Helende havdukkert

3445 borgere fra Charlottenlund og Storkøbenhavn er medlemmer af Charlottenlund Søbad, og endnu flere vil gerne lukkes ind i den opdaterede udgave af gamle dages badeanstalter.
Her lægges vægt på fred, ro og fordybelse – også om sommeren når søbadet er åbent for alle.

 

FET_Charlottenlund_Søbad_søbad jubilæum

 

Charlottenlund Søbads karakteristiske grønne bygninger på knap 3000 m2 ligger i Øresund på Kystvejen for enden af Jægersborg Allé. Anlægget er fra 1985 og tegnet af Dan B. Hasløv. Det permanente anlæg afløste tidligere tiders sommerbadeanstalt, som blev samlet og sat op hver sommer og taget ned igen efter sæsonen. 3445 lokale er medlemmer, mens yderligere 1300 står på venteliste og gerne vil være del af det gode selskab.

Nogle tager dukkerter fra Søbadet hele året, mens andre holder sig til de varme måneder. Om sommeren er attraktionen desuden åben for offentligheden i tre måneder, hvor det koster 20 kr. i entre at komme ind, og hvor kiosken er åben. Da kommer op til 35.000 bade- og svømmeglade københavnere forbi.  Anlægget er ejet af Gentofte Kommune men drives privat uden offentligt tilskud af foreningen Charlottenlund Søbad, som bruger kontingenter og sommerindtægter til vedligeholdelse og drift mm af det store anlæg.

 

Et fristed med ro

Men hvorfor ikke bare lukke alle badeglade indenfor året rundt, hvis de har lyst til en svømmetur i bølgerne ud for Charlottenlund? Dertil svarer Birgitte Possing, som er bestyrelsesformand for Charlottenlund Søbad:

”Så kunne det nemt blive et meget kaotisk og larmende sted. Nu er det derimod et fristed med ro til at fordybe sig i tanker og lavmælte samtaler. Rygning, snak i mobiltelefon, fotografe-ring og musik er derfor ikke tilladt til hverdag. Men til den traditionsrige sommerfest spiller og danser vi hellere end gerne ”.

For 100 år siden blev det anset for umoralsk at bade i hav, fjorde og søer. Søbadeanstalter som ved Helgoland, Dragør m.fl. blev derfor opført med kønnene adskilt. Svømme kunne kun de få dengang, men også det hjalp søbadeanstalterne med at ændre i form af svømmeundervisning. Før senere tiders rensningsanlæg – især i mellemkrigstiden – led de badende under gener fra urenset spildevand, som forurenede sundet og andre indre farvande. Det blev der siden lavet om på, så kysten ved Charlottenlund tillige med andre lokaliteter igen fik rent badevand. Kyst og strand opnåede det Blå internationale miljømærkningsflag, som har været i brug siden 1985.

Kilder: www.charlottenlund-soebad.dk  og ”Det gamle bad og havet” af Pernille Steensgaard

 

FET_Charlottenlund_Søbad_luftfoto

Siden 1985 har Charlottenlund Søbad ligget permanent ved Kystvejen for enden af Jægersborg Allé. De karakteristiske grønne bygninger er i alt 3000 m2 med flere broer.

 

FET_Charlottenlund_Søbad_Søbad ude

 

FET_Charlottenlund_Søbad_Vandet

FET_Charlottenlund_Søbad_gammel indgang

FET_Charlottenlund_Søbad_badende gl. dage

Førhen blev det anset for umoralsk at bade i havet. Badningen blev dog reguleret med søbadeanstalter, hvor kønnene var adskilt. Det er valgfrit i dag. Svømmeundervisning var også en af aktiviteterne.