3 x lækkerier fra Sarah Britton

,

FET_Opskrifter_skovbundspizza

SKOVBUNDSFLADBRØD

GIVER 4 PIZZAER

Sarah Britton, My New Roots: “Jeg inspireres hele tiden af naturen– ikke kun den mad, som Jorden giver, men Jorden selv: årstidernes teksturer, temperaturer og temperamenter i en evig cyklus af ødelæggelse og fornyelse. Jeg synes især, at efteråret er betagende: Jeg går tit tur i skoven i nærheden af, hvor jeg bor, og ser jorden forandre sig fra græsgrøn til fugtigt mørke, dækket af svampe, farverige blade og lidt frost nu og da. Jeg har forsøgt at indfange skovbundens farver og teksturer i dette fladbrød, og jeg er så glad for resultatet. Det ikke bare smager fantastisk, det ligner også et efterårsmotiv. At nyde årstiderne kan være mere end blot at spise efter dem – når vi finder vores kulinariske inspiration i verden udenfor, kan maden blive både smuk at se på og dejlig at spise.”

 

Det skal du bruge:

1 klat jomfrukokosolie eller ghee

3 porrer, kun det hvide, i skiver

Fint havsalt

1 mellemstor sød kartoffel

1 stykke pecorino romano-ost (ca. 175 g)

Spelt-pizzadej med 4 ingredienser
(se opskrift længere nede)

Grønkåls-valnøddepesto
(se opskrift længere nede)

200 g friske kantareller

Friskkværnet sort peber

Koldpresset olivenolie, til pynt

1 håndfuld friske oreganoblade, til pynt

 

Fremgangsmåde

1. Forvarm ovnen til 260 grader. Har du en pizzasten, så læg den i ovnen, så den varmes op.

2. Smelt olien på en pande over middel varme. Tilsæt porrer og nogle nip salt og steg dem, mens du rører i dem nu og da, til de er gyldne og karamelliserede, ca. 15 minutter. Tilsæt lidt vand, hvis panden bliver tør. Tag porrerne af varmen.

3. Skær den søde kartoffel i meget tynde skiver på et mandolinjern. Skær osten i tynde stykker.

4. Rul en portion af dejen ud på et stykke bagepapir, så der dannes en cirkel på ca. 25 cm i diameter. Drys den rundhåndet med salt og fordel derefter ca. ½ af grønkålspestoen på dejen. Læg ½ af de karamelliserede porrer, svampe søde kartofler og ost på og drys med masser af friskkværnet sort peber.

5. Lad fladbrødet glide over på en bageplade eller den forvarmede pizzasten og bag det, til dejen er gylden, 5-7 minutter. Tag det ud af ovnen, dryp med olivenolie, drys med oreganoblade og server. Gentag med resten af dejet og fyldet.

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

SPELT-PIZZADEJ 

MED FIRE INGREDIENSER GIVER NOK TIL 4 CALZONER

Denne pizzadej er utrolig nem at lave og en rigtig god opskrift at have i sit repertoire. Der indgår kun fire ingredienser, så den er nem at huske, og du kan bruge den til pizzaer, calzoner og fladbrød.

 

Det skal du bruge:

430 g fuldkornsspeltmel, plus ekstra til at drysse med

1½ spsk tørgær

2¼ dl lunkent vand, evt. mere efter behov

3 spsk jomfrukokosolie eller ghee, smeltet

 

Fremgangsmåde

1. Sigt melet ned i en stor skål.

2. Opløs gæren i det lunkne vand og rør derefter gærblandingen og olien ud i melet. Fortsæt med at røre, indtil du har en ensartet tekstur, mens du tilsætter op til 2½ dl vand, lidt ad gangen, hvis nødvendigt (dejen skal være fugtig, men ikke våd, og må ikke klistre). Begynd at ælte dejen i skålen eller på en stor, ren overflade, der er drysset let med mel. Ælt dejen, til den er glat, ca. 30 sekunder – arbejd ikke for meget med den.

3. Drys melkuglen med ekstra mel, dæk den med et fugtigt viskestykke og sæt den til side ved stuetemperatur i 1-2 timer, til den ‘er vokset til ca. dobbelt størrelse.

4. Del dejen i 4 små kugler. Dejen kan opbevares tildækket i op til 8 timer ved stuetemperatur, før den bages. Hvis du har dej til overs, pakkes den stramt ind i husholdningsfilm og kan opbevares i køleskab i op til 2 dage. Alternativt kan du pakke den ind og opbevare den i fryseren i op til 2 måneder. Optø den helt, før du ruller den ud.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

GRØNKÅLS-VALNØDDEPESTO

GIVER CA. 250 G

 

Det skal du bruge:

1 fed hvidløg

120 g grønkål, grove stængler fjernet, blade hakket

140 g valnøddekerner, evt. ristet

Revet skal og saft af 1 lille økologisk citron

¼ tsk fint havsalt, evt. mere efter behov

1 tsk ahornsirup

2 spsk koldpresset olivenolie

 

Fremgangsmåde

Kør hvidløget i en foodprocessor, til det er finthakket. Tilsæt grønkål, valnødder, citronskal og -saft, havsalt, ahornsirup og olivenolie og blend ved høj hastighed, til det er hakket groft. Smag, om der skal mere salt i. Pestoen kan holde sig i en glasbeholder i køleskabet i 4-5 dage.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Opskrifter_book copy