Hellerup Is blev Nordens største

,

FET_Liebhaverboligen_Hellerup_HellerupIs_Historie_Ishus

Hellerup Is´ udsalg ved købmanden i Ordrup i 1965 med datidens mode og en tidstypisk Ford Anglia. For ikke at tale om automaten ved nabobutikken.

Den legendariske is-producent fik danskerne til at spise mere is end mange andre folkeslag.
Is-pionér Lauritz Jensen lærte sig at lave iskrem i Amerika for over 100 år siden og forfinede sit håndværk i en kælder på Onsgårdsvej

 

Is-Jensen blev Lauritz Jensen med rette kaldt. Han var manden bag Hellerup Is, som i 1960´erne var Skandinaviens største isfabrik med en produktion på hele 75.000 ispinde i timen/180.000 ispinde i døgnet.

Nogen påstår endda, at Lauritz Jensen lærte almindelige danskere at spise is: Han begyndte allerede i 1906 med at opstille en bod nær Svanemøllen, hvor råvarerne var skummetmælk, kartoffelmel og essenser. Og kunderne kunne lide den nye måde at købe og spise is, som før alene havde været en luksusvare for de få på fine restauranter.

Lauritz Jensen havde hørt rygter om iskremens sejrsgang i Amerika. Han sejlede i 1907 over dammen og måtte knoklet tre år som skovarbejder, før han fik arbejde hos Trodjan Ice Cream Compagny i New York. Han fik sin forlovede til Amerika, og efter fødslen af en søn vendte den lille familie hjem til Danmark i 1912.

Hurtigt åbnede de isfirma på Østerbro med håndfrysemaskine og vaffelovn.  Året efter flyttede firmaet til en kælderbutik på Onsgårdsvej 1 i Hellerup med isfabrik i baglokalet og med nymodens, elektrisk frysemaskine. Det var i 1914, og navnet var det dansk-engelsk-klingende ”Amerikansk Iscream Fryseri”.

Ægteparret Jensen var myreflittige folk, som åbnede isboder flere steder i kvarteret. Lauritz Jensen fremstil-

lede isen og kørte den på cykel til salgsstederne, mens Agnes Jensen passede butik og vaffeljern. I 1919 overtog ægteparret større lokaler i nabohuset Onsgårdsvej 3. Samtidig købte de en amerikansk fryser med en kapacitet på op mod 3000 liter flødeis om dagen til vafler, spande og forme – og fra 1920´rne også i bægre.

Ti år senere udvidede man til det dobbelte, inklusive endnu nyere og mere moderne maskiner. I det årti kom antallet af iskremfabrikker i Danmark op på over 160,

og i 1943 spiste danskerne på en enkelt lørdag-søndag hele 2.5 millioner iskager. Havde det ikke været for rationeringen af sukker og elektricitet, kunne salget have været endnu mere imponerende.

Trods sabotage i 1944 kom fabrikken igen og blev efter Anden Verdenskrig så stor, at den i 1959 måtte flytte til Køge-egnen for at få plads nok. Da havde sønnen Gustav Remy-Jensen for længst overtaget ledelsen og i 1953 fået den folkekære skuespiller Ib Schønberg til at optræde i firmaets reklamer. Hellerup Is var et succesfuldt brand, ikke mindst i sit oprindelige lokalområde, hvor der var flere iskiosker. I 1969 fusioneredes til Sol Is, som året efter blev købt af Unilever og indgik i Frisko.

 

FET_Liebhaverboligen_Hellerup_HellerupIs_Historie_singleplade

Reklamesinglen for Hellerup Is var omkring 1960 med i en ”Far til fire”-film.
Bemærk produktudviklingen til Cherry Heering Is og Kaffe & Cognac-isdessert.

 

FET_Liebhaverboligen_Hellerup_HellerupIs_Historie_regnbueis

Det siges, at Hellerup Is opfandt regnbueisen, som kan købes i ethvert supermarked den dag i dag!

 

FET_Liebhaverboligen_Hellerup_HellerupIs_Historie_Is plakat

Plakaten fra 1930´rne viser et selvbevidst firmas markedsføring af Hellerup Is som den eneste ”rigtige” is. 

 

FET_Liebhaverboligen_Hellerup_HellerupIs_Historie_emaljeskilt

Et i dag kostbart og eftertragtet reklameskilt for Hellerup Is anno 1932.

 

FET_Liebhaverboligen_Hellerup_HellerupIs_Historie_jubilæum 1964

Da Hellerup Is havde 50 års jubilæum i 1964, var der kø for at købe is til 1914-priser. Bemærk isdamens amerikansk inspirerede papirhat.