Et poetisk univers

Tina Dickow er en af Danmarks mest unikke stemmer. I årets sidste måneder drager hun på soloturné rundt i Danmark.

FET_Tina_Dickow

 

Tina Dickow har siden debuten i 2001 været en af Danmarks mest markante stemmer. Hele 10 albums har hun udgivet, og den poetiske singer-songwriter er inspireret af nogle af de største amerikanske navne inden for gengren, Tracy Chapman og Bob Dylan for eksempel. Hendes album The Road to Gävle fra 2009 blev tilmed indspillet i Jimi Hendrix’ gamle Electric Lady Lab- studie, så mon ikke hun også har mærket inspirationen fra ham, mens hun arbejdede.

Hendes sange er fulde af poesi, der griber én om hjertet, stærke og sårbare på samme tid. Stemmen er klar og karakteristisk og tryllebinder publikum i både ind- og udland.

Et væld af priser

Internationalt hedder hun Tina Dico, men den talentfulde sanger, sang-
skriver og musiker er pæredansk, født i Åbyhøj uden for Aarhus. Det var hendes far, der introducerede hende til musikken, og hun begyndte tidligt at spille guitar.

En overgang gik hun på musikkonservatoriet i Aarhus, men droppede ud for at satse helt og fuldt på sin egen musik. Da hun ikke umiddelbart kunne finde et pladeselskab, som ville markedsføre hende, sådan som hun ønskede at blive markedsført, lavede hun sit eget, Finest Gramphone, og det var her, hendes debutalbum, Fuel, udkom i 2001.

Samme år mødte hun sin manager, Jonathan Morley, og han introducerede hende til det engelske musikmiljø. Hun indspillede sit næste album, Notes, i London og vandt både den danske musikkritikerpris Steppeulv i kategorien Årets Komponist og en Danish Music Award i kategorien Årets Sangskriver i 2004.

Siden har Tina Dickow vundet et væld af andre priser, heriblandt Kronprins- parrets Kulturpris.

Hun er også den første i dansk musikhistorie, der har haft hele fem album på top 100 på én gang.

Lær at spille som Dickow

Privat er Tina Dickow bosat i Reykjavik sammen med ægtemanden, den islandske musiker Helgi Jónsson med hvem hun har tre små børn. Først var de to kolleger, så blev de kærester, forældre og endelig gift på ægte islandsk manér i en trækirke ved foden af en gletscher.

De arbejder fortsat tæt sammen, både om musikken og om alt det udenom. De er kreative mennesker; når Tina Dickow lægger en video på sin hjemmeside, er det ham, der har filmet, og hende, der efterfølgende har klippet den.

Tina Dickow er meget aktiv på de sociale medier, hvor man både kan følge hendes professionelle og lidt af hendes mere private liv. På hendes hjemmeside inspirerer hun tilmed sine fans til at lære at spille hendes mest kendte numre på guitar ved hjælp af akkordvideoer, hvor hun selv grundigt instruerer.

Koncert i en af verdens mest prestigefyldte koncertsale

I oktober fylder Tina Dickow 40 år, og da hun har et ønske om at stå på scenen, når klokken slår midnat, og fødselsdagen begynder, har hun planlagt en late night fødselsdagskoncert den 13. oktober i Reykjavik. Et par uger senere indleder hun en soloturné, der bringer hende rundt til en række danske byer. De fleste melder allerede udsolgt, men mange steder har man annonceret ekstrakoncerter, så du kan stadig være heldig.

Som noget helt særligt optræder Tina Dickow med sit soloshow i Det Kongelige Teater hhv. i Operaen og på Gamle Scene den 12. og 19 november og den 11. og 12. december. Billetterne hertil er for længst solgt, til gengæld kan man være heldig at sikre sig en billet, når hun den 20. december spiller i en af verdens mest prestigefyldte koncertsale, nemlig i Hamborgs nye Elbphilarmonie.

 

Albums/

Fuel – Notes – In The Red – Count To Ten – Trilogien
On The Road to Gävle -Welcome back to Colour – True North
Where Do Yo Go – To Disappear? – Whispers.