Peter Møller føler ikke, der er noget galt med spørgsmålet …

Sport er følelser, fastslår DRs VM-vært Peter Møller. Derfor er der ikke noget galt med spørgsmålet ”hvad føler du” til de udmattede spillere efter kampen. Når vinderen jubler eller græder af glæde, så er det den følelse, vi vil høre om.

 

FET_Peter_Moeller_SSP4009

 

Spørgsmålet er blevet stillet tit, og det er derfor blevet latterliggjort. Men det er et godt spørgsmål, mener Peter Møller, der som spiller både i superligaen og på landsholdet ofte selv har fået det:

– Det er et åbent spørgsmål, siger han. – Og hvis du kigger på dækningen af valgnatten, så falder spørgsmålene i præcis den samme kategori.

– Måske er det lettere for mig at spørge ’hvordan de føler’, fordi spillerne ved, at jeg selv har spillet og har fået spørgsmålet, så jeg ved, hvordan det er at stå i den situation. Det respekterer de – og at det nu er mit job at spørge. Og når Caroline Wozniaki jubler over sejren, eller Viktor Axelsen græder af glæde over sin OL bronze, så er det den følelse, publikum vil høre om. Sport er følelser.

Her er sporten

Hånden på hjertet, så synes Peter Møller, at det er
sjovere at spille end at formidle, men han kan godt lide udfordringen:

– Når vi står i VM-studiet skal vi tænke på, hvad folk gerne vil vide, hvad der er de bedste historier, hvad der er de bedste spørgsmål, og hvordan vi holder kemien levende mellem gæsterne gennem en hel måneds fodbold. Når Danmark spiller, så ved vi, hvem vi skal holde med … men hvad skal vi så overraske med?

– Jeg siger gerne, at vi er fem millioner landstrænere efter en endt kamp; hvem var gode, hvem var dårlige, hvad skulle vi have gjort. Selv ville jeg gerne nørde mere. Jeg kunne tale i timevis. Vi kan se, at folk blive hængende på kanalen for at se ’nedtakten’; de vil have reaktionerne, se de fede mål gentaget, de røde kort, jubelen og dramaet.

Sport og politik

Peter Møller er godt klar over, at VM i Rusland har en dimension ud over den sportslige. Han har selv været tre uger i Rusland for at lave et optaktsprogram:

– Putin blander i den grad politik og sport, siger han. – VM har stor signalværdi for ham. ”Se, hvor dygtige vi er til at arrangere”. Der bliver ingen uroligheder, og vi kommer til at se flotte spritnye stadioner.

– Spørgsmålet er, om Rusland overhovedet skulle have haft VM, hvis vi ser på landets officielle syn på kvinder og homoseksuelle og på krænkelser af menneskerettighederne. Men tænk på, at Qatar allerede er udpeget til værtsland i 2022 samtidig med, at vi ser arbejderen på deres stadioner dø under helt uforsvarlige vilkår. Inden for FIFA gælder det desværre, at ”money talks”.

– Problemet i forhold til Rusland er, at for den menige russer er det os i Vesten, der kun taler dårligt om dem. De har et helt andet billede. Der er helt sikkert noget, vi vil komme til at diskutere i den måned, der er VM.

Kvinde og bold

Noget der også kommer til at fylde i VM-studiet er den voksende interesse for spillet blandt kvinder – både som tilskuere og som spillere. En af de faste gæster i studiet er landsholdsspilleren Nadia Nadim. 

– Der er måske ikke så mange tilskuere til kvindefodbold, men det er ved at vende, siger Peter Møller. – Der var millioner, der fulgte med, da kvindelandsholdet spillede EM, og Nadia blev udnævnt til Årets Dansker. Hun er en skøn kvinde at have med i studiet. Hun har en spændende livshistorie, og så ved hun noget om fodbold!

– Jeg tror i det hele taget, at trenden er, at stadig flere kvinder også ser fodbold.

Derudover kommer vi nok til bevidstløshed til at høre Thomas Helmigs VM-sang. Den vil dog næppe vælte Peter Møllers egen favorit.

– Jeg medvirkede jo selv i 1998 på ”Vi vil ha’ sejren i land” med Dodo, husker han. – Men den bedste er og bliver ”Re-Sepp-ten”. Det var 1986, jeg var 14 år, og det var STORT!

