ET GODT GLAS TIL BØFFEN

vino

De mørke, tætte og krydrede malbec-vine matcher grillmaden flot. Her er nogle gode bud fra henholdsvis Argentina, Chile og Sydvestfrankrig. I den trykte udgave kan du se hvor mange stjerne vinene har modtaget.

Se flere anmeldelser på www.vinstyrke2.dk

1. Catena Alta, Historic Rows Malbec 2012, Mendoza

Pris: 249,95 kr. (v/ 12 fl.)

Topvin fra en topproducent. Catena er garant for stor vin i den her prisklasse, og vi er da også næsten helt oppe at ringe. Næsten. I næsen animalske toner kombineret med kærnemælk og vanilje, der leder tankerne hen på koldskål. Frugten går mest i retning af blomme og kirsebær med lidt flødechokolade på siden. Smagen har lidt af de samme noter, men der kommer også noget lakrids og saltkaramel. Vinen er elegant og dygtigt lavet – og temmelig poleret. Vi savner en smule mere længde og personlighed og havner derfor på fem små stjerner.
www.philipsonwine.com

2. Estimulo, Malbec 2015,
Bodega Antigal, Mendoza

Pris: 74,95 kr.

Lidt sjov duft af hyld, røg og brændenælder. I smagen kommer frugten desværre ikke helt frem. Der er snarere en dominans af urter, grøn peber og røg samt et strejf af salt. Vinen virker tam og spinkel med lovlig meget frugtsyre. Ikke en kostbar flaske, men alligevel for dyr til at være en fornuftig
hverdagsvin.
www.vinmedmere.dk

3. La Linda, Malbec 2015, Bodega Luigi Bosca, Mendoza

Pris: 99,95 kr. (på tilbud til 69,95 kr.)

På tilbud koster denne vin lige præcis det, den skal koste. Resten af tiden er den for dyr. Behagelig duft af vilde kirsebær, en smule blomme og frisk salvie. Sødlige nuancer af chokolade og farin fjerner lidt af friskheden, men der er god mundfylde og saftighed – og en fin balance mellem frugtsødme og syre. I afslutningen mærkes en anelse træ. Server den gerne let kølig til en grillet kotelet af frilandsgris.
www.theis-vine.dk

4. Eulalie 2010, Château de Cénac, Cahors

Pris: 149,95 kr.

De kan stadig noget med malbec-druen i Cahors, og har man hår på brystet, er dette en udfordrende vin at gå om bord i. Duften er vildt provokerende: Stald. Mødding. Sortfodsskinke. Overmoden banan. Tobak … Ja, vi kunne blive ved. Vinen udvikler sig hele tiden i glasset. Og når man får den i munden, bliver den nærmest endnu mere dyrisk. Abegrotte er et af de ord, der falder os ind. Samtidig er frugten lækkert blommet, og fordi den har noget alder på sig, er vinen relativt imødekommende. Men nej – det er ikke en vin for alle. En krogmodnet bøf klarer akkurat udfordringen.
www.vinmedmere.dk

5. Alamos, Malbec 2015, Mendoza.

Pris: 59,95 kr. (v/12 fl.)

At man kan putte så meget karakter og smag ind i så prisbillig en vin, overrasker hver gang, vi tester Alamos fra argentinske Catena. En herligt krydret vin med alle de oversøiske malbec-dyder koncentreret i flasken. Duften har nuancer af blommer og kirsebær spicet op med nelliker og peber. Smagsmæssigt får vi en lækker, saltet note og svag sødme og bitterhed fra både blomme og blommesten. Garvesyren fra fadlagringen er ikke helt til at komme udenom i denne unge vin, men når først der kommer en grillet bøf på tallerkenen, går alt op i en højere enhed.
www.philipsonwine.com

6. Elqui Wines, Limited Release,
Malbec 2013, Elqui Valley

Pris: 189,95 kr. (på tilbud til 129,95 kr.)

I Chile vinder malbec-vinene mere og mere frem, og i denne udgave fra en af de køligere regioner er der virkelig noget at komme efter. Selv om den har fået hele turen på både nye og gamle franske, amerikanske og ungarske fade, fornemmes kun et let vaniljestrejf. Frugten er mørk med en bitter note af kirsebærsten, og i munden suppleres med mørk chokolade og en kølig tone af eukalyptus. Lettere alkoholisk, men også blød vin, som fint matcher det barbecuemarinerede kød fra grillen.
www.theis-vine.dk

7. Clos de Fous, Tocao 2013, Bio-Bio

Pris: 325 kr.

Nådada, så rykker vi op i superligaen. Denne chilener er lavet på malbec-druer fra 80 år gamle vinstokke iblandet nogle få procent carignan. En tæt sag, der oser af solbær, sorte kirsebær og chokolade i et koncentreret, næsten likøragtigt udtryk. I munden mærker man for alvor tørstoffet. Bærfrugten er mørk og kølig. Her er peber, mokkapulver og rå garvesyre, og selv om det er lidt af en saft- og kraftbombe, udfolder vinen endnu ikke sit fulde potentiale. Giv den masser af luft – gerne flere timer på karaffel.
www.bichel.dk

8. Uno, Malbec 2013, Bodega Antigal, Mendoz

Pris: 99,95 kr.

Dette er storebror til Estimulo (vin nr. 2) fra samme producent, og det mærkes. De 25 kr. ekstra er godt givet ud, for her rykker vi virkelig nogle trin op ad kvalitetsstigen. Kirsebær og amarettolikør spiller fint op til den krydrede duft af røget chili og kød. Træet fra fadlagringen er mærkbart i munden, som tørrer en smule ud. Alligevel hænger vinen godt sammen med en flot dybde og masser af moden, let sødmefuld bærfrugt.
www.vinmedmere.dk