Bad i farver

Bad i farver – Pastelfarver er så småt på vej ind som en mulighed til badeværelsets sanitet. Det var højeste mode i 60´erne og 70´erne men har været ude siden. En indretningsarkitekt giver sine bud på hvorfor, mens et bad-firma er mere optimistisk på vegne af de kulørte toiletter, vaske og fliser

 

FET_Bad_Farver_puzzle-fliser

Puzzle hedder fliserne fra Byens Fliser & Sanitet. De er så nye, at de endnu ingen pris har.

 

I 60´erne fandtes der mange badeværelser især i parcelhusene med lysegule, lysegrønne, lyseblå, turkise og lyserøde fliser og sanitet. I 70´erne bevægede farveholdningen sig mere over i årtiets karakteristiske favoritter: Karrygult, olivengrønt og forskellige gyldenbrune nuancer. Men ikke ret langt ind i 80´erne forsvandt farvet sanitet og også i høj grad kulørte fliser ud i mørket, når et nyt badeværelse skulle bygges eller et ældre renoveres.

I følge indretningsarkitekt Marina Lykkesten fra Indret.nu i Jægersborg, er det lang tid siden, hun har set sanitet og fliser til badeværelset uden for den hvide, grå og sorte skala. Danskerne er generelt ikke så meget til farver. Kun på få restauranter og hoteller er de ind
imellem frække nok til at vælge kulørte vaske på toilettet, men ellers ikke. Enkelte boligejere beholder pastelfarvet sanitet som del af en bevidst, humoristisk retro stil, men det er efterhånden en sjældenhed:

I de dyre rum, som køkken og bad jo er, er folk påpasselige med at holde sig til neutrale farver. Man vil hellere skeje ud i spraglede gulvfliser end at have en rød vask. Måske er der også noget hygiejnisk i, at vi opfatter det hvide som renere. Desuden er toilet, vask og badekar faste installationer, vi ikke bare skifter ud som en sofa eller lænestol. Ydermere er det også svært at få farvet sanitet i de gængse butikker. Så skal det nok bestilles, siger indretningsarkitekten.

 

Kunder tør måske

Et lyserødt toilet kan opfattes som smagløst langt fra den gode smag. Hvorfor, det var populært ved parcelhusboomet i 60´erne, skyldes nok glæden ved det ekstravagante kun få år efter Anden Verdenskrigs mangeltider. Var man i stand til at fremstille sanitet af kulørt porcelæn, så skulle man også have det i de nye parcelhuses moderne badeværelser.

Hos Byens Fliser & Sanitet i Hellerup er projektmanager og designer Henrik Larsen ikke enig i, at kulørt sanitet ikke har nogen gang på jord. Forretningen har faktisk en del forespørgsler på pastelfarvet sanitet. De modige kunder, som måtte ønske sig en lyserød eller lyseblå vask eller ditto toilet, skal dog se andre have det først eventuelt i medierne, før de tør hoppe med på vognen. Men trenden er der faktisk allerede, ser Henrik Larsen på boligmesser i Bologna og Milano, hvor nyt italiensk sanitet vises frem.

 

FET_Bad_Farver_mønstret-vask

Den skålformede Boll-vask er designet af Paola Navone og koster 3400 kr.

 

FET_Bad_Farver_lyserødt-toilet

Det lyserøde vægmonterede EFI-toilet koster inklusiv sæde 3767 kr.