Mellem rivalerne

Beundringen uden for banen blev hurtigt skiftet til en karriere på banen. Det blev til mange danske såvel som udenlandske klubber – blandt andet et skift mellem de to ærkerivaler Brøndby og FCK:

– Da jeg skiftede fra Brøndby til FCK, var der store følelser involveret, når vi mødtes. Når vi spillede på udebane med et publikum, der engang havde heppet på mig og elsket mig, men som nu hadede mig. Jeg blev nok tændt af det. Jeg ville gerne bevise over for min gamle klub, at jeg stadig kunne. Det var benzin på bålet, og når de råbte noget efter mig, så tog jeg det som tegn på, at jeg gjorde en forskel.

Benene på jorden

Om sit eget talent – han er tredje mest scorende spiller i superligaen nogensinde – siger han:

– Jeg kan holde benene på jorden. Jeg er stærk fysisk og mentalt, og så har jeg scoret mål på at stå det rigtige sted. Jeg har tænkt, at der nok var en chance lige her. Jeg synes, der i dag er for lidt fokus på mål og for meget på driblinger og tunneller. Jeg har altid vidst, hvad jeg var god til, og brugt mine stærke sider. Selv om jeg har trænet at bruge højrebenet, så har jeg som regel brugt det venstre.

Om forholdet mellem spillerne og den råbende træner på sidelinjen, må Peter Møller erkende, at spillerne sjældent kan høre noget. Men der ligger selvfølgelig en taktik, som træneren har lagt – det, der gør de enkelte spillere til et hold:

Hvor fodbold bliver kunst

– Men på den sidste tredjedel af banen er det op til spillerne selv. Det er her det individuelle talent kommer til udtryk, hvor en Ronaldo og en Messi handler på deres intuition. Det er her det kreative spil foregår. Men det hænger også sammen med, at vi kan tillade os at mislykkes, fordi vi er langt fra eget mål. Noget tilsvarende tæt på målet bliver straffet.

Det, de målfarlige stjerner gør på den tredjedel af banen, vil han godt kalde kunst

– Laudrup og de andre store kan noget, som vi andre ikke kommer i nærheden af. Det er en særlig kreativitet. Jeg var aldrig oppe på det niveau. Jeg tror, man skal være født til det. Det er ikke kunst som at skabe et maleri, men det er en ’kunst’, som er meget få mennesker forundt.

Holder formen

Trods sine mange scoringer er Peter Møller i øvrigt kommet ud af fodboldkarrieren uden skader:

– Jeg har været heldig. Jeg har aldrig haft behov for en operation og har vist aldrig haft en træningspause på mere end en uge. Jeg har taget min sundhed seriøst; spist, drukket og hvilet rigtigt. De spillere, der får skader, betaler en høj pris for karrieren.

I dag træner Peter fortsat. Nu hedder det bare cykling, løb og roning.

– Jeg træner i romaskinerne på Wolfpack Gym på Østerbro – i øvrigt også Yoga og Heat Suspension Training. Hvis jeg ikke er fysisk aktiv, kan jeg mærke, jeg bliver irritabel. Jeg synes, det er vigtigt at holde sig i gang. I mit job er det også vigtigt, at jeg ser sportslig ud. Ellers ville det ikke være troværdigt. 

Nu bliver Peter for familien

Efter VM takker Peter Møller lige så stille af fra DR sporten. Han blev tilbudt en fastansættelse i den nye redaktion i Aarhus, men med hus, skolesøgende børn og kone med arbejde i København er det ikke så let at flytte. 

– Jeg ville gerne fortsætte med en deltidsansættelse, hvor jeg kunne pendle, men det var ’take it or leave it’. Jeg har rejst som professional fodboldspiller og trukket familien med, fordi det var min karriere. Nu synes jeg, det er rigtigt at tænke på min kones karriere – hun har en ventetøjsbutik – og på drengenes skolegang. Jeg elsker min familie mere end mit job.

– Nu får jeg tre måneder, hvor jeg kan tænke over, hvad jeg vil fremover. Jeg er 46 år: Hvad vil jeg de næste 15 år af mit liv? Det er ret fedt. Men selvfølgelig er der også en usikkerhed – jeg er ikke blevet headhuntet … endnu.

Og her føler intervieweren, at han bliver nødt til at stille det spørgsmål, som Peter har svaret på tusinde gange:

– Mit mindeværdige øjeblik? Det var under VM i ’98 i ottendedelsfinalen mod Nigeria, hvor jeg scorede det første mål, og hvor vi i øvrigt vandt kampen. Peter Schmeichel kom bagefter hen til mig og sagde: ”Det mål vil følge dig, hvad der end sker”.

 

FET_Peter_Moeller_SSP4104

 

Rundt om Peter Møller

Hvorfor er dommeren altid blind eller forudindtaget?

