Bag Scenen

Ganske kort tid efter Chelsea Mannings løsladelse læste Anders Budde Christensen et interview med hende og indså, at der var en historie at fortælle. Det gør han så nu – både som dramatikeren bag stykket og i en solopræstation som hovedpersonen i ”Manning er fri”. Til maj på Betty Nansen Teatret.

 

FET_BM0333_MungoPark_Manning-4929-V1_preview

 

Du tog til USA for at møde Chelsea Manning – ville det have ændret noget, hvis det var lykkedes?

Det er jeg overbevist om. Det ville have påvirket mit manuskript, men helt sikkert også mit arbejde med rollen. Som skuespiller arbejder jeg med fakta, fantasi og forestillingsevne, og jo færre fakta jeg har, desto mere forestillingsevne må jeg anvende.

Hvor stor er forskellen på at være transkønnet i USA og i Danmark?

På min tur til USA var jeg ikke ude på bøhlandet i Oklahoma, hvor Manning voksede op, men de mennesker, jeg talte med, sagde, at det var langt lettere at tilhøre LGBT-miljøet i storbyerne. Mere sikkert. Alene det, at man lettere kan møde ligesindede. Der er ikke helt den samme forskel på land og by i Danmark … og vi har ikke den samme indædte religiøsitet, hvor det slet ikke er okay at være transkønnet.

Manning er fri, men Julian Assange sidder stadig på Equadors ambassade i London … 

Wikileaks’ og Julian Assanges berømmelse er tæt knyttet til Chelsea Manning. De blev først en international faktor med Mannings afsløringer. Men sidenhen har hun lagt afstand til Assange. De er ikke enige. Nu stiller Manning jo op som senator for det demokratiske parti, og de går bestemt ikke ind for lækager.

Men om Julian Assange har begået noget ulovligt eller er offer for et komplot, det får vi ikke at vide uden en retssag.

Vores liv er kortlagt på nettet … skal vi være bekymrede?

Ja! Og tag ikke mit ord for det – det er ikke noget, jeg ved så meget om, men det gør Chelsea Manning. Den største fare er, at vi tror, vi kan færdes trygt på nettet, og lader stå til i tiltro til, at ’nogen’ nok lovgiver på området. For det gør ’nogen’ ikke, medmindre vi kræver det!

Hvornår var du sidst i biografen – og hvad så du?

I søndags – jeg så ”The Shape of Water” med familien. Den var smukt lavet, men lidt for sort/hvid med en skurk, der bare er ond. Jeg var mere begejstret for den forrige, jeg så, ”Three Billboards Outside Ebbing Missouri”.

Og kunne du tænke dig en filmrolle … og i hvilken slags film?

Jeg har lavet lidt film, men det er mest teatret, der er blevet mit arbejdsfelt … men jeg kunne godt tænke mig at spille med i en komedie.