)?

Det gør jeg tit. Jeg har desværre ikke fundet en kur.

Du gjorde god figur i ”Vild med dans” – hvilket andet TV-format, f.eks. quiz, kunne du tænke dig at blive inviteret ind i?

Det kunne være et program med BS Christiansen – noget med at bo i en skov eller krydse indlandsisen eller det afrikanske kontinent. Altså bortset fra at jeg så skulle være væk fra mine børn, og det har jeg ikke lyst til.

Der er rigtig mange ting, jeg ikke har lyst til – bungee-jump og rappelling ned ad stejle skrænter er ikke lige mig. Derudover skal man som sagt aldrig sige aldrig. Jeg havde tidligere sagt nej til ”Vild med dans”, men pludselig følte jeg lyst til det, og det var fedt. Ens lyst og prioriteter kan ændre sig.

Hvad følger du med i på tv/streaming?

Jeg ser aldrig TV, men jeg har fulgt serier som ”House of Cards” og ”Homeland”.

Hvilken bog ligger på natbordet lige nu?

Lige nu er det ”Til fyret” af Virginia Woolf

Hvad er det mest romantiske din mand kan gøre for dig?

Foreslå, at nu skal vi ud og opleve naturen – tage på picnic. Eller foreslå, at vi tager ud at rejse.

Hvilket tøj synes du klæder en mand bedst?

Jeg synes både om den afslappede mand i shorts og Birkenstock sandaler, og når han er ’dressed up’. Men han behøver ikke charmekluden for min skyld. Jeg er mest til en ’nature guy’.

Hvordan holde du dig i form?

Det går op og ned; lidt yoga, lidt løb, lidt passivitet. Lige nu er det dovenskaben, der råder, men jeg skal jo til det igen. Jeg var virkelig i god form, da jeg havde været med i ”Vild med dans” … der tænkte jeg, at jeg havde motioneret nok for et helt år!

 Du har lige vundet en halv fridag helt for dig selv: hvad skal den bruges til?

Så ville jeg nok løbe den tur (ellers prioriterer jeg altid noget andet med børnene), og så ville jeg bruge tid med nogle veninder.

Din drømmerejse går hvorhen?

Det ville være at flyve til Maldiverne, videre til New Zealand, så til Bora Bora og endelig hjem via New York

Har du et kæledyr?

Børnene vil gerne, men mor vil ikke! Det kommer nok om nogle år – så bøjer jeg mig. Så skal det være en hund; blød, sød og ikke for lille.

 

FET_Sophie_Lassen-Kahlke_67A5306

 

Blå Bog

Sofie Lassen-Kahlke har spillet teater siden hun var 13 år. Hun filmdebuterede to år senere i en lille rolle i ”Vildbassen” over for Robert Hansen, men det var først med ”Kærlighed ved første hik” (1999), hun blev verdenskendt i Danmark. Filmen fik 4 efterfølgere frem til 2008. Sofie har medvirket i flere julekalendere og TV-serier, bl.a. ”2900 Happiness”, og adskillige musicals på scenen. Hun var med i det oprindelige hold af ”City Singler” i 2010, men forlod gruppen efter tredje ombæring.
Sofie er gift med Hans Poul Petersen, som hun har to børn med.