Der er en dommer i os alle. Vi ved altid bedre, men i virkeligheden er det svært. Jeg har selv prøvet at være dommer på nogle kampe på ungdomshold … og jeg er glad for, at jeg ikke er blevet dommer

Dit bedste mål?

FCK mod Farum. Et skud med højre, som jeg ellers kun bruger til at støtte på. Det var en flugter uden for feltet, og så scorede jeg mit bedste mål nogensinde.

Verdens p.t. tre bedste spillere?

Jeg er sikker på, at de vil være at finde til VM: Messi for Argentina, som jeg tror vil gå langt, og som jeg tror Danmark har en mulighed for at møde i ottendedelsfinalen. Neymar, som jeg tror er klar til VM for Brasilien … og så kommer jeg ikke uden om Ronaldo. Dette er givetvis hans sidste VM. Næste gang er han for gammel, tror jeg.

Hvilken fodboldstjerne ville du være som barn?

Preben Elkjær! Det var ham jeg så op til.

Vil du vove et øje: hvilke to hold drømmer
du om at se i finalen?

Jeg tror på Brasilien … og dem ville jeg gerne se over for Spanien i finalen. Desværre ved man aldrig, om tyskerne kan spænde ben for den mulighed.

Ved siden af fodbold – hvad er så din yndlingssport?

Jeg har en meget bred smag – alt fra håndbold til dart.

Er der en, du slet ikke fatter?

Jeg er et konkurrencemenneske, og selv ludo og skak er en konkurrence, selv om jeg ikke spiller det. At man kan fylde Royal Arena med unge, der spiller Counter Strike … den bølge er jeg til gengæld ikke hoppet på. Jeg har prøvet, men jeg har svært ved at se det. Det kræver en omstilling af min mentalitet.

Hvilken roman/film er den sidste, du har læst/set?

Pas – til begge dele. Men jeg snupper nogle gange en lydbog på vejen til Aarhus. Lige nu er jeg ved at ’genhøre’ bogen om Zlatan. Ellers har jeg set ”The Handmaid’s Tale” på HBO og venter spændt på sidste sæson af ”Game of Thrones”.

Du er kommet omkring i karrieren – men yndlingsferiested?

Jeg kommer tit på La Santa Sport på Lanzarote med familien. Det bliver en blanding af sport og afslapning. Tulu i Mexico var en stor oplevelse; god mad, dejligt klima og anderledes, spændende kultur.

Om sommeren vil jeg helst være i Danmark – i sommerhuset i Vig med jordbær og friske ærter (børnene er ikke helt enige).

Og drømmerejsen til et sted, du ikke har været endnu?

Det kunne være Grønland – jeg vil gerne opleve den smukke natur. Eller Rusland, hvor jeg har været ovre på arbejde her i foråret. Det er et sindssygt stort land – det strækker sig fra Norge til Nordkorea! Hvis de ville åbne sig for verden, måske lære lidt mere engelsk, så ville det være fantastisk.

I den her hede: den perfekte svalende drink er?

Jeg er ret kedelig; hvis jeg kunne vælge, så ville jeg tage en cola frem for rødvin til enhver tid.

Når jeg siger dansk sommer – hvad tænker du så?

Som sagt; jordbær, sommerhus, grill, lange, lyse sommeraftener på terrassen, aftenbade. Og mine forældres sommerhus i Løkken – det er også en del af min sommer.

OBS! 

Interviewet med Peter Møller blev lavet, inden VM i fodbold startede.

 

 

FET_Peter_Moeller_SSP4099

 

Blå Bog

Peter Møller

Den 46- årige tidligere landsholds angriber og nuværende vært på DR Peter Møller, startede sin karriere i det Nørrejyske, inden har i 1993 kom til FCK, der hurtigt blev trædesten for en international karriere i bl.a. PSV
Eindhoven og Real Oviedo. Herhjemme har han spillet for begge rivalerne Brøndby IF og FCK (og er med 135 mål den tredje mest scorende i superligaen … og i øvrigt 9 i 1. division, inden navneforandringen). Undervejs har han mellem 1991 og 2005 spillet 20 kampe på landsholdet og scoret fem mål – herunder ved OL i Barcelona 1992 og VM i Frankrig 1998.

Peter Møller debuterede som vært på DR Sport umiddelbart efter fodboldkarrierens afslutning i 2005. Han har optrådt i samme rolle på TV2 Sport og Canal 9. Siden 2011 har han været på DR, men afslutter kontrakten efter VM-dækningen denne sommer.

Peter er gift og har to sønner.